Виконувачем функцій закупівельника зброї Резніков призначив Тоомаса Нахкура, який все життя займався будівництвом і працював у корумпованих держструктурах - Ніколов

|
Версия для печатиВерсия для печати

Багаторічний керівник Тоомаса Нахкура Ісаєнко у 2000-х працював у будівельному департаменті Міноборони.

Про це у блозі на УП повідомила виконавча директорка та член правління Центру протидії корупції Дар'я Каленюк.

Вона нагадала, що ще в серпні 2022 року до скандалу із закупівлями Резніков обіцяв запустити роботу "Агенції оборонних закупівель". Проте, за словами Каленюк, агенція досі функціонує як спецекспортер, "тобто не має власного бюджету, а на замовлення Міноборони виконує закупівлі в збройних виробників та посередників, залишаючи собі комісійний відсоток".

"Основний бюджет на закупівлі зброї досі під контролем Міноборони, зокрема департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки, якого з літа 2022 до січня 2023 очолював сумнозвісний Олександр Лієв. Замість Лієва нового очільника департаменту не призначено, а функції основного закупівельника зброї країни виконує, за словами Дениса Шарапова, т.в.о. Тоомас Нахкур", - пояснила вона.

Журналіст Юрій Ніколов у Facebook розповів: "Тоомас Нахкур у 2020 році отримав від Кличка 57 мільйонів на ремонт зовнішнього освітлення у Києві через підряди своєї власної фірмі ТОВ "Будівельна компанія "Бак Україна". В 2018 році Нахкур був викладачем у МАУП, в якому раніше захистив кандидатську дисертацію про "дepжaвнo-пpивaтне пapтнepcтво як засіб peaлiзaцiї дoдaткoвиx пepeвaг щoдo зaлучeння інвестицій у будівництво".

Щонайменше з 2009 по 2015 роки він працював на посаді начальника відділу фінансування регіональних‚ будівельних програм та розрахунків Міністерства регіонів. Під час Януковича навіть був помічником міністра Близнюка. Весь цей час заступником міністра був Дмитро Ісаєнко, той самий якому НАБУ присунуло підозру за будівельну корупцію".

У 2009 році Нахкур також входив до складу конкурсної комісії для відбору забудовників для надання державної підтримки на добудову об’єктів незавершеного житлового будівництва.

"Тобто все життя Нахкура - це будівництво і робота в корумпованих з ніг до голови держструктурах. Єдине, що його пов‘язує з Міноборони - це те, що його багаторічний керівник Ісаєнко у 2000-х працював у будівельному департаменті Міноборони і вже тоді прикурював мільйони у ДП "Ліси оборони". А у 2015 Ісаєнко зашкварився з отриманням статусу учасника АТО (з’їздив на кілька годин проінспектувати як на Донеччині будували фортифікаційні споруди). І його тоді звільнили з Мінрегіону. Але він не довго горював і разом зі ще одним будівельним мафіозі Столаром обрався нардепом від ОПЗЖ Медведчука, і уже звідси готував закон 5655 про монополію його структур на будівельну експертизу, який зараз просуває Олена Шуляк і міністр Кубраков, чиєю заступницею збереглась та сама Козловська", - додав журналіст.

Каленюк також нагадала, що Резніков "дав для виконання такі доручення: "[1] здійснити аналіз цін та процесу їхнього формування; [2] зменшити термін контракту з постачальниками; [3] розробити нові підходи, які будуть включати механізми прозорості та підзвітності, переходу до меню (раціонів) зі збереження продуктового різноманіття, публікацію цін, тощо".

"Відомо, що деякі ціни після скандалу справді зменшили, лишивши, щоправда, "яблука по 51 грн" та деякі інші незрозумілі суми. Це при тому, що міністр заявляв в інтервʼю УП, що "помилки немає". Строки контрактів теж справді зменшили до 3 місяців. Проте потім знову продовжили ще на стільки ж. Щодо "підходів прозорості" – їх запроваджено в законі, розробленому антикорупційним комітетом за участі Мінеку та ЦПК, і буде впроваджено з 23 квітня", - зазначила вона.

Каленюк зазначила, що Резніков обіцяв також розроблення "Military Prozorro". Водночас, функціонал для оборонних закупівель на сайті Prozorro є. Але, за її словами, саме Міноборони не робить закупівлі через Prozorro.

Також, за її словами, обіцянку створити  "антикорупційну раду" при Міноборони також не виконано, оскільки це "не більше, ніж імітація діяльності".

Каленюк нагадала, що Резніков обіцяв призначити нових заступників міністра.

"Нові заступники – Віталій Дейнега та Андрій Шевченко – призначені, проте жоден із них не має відношення до закупівель. Замість звільненого заступника Шаповалова департамент нелетальних закупівель почав курувати вже згаданий ексбізнеспартнер Єрмака Денис Шарапов. За словами Резнікова в липні 2022 року, Денис Шарапов зайшов у міністерство курувати закупівлі зброї.

Замість ексдиректора відповідального департаменту Хмельницького призначень не відбулося, функції виконуються т.в.о. Відповідальна за закупівлі людина, до якої була хоча б якась довіра, і досі не призначена. Виглядає так, що на практиці саме Денис Шарапов курує в міністерстві не тільки закупівлі зброї, але і всі нелетальні закупівлі. Тобто розпоряджається де-факто багатомільярдними бюджетами, закритими від громадського контролю", - підсумувала вона.

Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]