Викриття шпигунської мережі в Лівані пояснює, як Ізраїль ювелірно ліквідує лідерів «Хезболли»

|
Версия для печатиВерсия для печати

Зухвале вбивство лідера ХАМАС, 62-річного Ісмаїла Ханія, у Тегерані стало центральною новиною близькосхідного порядку денного останніх днів. 62-річний Ханія прибув до Тегерану, щоб взяти участь у церемонії інавгурації нового президента Ірану Масуда Пезешкіана у вівторок, і був убитий під час нічлігу в тегеранському гостьовому будинку для ветеранів. Відповідальність за його усунення взяв він Ізраїль.

Деталі цієї події досі викликають багато питань. Є й цікаві подробиці. Про це розповідає видання novayagazeta.

Згідно з початковими повідомленнями, будинок ветеранів був атакований дроном. Однак на численних фотографіях будівлі, яка зазнала атаки, не спостерігається пошкоджень, характерних для атаки з повітря. При цьому фасад будівлі обгорів, а отже, загибель Ханія — результат вибуху. Є велика ймовірність, що вибух пролунав усередині самої будівлі. Цю ж версію наводять і журналісти The New York Times, які посилаються на неназваних офіційних осіб, які нібито підтвердили, що бомбу в гостьовому будинку було закладено за два місяці до того, як зупинився там лідер ХАМАС.

ХАМАС поспішив заявити, що «мученицька смерть» Ханія «зміцнить глибокий і непорушний зв'язок між Тегераном, Палестиною та опором». Очікуваний напад засудили Міністерства закордонних справ Росії та Туреччини.

Смерть Ханія зробила настільки потужний резонанс не лише в місцевому, а й у загальносвітовому порядку, що не менш значне вбивство високопоставленого польового командира ліванської «Хезболли» Фуада Шукра, яке трапилося буквально за кілька годин до того в південному передмісті Бейрута, залишилося практично непоміченим.

Командувач збройних сил «Хезболли», права рука Хасана Насралли та його охоронець, а найголовніше, людина, яка розшукується довгі роки Сполученими Штатами через участь у нападі на казарми морської піхоти США в Бейруті та загибелі 241 морського піхотинця вбито, за заявою ізраїльської сторони, внаслідок удару відплати за ракетний обстріл Голанських висот минулими вихідними.

Похорон командира «Хезболли» Фуада Шукра. Фото: AP / TASS

Ці напади, що сталися буквально протягом однієї доби, та ще й у період, коли весь світ завмер в очікуванні розв'язки протистояння між ліванською «Хезболлою» та Ізраїлем, породжують безліч питань.

Сьогодні вже всі регіональні гравці змушені визнати той факт, що Ізраїль здатний долати іранську та сирійську протиповітряну оборону. Варто визнати й інше: щоразу Ізраїль проводить свої операції з хірургічною точністю. Але як Ізраїлю це вдається? І чому перші особи і командири терористичних угруповань настільки безтурботні, що щоразу трапляються в цю пастку?

Деякі відповіді на ці питання дає розслідування, яке нині ведуть ліванські правоохоронці. Ліванський журналіст Радван Мортад нещодавно опублікував очевидне зливання матеріалів слідства, проте «Новій» вдалося підтвердити всю викладену ним фактуру у власних джерел у ліванських правоохоронних органах.

Наприкінці 2023 року співробітник служби відомчої охорони ліванського парламенту зупинив для перевірки автомобіль, що крутився на околиці резиденції спікера парламенту. Його привабила камера, встановлена ​​на даху авто. У машині перебували два пасажири. В результаті огляду з'ясувалося, що машина буквально напхана електронікою.

Пасажирів — ліванців за національністю — затримали та допитали. Обидва вони стверджували, що працювали в Google Maps і за договором із компанією займалися створенням візуалізованої карти околиць. Однак швидко з'ясувалося, що Google до сумнівної машини не має жодного стосунку.

Обох пасажирів було заарештовано, порушено кримінальну справу.

Вже в рамках слідства обидва затримані зізналися, що працювали на американську компанію Monolith, яка базується в Техасі. Загалом у штаті їхньої бейрутської фірми було чотири особи.

Ще в 2021 році компанія Monolith відправила з Техасу до Лівану через DHL масу телекомунікаційного обладнання. Там, зокрема, був один ноутбук, оснащений GPS-навігатором, SDR-радіосканнер, маршрутизатор для підключення до мереж, а також два стільникові телефони, на які було встановлено додаток американської компанії. Також у посилці був один пристрій gopro max з фронтальною та задньою камерами (цей пристрій робить по одному знімку кожні дві секунди).

іванцям, що вступили в контакт з Monolith, було запропоновано купити та встановити в надіслані телефони sim-карти двох різних операторів місцевого стільникового зв'язку (у Лівані всього два оператори, Alfa та Touch). Протягом двох років вони на машині, напханій шпигунським обладнанням, сколесили весь Ліван, і з їх допомогою Monolith зміг отримати доступ до даних практично всіх користувачів стільникового зв'язку в країні.

Пристрої, заховані у їхньому автомобілі, використовувалися для сканування частот операторів зв'язку, і навіть аналізу сигналів з вишок стільникового зв'язку. Також вони зламали точки Wi-Fi за маршрутом проходження автомобіля, надавши можливість своїм замовникам отримувати інформацію про місцезнаходження кожного мобільного телефону або планшета, підключеного до цих мереж Wi-Fi. Все це дало замовникам можливість визначати розташування будь-кого, хто хоча б раз скористався стільниковим інтернетом або Wi-Fi.

У ході розслідування з'ясувалося, що реквізити компанії Monolith були фейковими: за вказаною адресою в Техасі знаходиться простий житловий будинок. Реальними замовниками злому мереж Лівану були, звісно, ​​ізраїльські спецслужби. Про що співробітники ліванської компанії, яка взялася за поспіль, навряд чи могли не здогадуватися: двоє зізналися, що отримали за свою роботу гонорар у розмірі 200 тисяч доларів. А двоє інших, мабуть, використали «втемну» — і незабаром були звільнені слідством.

До свого затримання, що трапився за півроку до кривавого виступу ХАМАС і війни, що послідувала за ним, шпигуни встигли об'їздити все ліванське узбережжя, Бейрут, Кесерван, Біблос, Аль-Матн і південні передмістя Бейрута (оплот «Хезболли»).

Крім злому стільникових мереж за допомогою gopro та пристроїв GPS та SDR вони змогли скласти 3D-карти всіх районів, через які проїжджали. Ця інформація відправлялася на сервер, що приймає в США, після чого вона автоматично видалялася з пристроїв, захованих в автомобілі.

Маючи цю карту з детальною візуалізацією, маючи дані про локацію та переміщення всіх користувачів стільникового зв'язку в Лівані, ізраїльтяни за допомогою нейромереж легко визначали момент для завдання удару, який спричинив би мінімальні супутні втрати.

Очевидно, саме в результаті цієї розробки останнім часом ізраїльтянам вдалося усунути цілу низку великих польових командирів «Хезболли»: Ісмаїла Юсуфа База, який командує прибережним сектором «Хезболли»; Мохаммада Хусейна Шехурі, командира ракетного підрозділу західного сектора сил Радван; Алі Абдул Хасана Наїма, заступника командира ракетного підрозділу «Хезболли», — і з десяток інших. Дійшло до того, що сам Насралла по телевізору закликав своїх прихильників припинити користуватися мобільним зв'язком.

Невідомо, чи застосовувалася подібна технологія всередині Ірану та інших країн, проте точність атак, які здійснюють Ізраїль, залишає мало простору для сумніву.

Іран та «Хезболла» зараз перебувають у дуже неприємному становищі. Прихильники чекають удару у відповідь з їхнього боку — проте саме на цей удар чекає й Ізраїль і зовсім його не боїться.


Очевидно, що Нетаньяху — єдина людина, яка хоче повномасштабної війни. Він активно провокує Іран та його сателітів. Він вбиває проіранських генералів і політиків ліворуч і праворуч — у Сирії, Ірані, Лівані та Ємені. Спроба масованого удару Ірану по Ізраїлю дасть йому привід для бомбардування іранських ядерних реакторів та вторгнення до південного Лівану під приводом створення буферної зони. І добре, якщо Ізраїль зупиниться на цьому!


Вбивство Шукра, скоєне за день до вбивства Ханія, це дуже точний геополітичний хід. Усунення людини, яка вважалася у списку злочинців Америки, що найбільш розшукуються, — це фактично подарунок Штатам.

За таке підношення вони крізь пальці дивитимуться на зухвалий ляпас, нанесений Ізраїлем новому президентові Ірану та самому аятолі Хаменеї, а також на його можливі наслідки для регіону.

США вже демонструють власну стурбованість з приводу конфлікту, що розгоряється: вони направили бойову групу ВМС з 12 кораблів у Середземне море. Крім величезної кількості зброї та крилатих ракет, ці кораблі несуть на борту 3500 морських піхотинців.

Все це, зауважимо, відбувається на тлі виходу Байдена з президентських перегонів: тобто йому не треба турбуватися про те, що він неакуратним геополітичним рухом може підірвати власні шанси на переобрання. У Байдена тепер розв'язані руки.

Тим часом у Лівані, який з дня на день чекає на вторгнення ізраїльської армії до південних районів, США будують величезний посольський комплекс — це буде найбільше посольство США на Близькому Сході. Вже зараз у старі корпуси прибули 75 американських «інструкторів». Вже неприховано Америка демонструє Ірану, що не має наміру віддавати йому регіон, і що Ізраїль, якщо знадобиться, отримає найпотужнішу підтримку.

Зображення вгорі: протести після вбивства лідера ХАМАС Ісмаїла Ханія. Фото: AP / TASS

Переклаад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

16:18
Забруднення річок Сейм та Десни сталося через знищення рашистами очисних споруд
15:21
СБУ та Нацполіція затримали агента рф, який палив об’єкти Укрзалізниці на Полтавщині
14:23
Інспектор Львівської митниці організував схему виїзду ухилянтів за кордон
13:15
СБУ затримала агента-рашиста, який розставляв «відеопастки» для коригування ударів по Києву
11:11
Після атаки "Шахедів" "Укрзалізниця" змінила маршрути потягів на Київщині
10:01
Генштаб ЗСУ оновив дані про втрати рашистів та ситуацію на фронтах
09:22
Журналісти BBC понад 1500 разів порушували редакційні принципи при висвітлення війни в Ізраїлі
08:15
Ціни на продукти в осінньо-зимовий період можуть зрости на 10-15%, дефіциту не буде
20:47
В Україні 9 вересня подекуди очікується короткочасний дощ та гроза, до 28° тепла
19:17
В Росії нарешті помер ще один естрадний довгожитель який підтримував Путіна

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]