Як міністр Галущенко нищить стратегічний Східний ГЗК

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Все, до чого торкаються руки міністра-юриста енергетики Г.Галущенка та його "команди" призначенців – чекає на занепад та руйнування.

Чергова історія знищення стратегічного підприємства України міністром-юристом до вашої уваги.

Нагадаю, що Державне підприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" єдине в Україні і Європі уранове підприємство, яке може на 80% задовольнити потреби атомної енергетики країни в урановому концентраті власного виробництва. ​
Але через зневагу до уранової промисловості з боку профільного Міненерго України, як органу управління державним підприємством, починаючи з 2020 року невпинно знижувались обсяги видобутку уранової руди, та як результат – знижувались обсяги виробництва уранового концентрату, аж до повної зупинки виробництва на початку 2022 та сміхотворного виробництва УОК сьогодні на рівні 5-10% від обсягів колишнього виробництва до 2020 року.

Наприкінці 2021 року, міністр енергетики України Г.Галущенко призначає керівником єдиного в Україні уранового комбінату представника ДТЕК С.Шовгелю та заступником з економіки і фінансів – А.Депелян (представника НАЕК Енергоатом). Через 5 місяців зазначені "топ-менеджери" практично розвалили урановий комбінат і призвели до його повної зупинки. Підприємство, яке є містоутворюючим у декілька містах України, основним платником податків, практично на 6 місяців припинило своє існування. Перед працівниками уранового виробництва виникла заборгованість по заробітній платі в розмірі відповідно 6 місяців.

Скажіть будь ласка, співвітчизники, чи Ви багато бачили робітників, особливо працюючих у шкідливих умовах радіаційного виробництва, готових працювати, не отримуючи 6 місяців жодної копійки заробітної плати? Працівники уранового комбінату сотнями звільнялись з комбінату. Заборгованість по заробітній платі досягла 300 млн грн., збитки приблизились до 1 млрд грн.

Але, коли колектив підприємства та місцева влада включно з обласною, підняли питання руба, міністр енергетики України Галущенко зрозумів, що він знаходиться в зоні ризику та може отримати досить неприємні наслідки для себе особисто. Тому, він, у притаманному йому стилі, прибрав цих персонажів, які, до речі, не понесли покарання за скоєні злочини проти державного підприємства. Пана Шовгелю звільнили після 8-ми місячного знаходження на лікарняному, а пані Депелян сховали на Рівненській АЕС.

Наприкінці 2022 року підприємство очолив черговий представник НАЕК Енергоатом І.Бугайов. Як це не було складно, в умовах продовження агресії Росії проти України, колектив згуртувався навколо нового керівника. Після тривалого простою у попередньому періоді були послідовно запущені в роботу сірчано-кислотний завод, уранопереробний завод, уранові шахти комбінату. Єдиний урановий комбінат нарешті розпочав свою роботу. Працівники почали отримувати заробітну плату. Між НАЕК Енергоатом та Канадською компанією було укладено контракт на постачання уранового концентрату для наступного його використання у виробництві ядерного палива для АЄС України. Ця подія стала додатковою можливістю для піару панів Галущенко та Котіна.

Але на цьому проблеми єдиного уранового комбінату не закінчилися. Після року відносної роботи уранового виробництва, не надаючи жодної допомоги підприємству, та підкинувши пані Депелян назад в заступники до чинного керівника підприємства, міністр енергетики з незрозумілих причин вирішив поміняти структуру підприємства. За дорученням міністра Галущенко державний секретар С.Суярко та славнозвісний заступник міністра з вугільної промисловості О.Хейло стали чинити шалений тиск на керівника уранового комбінату з метою переробити діючу структуру комбінату, звільнити та перевести на нижчі посади кращих фахівців та керівників комбінату. А саме: прибрати головного інженера, заступника генерального директора з гірничих питань, заступника з економіки та фінансів, заступника із забезпечення та багато інших фахівців. Все це робиться для того, щоб на керівні посади згідно з новою структурою прийшли подєльники О.Хейла по його корупційним схемам з Добропіллявугілля, на яке насувається фронт.

Була невеличка надія, що з арештом Хейла і його посібників правоохоронними органами руйнівні дії із незрозумілою новою структурою уранового комбінату будуть припинені і вдасться зберегти найцінніших фахівців і керівників підприємства. Але держсекретар О.Суярко і підконтрольні йому департаменти з рішучістю, яка необхідна в вирішенні інших нагальних питань галузі, агресивно наполягають на реалізації нової структури.

Враховуючи велику любов пана О.Суярка до Франції, як місце прихистку його сім’ї, яку він регулярно відвідує за державні кошти, у колективу комбінату виникає питання – чиможна бути впевненим, що працює на інтереси держави та галузі?

Міністр Галущенко. Кадрова політика Володимира Зеленського буквально нищить Державу

Таким чином, очікуємо найближчим часом повного перезавантаження стратегічно важливого підприємства та приходу людей, які нічого не тямлять в урановому виробництві, але добре розуміються на схематозах, які вже відпрацьовані у вугільній галузі. Мабуть, кормова база міністра та його посіпак звужується, тому і використовуються старі та перевірені кадри з гарним досвідом грабунків підприємств.

До відома пана Прем’єр-міністра та Верховної Ради України! За останні 8-10 місяців ринкова вартість урану виросла в рази, з чим вас і вітаю. Окремі вітання пану Котіну і поздоровлення з "дешевим" імпортним ураном.

Комбінат СхідГЗК є ключовою частиною ядерного паливного циклу та запорукою нашої енергетичної безпеки. Зрозуміло, що ситуацією мають зацікавитись відповідні правоохоронні органи. І головне: економічний аспект. Економічний вимір, який на тлі існуючого бюджетного дефіциту безпосередньо впливає на питання життєздатності економіки в цілому. Всі ми знаємо, що Верховна Рада планує прийняти зміни до законодавства, якими буде збільшено оподаткування бізнесу та громадян. В зв’язку з цим постає питання, а чи всі ресурси використані в державному секторі економіки? Чи дійсно цей сектор функціонує ефективно?

Проведемо орієнтовні розрахунки в питанні забезпечення ядерної генерації країни продукцією СхідГЗК, а саме уран оксидним концентратом (УОК).

Річна потреба АЕС України в УОК, включаючи Запорізьку АЕС, складає біля 2500 тон. Вартість УОК, який може постачати СхідГЗК при річному об’ємі близько 1000 тон складає близько 3000 гривень, або 73 дол. США.

Вартість УОК на спотовому ринку, станом на середину серпня 2024 року, складає – 184 дол. США/кг.

Тобто, на кожному кілограмі УОК, який купується за риночними цінами країна втрачає близько 111 дол. США.

Річний видобуток УОК за каденції міністра Галущенка знизився з 800-1000 тон до близько 200 тон.

Тобто втрати країни за 2024 рік складуть близько 3 640 800 000 гривень!

Але й це ще не все! Треба усвідомлювати, що з кожної гривні, що сплачується в Україні повертається в бюджет мінімум 40%, тобто за рахунок мультиплікаційного ефекту втрати країни лише на закупівлі УОК складуть 5 097 120 000 гривень… Варто поцікавитись в Мінекономіки та Мінфіні, чи є такі втрати лише на одній товарній позиції прийнятними для економіки країни, яка перебуває у війні?"

Автор: Ольга Кошарна, ексчлен громадської ради "Державної інспекції ядерного регулювання України", засновниця ГО "Антикризовий експертний ядерний центр України"

(Джерело).

Фото СГЗК з відкритих джерел.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

15:52
Російські загарбники вбили трьох співробітників Міжнародного комітету Червоного Хреста
14:17
ВРП нарешті звільнила полтавського суддю-відмазувальника Сергія Гальонкіна
13:54
Судитимуть ексгенерала СБУ Наумова, який вкрав 4,1 млн грн
12:17
Українські бійці-спецпризначенці при виконанні завдань у Чорному морі збили Су-30СМ
11:21
У другому півріччі 2024 року економічне зростання в Україні сповільниться - МВФ
10:24
LG повертається в Росію: під брендом ОХУІ (OHUI) буде продавати косметику
09:22
«Замах на українську ідентичність» Польський сейм засудив викрадення Росією українських дітей
08:07
Блінкен та Ламмі оголосили нові пакети допомоги: “Ми хочемо перемоги України”
20:08
В Україні 12 вересня очікуються короткочасні дощі, місцями грози, до +31° тепла
19:11
Генералу-рашисту, який планував «бліцкриг» із захоплення Харкова повідомлено підозру

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]