У Європі назріває нова міграційна криза через наплив біженців, вони прибувають не лише з України - FT

|
Версия для печатиВерсия для печати

В ЄС бояться, що континент може знову опинитися в скрутному становищі, як кілька років тому під час напливу біженців з Сирії.

Шафіулла Садат витратив 10 місяців, щоб дістатися до Бельгії з рідного Афганістану, з якого він втік від «Талібану». Шість тижнів тому він подав заявку про надання притулку і з того часу змушений стати одним з тисяч безпритульних мігрантів в Брюсселі. «Куди б я не йшов, там є люди, які сплять на вулицях. Я й уявити не міг, що тут буде так важко», - сказав 27-річний афганець, який живе неподалік так званого Петі-Шато, імпровізованого приміщення, де розміщене федеральне управління у справах прийому біженців.

Кількість заявок про притулок по всій Європі стрімко зростає, - пише Financial Times. В серпні в ЄС, Норвегії, Ісландії і Ліхтенштейні разом зафіксували на 58% більше заявок, ніж за аналогічний період в 2021 році. Такі звернення подали 578,9 тисяч людей. Це зростання, яке частково пов’язане з ослабленням обмежень на подорожі, запроваджених в часи пандемії COVID-19, накладається на прибуття мільйонів біженців з України. Хоча їхні заявки розглядаються за окремою системою. Видання пише, що в Німеччині зафіксовано 1,1 мільйон заявок від тих, хто втік від вторгнення Росії. І це лише трохи менше, ніж в країну прибуло біженців з Сирії в 2015-2016 роках.

«Наплив породжує страх повторення розколу між країнами ЄС, який виник 6 років тому через розподіл навантаження і політику прийому біженців. Містам важко розселити новоприбулих», - пише видання.

Намети і спальні мішки біля каналу в центрі Брюсселя стали звичним явищем. Їх також багато в підземних переходах і на залізничних станціях. Люди, які шукають притулку в Європі, змушені чекати місяцями після подачі заявок.

«Система прийому повністю перевантажена», - сказав Давід Фогель з доброчинної організації Médecins Sans Frontières (MSF).

Через спалахи корости і дифтерії MSF була змушена розгорнути польову лікарню біля будівлі уряду в центрі Брюсселю. За словами Фогеля, ситуація «тяжка». В Німеччині міста поспіхом намагаються створити притулки і переобладнати спортзали і гуртожитки. Голова Асоціації німецьких міст Гельмут Деді раніше цього місяця наголошував на тому, що ситуація дуже тривожна.

«Поглинальна здатність багатьох міст вичерпана», - сказав він, додавши, що місць в школах і «інтеграційних курсів» для дорослих біженців скоро не залишиться.

В Берліні кажуть, що притулки в місті переповнені. 1600 прохачів про захист і 1200 українських біженців досі чекають на місце, де вони могли б зупинитися. Влада міста збирається розгорнути намети на території колишнього аеропорту Тегель і Темпельхоф. В кожному з них можуть жити до 400 людей.

Financial Times пише, що країни ЄС хвалили за швидку реакцію на приплив мільйонів українців, які тікали від вторгнення Владіміра Путіна. Але тепер напруга через міграцію знову почала охоплювати Євросоюз.

Новий прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні, яка не дозволила кораблю з 231 біженцем на борту пришвартуватися в італійському порту, назвала неконтрольовану нелегальну міграцію з Африки і Азії загрозою для її країни. Вона поскаржилася, що Італія не повинна брати на себе тягар розселення і обробки заявок шукачів притулку, тому що для більшості з них країна - це лише двері до Європи. В понеділок Єврокомісія склала план для скорочення «незаконної і небезпечної міграції». Її розглянуть на зустрічі міністрів внутрішніх справ, яка відбудеться в п’ятницю. Тим часом, уряд Бельгії зіштовхнувся з двома рішеннями Європейського суду з прав людини через нездатність забезпечити житлом шукачів притулку.

«Ми зробимо все, що в наших силах, щоб виконати наші міжнародні зобов’язання і забезпечити нужденних терміновим притулком. Але зважаючи на великий наплив біженців, нам доводиться визнати, що ми досягли меж своїх можливостей», - сказав представинк бельгійського держасекретаря з питань притулку і міграції Ніколь де Мур.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю в Україні короткочасні дощі, на півдні до +28°С
19:08
Міністр-кримінальник Сольський подав заяву про відставку
18:03
Автівки на потреби армії: який транспорт можуть забрати
16:24
Голову райсуду на Дніпропетровщині взяли на хабарі
16:15
Антитютюнові активісти заплуталися у власній бухгалтерії і не хочуть звітувати за отримані гранти
14:18
ПЦУ спростувала міф про те, що жінкам неможна перебувати у церква в брюках і з непокритою головою
12:59
Щільність застосування дронів на бахмутському напрямку небачена раніше — військовий
10:55
Шабунін: Офіс Генпрокурора закрив понад 1,2 тис. проваджень щодо бізнесу, проте лише 2 з них належать БЕБ, яке "стриже" підприємців
09:02
Офіс генпрокурора після аудиту закрив кожну п'яту справу проти бізнесу, найбільше "туфти" плодить ДБР "імені Татарова"
08:27
Українські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]