Україна не представила ні плану, ні механізму фінансування програми відновлення - конференція у Лугано очима учасника

|
Версия для печатиВерсия для печати

На Конференції у Лугано не відбулося зближення позицій між українською владою та міжнародними партнерами. Останні очікували чіткого плану дій та прозорої архітектури системи фінансування, натомість їм запропонували лише загальні аспекти та напрямки відновлення.

Про це у матеріалі для ZN.UA "Ukraine Recovery Conference: трикутник відновлення" пише учасник конференції, доктор економічних наук Андрій Длігач.

За словами експерта, міжнародні партнери продемонстрували консолідацію позиції за такими напрямками:

  • Україна може і повинна взяти на себе лідерство у формуванні та реалізації Плану відновлення;
  • Україна має право претендувати не лише на відновлення, а й на модернізацію в усіх напрямках, у тому числі в інфраструктурі та економіці;
  • реалізацію Плану, його фінансування необхідно і можливо розпочинати вже зараз;
  • Україна має зосередитись на реалізації верховенства права та антикорупції;
  • бізнес, громадянське суспільство та місцеве самоврядування мають повноцінно включитися у формування та реалізацію Плану.

Проте українська влада, на думку Длігача, у відповідь не подала ні плану, ні механізму прозорого фінансування.

"Навіть сама українська влада не виглядала як одна команда. Презентації та виступи були не пов'язані між собою, не складалася єдина картина відновлення України", - наголошує учасник конференції.

За його словами, країна потребує грантів та інвестицій. Але інвесторів цікавитимуть дуже конкретні відповіді, інструменти, захист, страхування.

"Головне - передбачуваність дій держави. На жаль, цьому на офіційній Конференції не було приділено достатньо уваги", - зазначив експерт.

"Наразі ні учасникам робочих груп, ні суспільству, ні світовому експертному середовищу не було надано узгодженого тексту проекту Плану відновлення України. Немає цілісного стратегічного бачення, яку, власне, країну пропонується побудувати. Немає логіки (стратегії) реалізації бачення. Немає узгоджених між собою стратегічні плани", - додав він.

За словами Длігача, ключове, що звучало в окремих виступах на форумі, але не стало основою плану, це економічна свобода. Наразі План відображає збереження домінування держави в українській економіці.

Презентований у Лугано План відновлення України передбачає досягнення середньорічних темпів економічного зростання щонайменше 7% ВВП. Але як пропонується досягти цих показників, залишається загадкою. Так само, як немає відповіді на запитання: чому саме 7%?

У поданому у Лугано документі немає й натяку на економічні моделі та логіку зростання.

"У результаті документ справляє враження "плану десятирічки" зі збереженням домінування української бюрократії. Реалізація такого плану, як зазначають експерти, ставила під загрозу розвиток української економіки та бізнесу", - наголошує Длігач.

Нагадаємо, 4-5 липня 2022 року у швейцарському місті Лугано відбулася Конференція з відновлення України.

На Конференції представники української влади презентували План відновлення України, над яким працювала Національна рада з відновлення України від наслідків війни (створена 21.04.2022). Було залучено понад три тисячі експертів з різних областей, а також міжнародних консультантів. Робота проводилася у 24 групах із залученням представників міністерств, відомств, Верховної Ради та офісу президента.

Поданий План розрахований на десять років. Перший етап (2023-2025 роки) передбачає реалізацію 580 проектів на 350 млрд дол., другий (2026-2032) – 270 проектів на суму 400 млрд дол.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

16:59
Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона
14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему
10:06
Звичайне шахрайство: фігурант журналістських розслідувань ексочільник УСБУ Миколаївщини Герсак став громадським діячем та збирає грантові кошти для ветеранів (ФОТО)
09:31
Типове "зе": "слуга народу" Роман Кравець шантажує таксі "Uklon"через Telegram-канал "Джокер" - вимагає $200 тисяч
09:01
Суд зобов’язав упц (мп) повернути державі Успенський собор ХІІ ст. у Каневі
08:35
У Росії виробництво бензину впало на 14% після атак на НПЗ - Росстат
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 28 березня
20:00
У четвер дощитиме трохи в Карпатах, вдень до +20°С

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]