Верховній Раді пропонують скасувати посади голів судів та ліквідувати Раду суддів - щоб знищити "суддівську мафію"

|
Версия для печатиВерсия для печати

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №8342 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо ліквідації посад голів судів та їхніх заступників, а також ліквідації Ради суддів України».

У Центрі протидії корупції зазначили, що саме через посади та органів, які пропонує скасувати документ, в Україні зберігається вплив «судівської мафії».

Документ на сайті парламенту поки недоступний. Однак, за даними ЦПК, законопроєкт передбачає такі зміни:

  • скасування Ради суддів як окремого суддівського органу та передання її повноважень Вищій раді правосуддя (ВРП);
  • скасування адміністративних посад в судах із передачею повноважень голови суду зборам суддів чи керівнику апарату суду. 

При цьому посаду голови Верховного Суду законопроєкт пропонує зберегти.

У ЦПК переконані, що такі зміни є виправданими. Адже сьогодні ні голови судів, ні Рада суддів не виконують повноважень, які не можна було б передати іншим гравцям у судовій системі. Натомість саме завдяки їм, підкреслили в ЦПК, зберігає вплив так звана «судова мафія».

«Як голови судів, так і Рада суддів за останнє десятиліття стали ефективним інструментом тиску на суддів та збереження кругової поруки в судовій системі. Приміром, саме через Раду суддів та голів судів судді отримували вказівки щодо того, як голосувати на з’їздах та кого обирати до Вищої ради правосуддя чи Конституційного Суду», – зазначає експертка ЦПК Галина Чижик.

Законопроєкт №8342 передбачає, що повноваження Ради суддів проводити зʼїзд суддів виконуватиме ВРП. Така передача повноважень відповідає рекомендаціям Венеційської комісії, яка радить Україні послідовно спростити систему органів суддівського врядування. Більшість організаційних та адміністративних повноважень голови суду зможе виконувати керівник апарату суду.

«Водночас 11-13 січня Рада суддів має провести зʼїзд суддів. На ньому мають обрати 8 нових членів ВРП. Лише за умови обрання усіх 8 членів можливо буде відновити роботу ВРП та продовжити судову реформу в Україні. Отже, наразі саме від Ради суддів залежить доля судової реформи. Її успішне проведення є однією з семи умов, які має виконати України для відкриття переговорів про членство в ЄС», – додали в ЦПК.

«Аргумент»


На цю тему:

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]