Внутрішній фронт: депутати свідомо пішли на підрив реформи Конституційного Суду

|
Версия для печатиВерсия для печати

Учора, 28 листопада, парламентський Комітет з питань правової політики затвердив до другого читання текст законопроєкту щодо так званої реформи Конституційного Суду, яка загрожує політизацією відбору його суддів. Це прямо суперечить умовам, які були висунуті Україні для членства в Європейському Союзі.

Та найголовніше, що депутати свідомо пішли на підрив реформи Суду, який захищає основний закон України, під час війни з росією. Про це йдеться в повідомленні Центру протидії корупції. 

Верховна Рада уже в цей четвер, 1 грудня, може проголосувати за законопроєкт №7662. Які саме ризики він містить:

  • У складі Дорадчої групи експертів, яка оцінюватиме кандидатів, не буде представників громадськості, а міжнародні експерти не матимуть значного впливу на її рішення 
  • Рішення Дорадчої групи експертів будуть необов’язковими, тож парламент, президент та з’їзд суддів і надалі зможуть призначати до КСУ ручних суддів.  Тож гарантій непризначення у майбутньому персон на кшталт Олександра Тупицького у суспільства – жодних.
  • Членами Дорадчої групи експертів зможуть стати лише особи старші 45 років, таким чином, відбиратиме майбутніх конституційних суддів покоління, яке зростало та формувалося професійно в СРСР

“Крім того, що депутати правового Комітету фактично вирішили ошукати ЄС зривом реформи КСУ, вони свідомо руйнують фундамент державності України. Адже законопроєкт №7662 цементує практику політичних призначень до Суду, який покликаний захищати Конституцію та дотримання конституційного порядку. Це не просто суперечить нашим зобов‘язанням перед Євросоюзом. Це відтягує Україну від верховенства права до традиційних російських цінностей – тотальної корупції та монополії на владу. Тож словом «реформа» ці депутати свідомо прикривають можливість зайти до КСУ колаборантам та корупціонерам. І це особливо цинічно під час війни, коли тил має укріплювати інституції”, – наголошує юристка, експертка ГО “Центр протидії корупції” Галина Чижик.

Вона пояснила, що справжня реформа КСУ полягатиме, зокрема, в залучені громадськості до формування суддівського складу КСУ. Це продемонструє відкритість та незалежність відбору. Дорадча група експертів має включати представників громадянського суспільства  та міжнародних експертів, які матимуть достатньо повноважень для ухвалення рішень про відповідність кандидатів на посади суддів КСУ високим моральним якостям та вимогам щодо рівня компетенцій. Рішення експертів мають бути обов’язковими для органів, які призначають суддів Конституційного Суду, аби суддею зміг стати лише той кандидат, який отримав позитивну оцінку. 

Хоча комітет і пропонує залучити до оцінювання кандидатів у судді КСУ одного представника від громадських організацій, це може відбутися лише через шість років, тим паче, в законопроєкті немає жодних гарантій, що такий представник буде незалежним та доброчесним, крім того, у нього не буде реальних важелів впливу на рішення Дорадчої експертної групи. 

ЦПК обіцяє обов‘язково оприлюднити імена всіх, хто проголосує за законопроєкт № 7662, адже українці мають знати, хто розвертає їх від демократії, верховенства права, членства в ЄС – до росії. 

«Аргумент»


В тему:

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]