Врожай пшениці в Україні цього року буде менший і проблема не лише у війні - Der Spiegel

|
Версия для печатиВерсия для печати

Це дуже погані новини для продовольчої безпеки у всьому світі. У 2022 році врожай пшениці в Україні буде значно меншим, ніж у 2021-му, про що свідчать супутникові дані.

Як пише Der Spiegel, аграрні трейдери й неурядові організації вже кілька тижнів стежать за ситуацією на українських полях. Будучи п’ятим за величиною експортером пшениці у світі, Україна в мирні роки грала роль надійного постачальника для бідних країн. Але цього року український врожай буде значно меншим, ніж раніше.

Розрахунки компанії Baywa, зроблені на основі даних з супутників, свідчать, що Україна цього року збере близько 22,48 мільйонів тонн пшениці. Якщо порівнювати з минулим роком, це на 17% менше.

«Дані свідчать, що врожай буде нижче середнього, і цього вже не уникнути. Це катастрофа, особливо для людей у найбідніших країнах», - сказав директор Baywa Клаус Йозеф Лутц.

Der Spiegel пише, що супутникові дані можна використати також для оцінки, в яких регіонах України врожаї будуть більші, а в яких навпаки. Компанія Vista, яка належить Baywa, стежить за вирощуванням зернових культур, а також соняшника і кукурудзи за допомогою супутників Європейської космічної агенції (ESA), поєднуючи їхні дані з інформацією про погоду і стан ґрунтів. В Vista помітили, що озимі культури вже достигли в південних і східних областях України. Їх посіяли ще восени, тобто до початку війни. Однак, саме ці українські регіони лишаються під загрозою і в стані більшої невизначеності, ніж західні області. Тож не можна виключати, що ці врожаї будуть втрачені в ході війни. Втім, в загальній оцінці цьогорічного врожаю цей фактор поки не враховують. Тож якщо нав’язана Росією війна нашкодить південно-східним областям України, скорочення українського врожаю цього року буде значно більшим, ніж 17%.

Der Spiegel зауважує, що не лише війна вплинула на цьогорічні результати українського агросектору. Врожаї постраждали ще й через посуху.

«Посуха цього року була значно більшою, ніж у попередні роки», - сказав директор Vista Хайке Бах, додавши, що через це врожайність у центрально-західних областях України скоротиться на 25-40% у порівнянні з 2021 роком.

Лутц відзначив героїчність українських фермерів, які ризикуючи власними життями, удобрювали й обробляли поля. Однак, лише під час жнив стане зрозуміло, на скільки окупляться ці зусилля.

«Тому що міни, металеві осколки і забруднення різними речовинами можуть вплинути на врожайність», - пояснив він, додавши, що цього літа потрібно пильно стежити за перебігом жнив.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)
10:54
Ракетний удар рф по Дніпру та області: вбито 9 осіб, зокрема 3 дітей, понад 25 дістали поранення

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]