З рахунків спільних із "Газпромом" підприємств росія вкрала 2 мільярди євро

|
Версия для печатиВерсия для печати

Російський "Газпром" взяв під свій контроль спільні підприємства з німецькою Wintershall Dea у Сибіру і спустошив їх банківські рахунки, звідки зникли кошти на майже 2 мільярди євро.

Про це голова Wintershall Dea Маріо Мерен заявив газеті Börsen-Zeitung, повідомляє The Financial Times.

"Газпром" на запит про коментар не відповів, зазначає видання.

Як повідомлялося, минулого тижня найбільша незалежна нафтогазова компанія Європи – Wintershall Dea, яка була партнером російського "Газпрому" у низці проєктів, оголосила про вихід з Росії та пов'язані з цим списання на 5,3 мільярда євро у четвертому кварталі 2022 року. В компанії пояснили це рішення діями російської влади, яка фактично експропріювала активи Wintershall Dea в РФ.

Через це власник Wintershall Dea – німецький нафтохімічний гігант BASF – оголосив про списання на суму 7,3 млрд євро, внаслідок цього очікується, що BASF отримає за підсумками 2022 року чистий збиток на суму 1,38 млрд євро. Інвестиційній компанії LetterOne, заснованій російським мільярдером Міхаілом Фрідманом, належить 27,3% BASF.

Wintershall Dea до останнього часу продовжувала брати участь у низці проєктів з видобутку газу в Сибіру: розробці Південно-Російського родовища (у німецької сторони 35%) і блоків 1A і 4А і 5А Ачимівських покладів Уренгойського родовища, які компанія освоює з "Газпромом" (там їй належить 2,01%). 2 березня компанія зупинила реалізацію додаткових проєктів з видобутку газу та нафти в Росії.

Однак наприкінці грудня минулого року російський президент Владімір Путін підписав указ, яким заборонив "Газпрому" виконувати зобов’язання перед іноземними партнерами із "недружніх" країн заднім числом – з 1 березня 2022 року. Зокрема, попри умови контрактів, такі спільні підприємства мають продавати видобуті вуглеводні "Газпрому" за заниженими цінами, які встановлює російський уряд.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]