В Австрії працює щонайменше сотня російських шпигунів під дипломатичним прикриттям - ЗМІ

|
Версия для печатиВерсия для печати

Щонайменше 100 із 250-300 російських дипломатів в Австрії можуть бути співробітниками російських спецслужб, які працюють в країні під дипломатичним прикриттям.

Про це пише на платформі розслідувальної журналістики VSquare угорський журналіст-розслідувач Саболч Паньї з посиланням на заяву очільника розвідки однієї з центральноєвропейських країн. 

"На початку березня керівник розвідки однієї з центральноєвропейських країн на закритій нараді повідомив урядовцям, що приблизно 100 із 250-300 російських дипломатичних працівників, які знаходяться в Австрії, підозрюються в тому, що вони є агентами під прикриттям та працюють на російські спецслужби - СЗР, ФСБ і ГРУ", - йдеться у матеріалі.

Як зазначає Паньї, цю інформацію йому також "підтвердили численні урядовці та експерти з питань безпеки, деякі з яких мають зв'язки з розвідувальними органами своїх країн".

Австрійський урядовець повідомив журналісту, що, за їхніми підрахунками, в посольстві Росії у Відні, постійних представництвах Росії при ОБСЄ та ООН, а також в місії з питань роззброєння працюють щонайменше 252 російських дипломатичних працівники – дипломати плюс технічний та адміністративний персонал. Водночас це число не включає вчителів російських шкіл в Австрії, які також користуються певним рівнем дипломатичного імунітету. Крім того, ще є дружини дипломатів, які також користуються дипломатичним імунітетом.

"За словами урядовця однієї з центральноєвропейських країн, після масової висилки російських дипломатів в останні роки російська розвідка все частіше доручає цим російським вчителям, а також членам сімей дипломатів, що залишилися, збирати розвідувальну інформацію", - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що справжня проблема з великою кількістю російських шпигунів під дипломатичним прикриттям у Відні полягає в тому, що "багато з них перебувають там офіційно, але насправді шпигують проти сусідніх країн". Зокрема, журналіст-розслідувач вказує на те, що, наприклад, "Словаччина знає, що деякі з російських дипломатів в Австрії їздять на роботу до їхньої країни, щоб шпигувати".

"Це також є причиною того, що чеські дипломати послідовно намагаються проштовхнути свою ініціативу щодо обмеження вільного пересування росіян у межах Шенгенської зони, про що я також писав раніше. Головними противниками чеської ініціативи залишаються Австрія, Німеччина та Італія. Однак на Австрію посилюється тиск, щоб вона зробила щось з російським шпигунським гніздом, яке вона досі приймає у себе", - повідомив журналіст.

Він нагадав, що у березні австрійський уряд вислав двох російських дипломатів за дії, "несумісні з їхнім дипломатичним статусом". Офіційно не було розголошено жодних подробиць щодо типу та мети їхньої шпигунської діяльності. Водночас австрійський урядовець повідомив розслідувачу, що "шпигунство стосувалося Австрії та інших країн з території Австрії".

Як повідомлялося, 13 березня Австрія оголосила персонами нон ґрата двох дипломатів російського посольства за дії, несумісні з їхнім дипломатичним статусом.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У неділю гроза лише на південному сході України, тепло
18:07
Олександр Чебаненко: Про чергову імітацію, паспорти чоловікам за кордоном та біг влади по граблях
16:05
Адепти московського патріархату мають психічний розлад та потребують медичної допомоги, - лікар о. Олексій Данилов
14:13
Офіційно: ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретиного та Соловйового на Донецькому напрямку
12:05
Провал оборони в Очеретино створив для ЗСУ загрозу поразки майже у всій Донецькій області
10:04
У квітні 2022 року "зелена влада" планувала здати росії суверенітет України, цьому запобіг Джонсон - Die Welt
09:01
Уночі збито 21 з 34 ракет окупантів, але є влучення у 4 ТЕС
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 27 квітня
20:00
У суботу в Україні дощі лише на сході, на півдні до +25°С
18:05
Від Чорнобилю 1986 - до Чорнобилю 2024: ядерна енергетика нашої країни підійшла до небезпечної межі

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]