Відповідальність за спробу вкрасти в ЗСУ 4 млрд грн лежить на Резнікові, відомство якого продовжує виправдовувати цю очевидну схему - Шабунін

|
Версия для печатиВерсия для печати

Компанія, з якою Міноборони збиралося вкрасти в ЗСУ 4 млрд грн на закупівлі їжі вийшла зі “спростуванням”. Із важливого: постачальник (як і міноборони раніше) НЕ СПРОСТУВАЛИ, що оприлюднений контракт справжній. Натомість, компанія спробувала виправдати космічні ціни. Саме цю лапшу вішатиме сьогодні депутатам команда Резнікова.

Про це пише на своїй сторінці у телеграм Віталій Шабунін, голова правляння ГО "Центр протидії корупції".

Отже, чому постачальник бреше про ціни, виправдовуючи спільників з Міноборони. Нижче розбір журналіста-викривача Юрія Ніколова:

“Вони напирають на схему, впроваджену кілька років тому. Мовляв, Міноборони купує не просто харчі, а комплект продуктів за Каталогом з переліком продуктів більше 400 найменувань. Цю схему придумали для виграшу «своїх» фірм на відкритих торгах та маніпуляцій при поставці.

Спрощено схема виглядає так. Міністерство оборони оголошує закупівлю комплекту з 400 позицій необхідних харчів. Учасник заповнює таблицю з цінами за одиницю (кг, штука, літр). 

Далі для розрахунків ціну кожного товару приводять до ціни за 1 грам чи 1 кілокалорію (тут самі військові мають пояснити що вони беруть за одиницю). І потім сумують оті ціни за 1 грам по всій таблиці. І так отримують вартість «комплекту».

Ще раз – вартість комплекту, це сума цін усіх товарів в таблиці приведених чи то до ціни за 1 грам, чи то 1 кілокалорію.

Нормальний постачальник для участі в тендері пише ринкову ціну (ну хоча б на рівні магизину, до якого товари також возять з продуктових баз): «осетр охолоджений – 400 грн/кг, картопля – 8 грн/кг, яйце 7 гривень/штука, куряче стегно 80 гривень/кг».

І сумарно ціна пропозиції нормального учасника становить 495 гривень.

Блатний постачальник пише: «осетр охолоджений – 240 грн/кг, картопля – 22 грн/кг, яйце 17 гривень/штука, куряче стегно 120 гривень/кг».

І сума блатного становить 399 гривень. Це ж менше від 495 у нормального? Да. Тому блатний і виграє тендер. І починає розказувать – у мене найдешевеший комплект.

Вся ця схема можлива, якщо військовий замовник не вимагає у блатного поставки осетра по абсолютно неринковій ціні 240 гривень, завдяки заниженню якої він і виграв торги. І запрашує поставку саме яєць, картоплі і курятини, які зашиті у дешевий комплект по завищеній ціні.

Або якщо в контракті прописана можливість постачальника відмовитись від поставки осетра з заміною однаковою кількістю кілокалорій іншого продукту. Наприклад, замінити осетра курячими стегенцями.

Тобто це звичайна змова з міноборонівським замовником, який або на рівні контракту зашив можливість постачальника маніпулювати Каталогом, або на стадії замовлення продуктів не вимагає дешевого, але хоче дорогі яйця.

Історія про довгий контракт і коливання цін і поставку на фронт – це вообще фуфло.

Закупівлі Міноборони вивели з «Прозорро» в тому числі для того, щоб замовляли швидко, щоб могли реагувати на зміни обстановки. Тому Резніков і його тиловики можуть хоч кожен день переглядати рівень цін і оформлювати додатки до договору.

Подібне було у 2022 році. Тоді Міноборони мало контракти на поставку цих самих харчів у ті самі регіони, але кожен був довжиною від 1 до 3 місяців. І тоді яйця коштували від 6 до 9 гривень. 

При цьому по вересневому контракту з компанією «Ок ленд фуд» поставка була не тільки для частин у Києві Житомирі чи Сумщині, але й для фронтових Харківщини і Донеччини. 

І нічо – ціна яйця була 6 гривень, а куряче стегно записали у контракт по магазинній ціні 84 гривні. Тобто доставка не впливала на стелю ціни у контракті так драматично, як у річному контракті з «Актив компані», що почав діяти з 1 січня.” 

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 20 квітня
20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]