Якими проблемами з законом загрожує збір благодійних коштів на свою картку

|
Версия для печатиВерсия для печати

 16 листопада Верховна Рада України ухвалила законопроєкт 7492 “Про внесення змін до пункту 165.1.54 статті 165 Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування певних видів благодійної допомоги, зібраної волонтерами”. Зазначається, що він має на меті звільнити від оподаткування людей, які з 24 лютого почали збирати кошти на свої приватні картки для надання благодійної допомоги, але не були внесені у Реєстр волонтерів АТО. Законопроєкт начебто має звільнити від оподаткування усі збори на картку індивідуальних благодійників, які увійдуть до цього Реєстру до кінця року, тобто до 1 січня 2023. 

Втім, поширюючи цю новину народні депутати та медіа не згадують про дуже важливий нюанс – просто бути у Реєстрі волонтерів АТО недостатньо для звільнення від оподаткування, потрібно також мати документи, які підтверджують кожну гривню, витрачену на благодійність (пп. б, пп. 165.1.54, п. 165.1, ст. 165 ПКУ), - зазначає Данило Попков, юридичний радник Центру прав людини ZMINA.  Водночас право не мати таких документів наразі дозволено законодавством лише у період з 24 лютого 2022 року по 1 травня 2022 року (ч. 9 Закону України 2600-ІХ від 20 вересня 2022). Таким чином законопроєкт 7492 сам по собі не звільняє благодійників від оподаткування. Тож поширення у публічному просторі неповної інформації про нього може стати ведмежою послугою для благодійників, адже, безоглядно покладаючись на ці норми, вони ризикують отримати проблеми з податковою. 

Насамперед відсутність у людей підтверджувальних документів, а не труднощі зі входженням до Реєстру, є наразі ключовою проблемою. Волонтерам і благодійникам добре відомо, що під час воєнного стану допомога зазвичай надається в екстремальних умовах і у критично стислі терміни, коли немає часу збирати папірці. Автомобілі й коптери часто ремонтують люди без державної реєстрації підприємництва, багато речей купується “з рук”, через перекупників і OLX тощо.

Таким чином індивідуальні благодійники закривають тисячі потреб війська і цивільних, які з різних причин не можуть закрити благодійні фонди чи держава. Водночас у разі відсутності підтверджувальних документів у таких благодійників (квитанцій, чеків, договорів, актів приймання-передачі тощо) всі кошти з публічних зборів й надалі вважаються доходом і підлягають оподаткуванню.

Другою складовою проблеми є те, що величезна кількість людей, які займаються публічним збором грошей на благодійність, досі не знають про Реєстр волонтерів АТО і про необхідність збирати підтверджувальні документи. Про це свідчить офіційна статистика. З 2014 року по листопад 2022-го у Реєстрі волонтерів АТО лише 890 осіб. Це свідчить про недостатню комунікацію щодо цього аспекту благодійництва і необхідності правильної звітності з боку уряду.

Ухвалений законопроєкт 7492 без подальшого звільнення фізосіб-благодійників від обов’язку мати підтверджувальні документи може нести негативні наслідки. Назвемо основні з них.

  1. Фізособи-благодійники, які повірять повідомленням про звільнення від оподаткування доходу через прийняття законопроєкту 7492 та увійдуть до Реєстру волонтерів АТО, не маючи підтверджувальних документів з 1 травня 2022, передадуть інформацію про себе ДПС. Податкова, отримавши актуальні дані про осіб, які збирають кошти на свої картки, може розпочати перевірку кожного благодійника на предмет наявності таких документів. В разі їх відсутності ДПС зможе вимагати сплати 19,5% і притягнути благодійників до відповідальності. І якщо зараз ДПС не переслідує таких осіб, це не означає що цього не станеться у майбутньому. Поки ж без добровільного повідомлення про себе податкова обмежена у способах встановлення благодійників, які збирали кошти на свою картку.
  2. Фізособи-благодійники, знаючи про таку загрозу, й надалі не стануть подаватись до Реєстру волонтерів АТО, щоб уникнути проблем з боку податкової. Це нівелює всю законодавчу роботу у цьому напрямку, а існування Реєстру буде зайвою витратою урядових ресурсів. Прийнятий 16 листопада законопроєкт 8076, який має дозволити благодійникам подаватись до Реєстру через “Дію” і не брати довідку з банку, так само буде актуальний лише для тих, хто має всі підтверджуючі документи з 1 травня 2022 року.

Центр прав людини ZMINA в цілому підтримує законопроєкти 7492 і 8076, проте звертає увагу на небезпеки та рекомендує фізособам-благодійникам, які не мають підтверджувальних документів з 1 травня, зважити ризики у зв’язку з поданням себе до Реєстру волонтерів АТО. 

Фактично зараз законодавець і уряд ставлять благодійників, що збирали кошти на свої картки й не мають всіх підтверджувальних документів після 1 травня 2022, перед вибором між “поганим і дуже поганим”. З одного боку – увійти до Реєстру, повідомити про себе податковій, опинитися під загрозою перевірки й стати правопорушником, з іншого – не входити до Реєстру, не декларувати надходження на картку і так само опинитись під загрозою нести відповідальність (п. 120.1 ст. 120, п. 123.1 ст. 123 ПКУ, ст. 164-1 КУпАП, ч. 1 ст. 212 ККУ). 

Центр прав людини ZMINA звернувся до народних депутатів Галини Васильченко, Романа Грищука, Данила Гетманцева і Галини Третьякової з пропозиціями, які допоможуть у розв’язанні цієї проблеми:

  • Продовжити “документальну амністію” щонайменше до 31 грудня 2022 року (ч. 9 Закону України 2600-ІХ від 20.09.2022). Це убезпечить фізосіб-благодійників від ймовірного притягнення до фінансової відповідальності і претензій з боку податкової. Також це надасть благодійникам мінімально необхідний додатковий час на зміну практик щодо збору підтверджувальних документів.
  • Продовжити “документальну амністію” на кілька місяців, наприклад, до 1 березня 2023-го. Це дозволить державі у партнерстві з громадськими організаціями та фондами провести інформаційну кампанію про необхідність входження до Реєстру волонтерів АТО і порядок такого входження, надасть благодійникам достатньо часу, аби змінити практики збору підтверджувальних документів.

«Аргумент»

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю дощитиме в Карпатах і на сході, вдень до +20°С
19:59
Українці гинуть за мільярди Ахметова: благодійне товариство ФК "Шахтар" отримало бронь від мобілізації
19:28
США та Великобританія перевіряють криптовалютні транзакції на суму понад $20 млрд, що пройшли через російську біржу
19:10
The Telegraph: Яка зброя може змінити хід війни в Україні
18:46
Зеленський: рф готує новий наступ у травні-червні, ми не готові до цього (уточнення)
18:07
Як Китай поглинає колись вільний Гонконг
16:59
Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона
14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]