Як місцеві ради закуповують дрони для військових

|
Версия для печатиВерсия для печати

БізнесЦензор дізнавався за скільки і які дрони торік купували через електронну систему Prozorro.

Мільйон FPV дронів і тисячі — середньої та великої дальності обіцяє українська влада забезпечити армії у 2024 році. БПЛА також можуть продовжувати купувати на локальному рівні місцеві громади. Проте які обсяги вони будуть поставляти поки сказати неможливо.

БізнесЦензор дізнавався за скільки і які дрони торік купували через електронну систему Prozorro, які моделі були найпопулярніші.

За даними моніторингового порталу Dozorro, у 2023 році місцеві влади закупили для потреб української армії через електронну систему Prozorro щонайменше 27 тис безпілотників на 2,6 млрд грн.

На кінець 23-го ще не були закриті закупівлі БПЛА на 119 млн грн.

Для порівняння – за перший рік війни - у 2022 році - українські громади закупили дронів загалом на 218 млн грн. Ця кількість приблизно дорівнює місячному обсягу закупівель, що закривали громади весною 2023-го.

Варто зазначити, що впродовж року обсяги закупівель істотно зростали. Якщо напочатку 2023-го, в зимові місяці, вони складали 40-60 млн грн в місяць, то в червні виросли до 217 млн грн, а у листопаді закупівлі дронів склали майже півмільярда в грошовому виразі.

Які міські громади закупили найбільше дронів?

За даними Dozorro, у топ-десятку найбільших замовників дронів потрапили Кривий Ріг та девять обласних центрів:

  •  Дніпро закупив 1 928 дронів на 329 млн грн;
  •  Кривий Ріг — 733 дрони на 220 млн грн;
  •  Житомир — 797 на 161 млн грн;
  •  Львів — 1 217 на 63,7 млн грн;
  •  Хмельницький — 1 463 на 54,7 млн грн;
  •  Вінниця — 245 на 47,4 млн грн;
  •  Луцьк — 417 на 45,4 млн грн;
  •  Тернопіль — 1603 на 45,4 млн грн;
  •  Полтава — 180 на 38,9 млн грн;
  •  Івано-Франківськ — 1 231 на 37 млн грн.

Проте тут варто мати на увазі і той факт, що міські громади інколи приймали рішення не купувати БПЛА самостійно, а передавати військовим частинам кошти на них. Так, київська міськрада 23 листопада заявляла, що виділила на підтримку ЗСУ 800 млн грн. З цієї суми 500 млн мала надійти військовим прямою субвенцією та 300 млн грн спрямувати з резервного фонду.

Ці кошти, за словами мера Києва Віталія Кличка, підуть "столичним військовим частинам, які звернулися до влади міста за допомогою".

Загалом серед регіонів лідерами з закупівель дронів у грошовому виразі були Дніпропетровська область — 669 млн грн, Київська — 270 млн грн та Львівська — 250 млн грн.

Які дрони купують найбільше?

Найбільш популярні у закупівельників лишаються квадрокоптери китайського виробника - DJI. Найбільш ходова модель - Mavic 3 різних модифікацій, як-от Fly More Combo, Enterprise, Thermal. Досить часто зустрічаються китайські безпілотники Autel, американської компанії Autel Robotics Co., Ltd. Із них найчастіше купували квадрокоптери Autel EVO – Max 4T та 640T.

Також популярні серед громад вітчизняні безпілотники, як розвідувальні дрони літакового типу, великі ударні безпілотники, так і малі дрони-камікадзе.

За даними Dozorro найчастіше купували:

  •  "Лелека-100", розвідувальний дрон, створений українською компанією DeViRo. Вартість такого комплексу варіюється залежно від комплектації, ціна БПЛА стартувала від 1 млн грн.
  •  "Валькірія" ("ВАЛК-1"), який теж використовують для розвідки й коригування вогню. Його виробляє ТОВ "Бойові Птахи України". Ціна на такий комплекс у складі двох безпілотників та чотирьох наземних станцій становила 800 тис. грн.
  •  "Фурія" — комплекс, розроблений ТОВ "НВП" Атлон Авіа", призначений для тактичної повітряної розвідки та коригування вогню артилерії. Ціна "Фурії" залежить від комплектації (кількості самих БПЛА та інших складових комплекту), але стартує від 3,3 млн грн.
  •  Ударний дрон "Кажан Е620", обладнаний системою скидання боєприпасів будь-якого типу. Він коштує від 668 тис. грн.
  •  PEGASUS ARMS 25, придатний для скидання будь-яких боєприпасів загальною вагою до 20 кг. Вартість такого комплексу становила 880 тис. грн.

Щонайменше 35% від загальної кількості придбаних безпілотників — FPV дрони.

На 16 січня, за інформацією БізнесЦензора, комунальні підприємства та органи місцевого самоврядування уклали угоди на майже 255 млн грн з постачання FPV-дронів.

Щоправда, частину з них майже одразу скасували "з технічних причин".

Так, Дніпровська муніципальна енергосервісна компанія Дніпровської міської ради розірвала чотири договори на більш ніж 2,75 млн грн з дніпровським ТОВ "К Системс".

Тернопільська міськрада розірвала договір з ТОВ "Груп Інтрейд" через "невиконання зобов’язань постачальника". За умовами договору, що був підписаний 18 грудня, 1000 одиниць БПЛА SAG-7/ХІХ по 18 тис грн за штуку мали бути поставлені до 20 грудня.

Розірвала угоду на постачання FPV дронів Костянтинівська сільрада Запорізької області, що 18 грудня планувала придбати 100 одиниць FPV дронів Analog 5.8G, 2.5W VTX + 6s6000 батарея по 19 780 грн та 100 одиниць дронів 5.8G, 2.5W VTX/Caddx ttatel 2 + 6s 8000 батарея по 21 890 грн. В договорі йдеться про те, що сільрада розрахується за БПЛА через 10 днів після отримання. Натомість 3-го січня сторони розірвали угоду.

У Дніпрі користувалися найбільшим попитом квадрокоптери "Hunter".

Так, модель "Hunter D-1.1" закуповували за 22 930 грн/шт.

FPV квадрокоптери "Hunter D-2" - за 26 395 грн/шт.

FPV квадрокоптери "Hunter D-2.1" - за 27 600 грн/шт

FPV квадрокоптери "Hunter D -3" - 18 750 грн/шт

30 Безпілотних комплексов "Колібрі" вартістю 1,55 млн грн

Найбільшою за обсягом закупівлі була угода Департаменту муніципальної безпеки Одеської міськради на 46,75 млн грн з постачання 30 комплектів дронів-камікадзе (в комплекті 100 дронів одноразової дії, два відео-шоломи, карти пам’яті, ретранслятор, акумуляторні пристрої) по 1,55 млн грн/комплект.

На другому місці за обсягами закупівлі – Виконавчий комітет Хмельницької міськради, що уклав угоди загалом на 23,72 млн грн з закупівлі FPV дронів SAG-7/ІХ за 11 980 - 13 498 грн/одиниця, дрон SAG-7/ІІ – по 14 098 грн/одиниця.

Також виконком закупив комплекти дронів "Синиця" з акумулятором, пультом управління Zorro та відеошоломом Cobra по 415 360 грн.

Дрони "Комар" з відео-шоломом та пультом управління купив по 339 330 грн/од (окремо дрон "Комар" закуповували по 32 624 грн/одиниця).

На третьому місці за обсягами закупівель – Чорнобаївка на Херсонщині. Тамтешня сільська рада уклала десять угод з закупівлі FPV дронів для військових частин, загалом на 15,35 млн грн.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:01
Перший день Олімпіади-2024: розіграють 14 комплектів медалей
09:41
Професор Нєбітов вважає вбивцю професорки Фаріон "абсолютно проукраїнським" - це таке у нас "проукраїнське" керівництво поліції
08:27
росія спланувала та здійснила теракт в казармах Оленівки, де перебували українські військовополонені, - Associated Press
08:00
DeepState: росіяни захопили Вовче на Донеччині
22:32
“Ліл”: військовий Олександр Рудоманов висвітлив злодіяння столичної ДМС
20:00
У суботу в Україні дощитиме, буде спекотно на півдні
18:51
Суд арештував підозрюваного у вбивстві Фаріон, на засіданні донька питала Зінченка "Навіщо?"
18:05
Мегавати будь-якою ціною: чи зможе Україна наростити імпорт електроенергії
17:25
САП просить ВАКС стягнути з начальника відділу Департаменту боротьби з наркозлочинністю Нацполіції Жука активів на 4,5 млн грн
16:58
РПЦ дійсно втратила ознаки Церкви, — професор Людмила Филипович

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]