В Україні створять ще одну поліцію з надзвичайними правами

|
Версия для печатиВерсия для печати

У нового правоохоронного органу будуть повноваження, що схожі на повноваження Нацполіції, але з винятками.

Проєкт нового закону, яким пропонується створення нового військово-правоохоронного органу під назвою “Військова поліція”, отримає значні повноваження, зокрема право на проникнення у житло та перевірку документів водіїв автотранспортних засобів. Про це вказано у тексті законопроєкту 6569-д, який опублікований Верховною Радою. Відповідний законопроект профільний Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував до ухвалення Верховною Радою за основу. Фактично Військова служба правопорядку, яка наразі виконує більшість спеціальних правоохоронних функцій, пов’язаних з діяльністю військовослужбовців та під час режиму воєнного стану, буде ліквідована.

Що таке Військова поліція і які вона матиме повноваження?

У тексті законопроекту визначається, що військова поліція є військовим формуванням з правоохоронними функціями. Військова поліція має входити до складу сектору безпеки і оборони. Основною функцією має стати забезпечення правопорядку і військової дисципліни у підрозділах та структурах Міністерства оборони України, Збройних силах та в Державній спеціальній службі транспорту. “Під час дії правового режиму воєнного чи надзвичайного стану загальне керівництво та координацію діяльності Військової поліції здійснює Головнокомандувач Збройних Сил України”, – говориться у тексті законопроєкту.

Юрисдикція військової поліції розповсюджується на значну частину громадян, оскільки у тексті проєкту вказано, що ця спецполіція має за мету “забезпечення правопорядку і військової дисципліни серед військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів:

  • під час проходження ними зборів;
  • у місцях дислокації військових частин, закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, установ та організацій;
  • на військових об’єктах, у військових містечках;
  • на вулицях і в громадських місцях;
  • на залізничних станціях (вокзалах), у морських (річкових) портах, аеропортах”.

Крім того, оперативні підрозділи Військової поліції матимуть право здійснювати оперативно-розшукову діяльність, а також проводити слідчі (розшукові) та негласні слідчі (розшукові) дії.

ДТП з військовими розслідуватиме Військова поліція

Поліція може отримати повноваження самостійно розслідувати обставини ДТП за участю військовослужбовців, а також здійснювати контроль за дотриманням учасниками дорожнього руху ПДР під час використання військових транспортних засобів. Крім того, поліція матиме право регулювати дорожній рух на вулично-дорожній мережі під час проходження колон військових транспортних засобів та здійснювати супроводження цих колон та транспортних засобів спеціального призначення.

Проникнення у житло з повідомленням слідства та прокуратури

У тексті законопроєкту передбачається, що “у невідкладних випадках, пов'язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, у випадках та на підставах, передбачених законом, проникати до житла чи до іншого володіння особи з негайним повідомленням органу досудового розслідування та прокуратури.

В цілому текст законопроєкту говорить, що Військова поліція матиме практично ті ж повноваження, що Національна поліція, але в більшості випадків вона може законно використовувати засоби примусу та інші поліцейські функції щодо військовослужбовців.

Як повідомлялось раніше, в Мінобороні пояснили важливість якнайшвидшого створення в Україні військової поліції. Коментуючи законопроєкт №6569-д, у відомстві наголошують, що військова поліція стане першим кроком на шляху до створення системи юстиції в ЗСУ. Одним з обов'язків військової поліції буде розшук дезертирів, які самовільно залишають місця несення служби. Факти дезертирства без належного покарання мають негативний вплив на забезпечення мотивації та правопорядку в ЗСУ, пояснюють ініціатори законопроєкту. Планується, що військова поліція складатиме 1,5% від особового складу ЗСУ.

У держав-членів НАТО є такі структури

 

Міністерство зараз працює над законопроєктом про створення військової поліції. Пресслужба відомства пояснила, що мета цього органу - боротьба з військовими злочинцями та забезпечення дисципліни серед захисників зі ЗСУ, Міноборони, Державної спеціальної служби транспорту.

 

"Орган буде утворено на основі Військової служби правопорядку у ЗСУ. До нього перейдуть окремі повноваження щодо оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування військових злочинів (в зонах бойових дій)", - сказано у повідомленні.

Основні завдання військової поліції:

  • правоохоронна діяльність з попередження, виявлення, припинення військових злочинів згідно з нормами Кримінального процесуального кодексу України та військових статутів;
  • оперативно-розшукова діяльність;
  • спеціальна превенція у ЗСУ, ДССТ;
  • забезпечення правопорядку, військової дисципліни у ЗСУ, ДССТ;
  • захист прав військовослужбовців;
  • захист державного майна та виконання покарань.

Тобто, військова поліція - це військове формування з правоохоронними функціями. Воно входитиме до складу Міноборони.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]