Армія рф відсуває лінію оборони ЗСУ на Донбасі на кілька кілометрів на тиждень. Гостра криза — відразу на п'яти ключових напрямках

|
Версия для печатиВерсия для печати

Але чи є чим на це відповісти ЗСУ?

Про це розповідає видання Meduza, чия оцінка ситуації на фронті набагато реалістичніша та правдивіша того, що розповідають представники влади на так званому "єдиному телемарафоні".

Криза оборони Збройних сил України (ЗСУ) на 100-кілометровій дузі навколо Авдіївки розростається. Після захоплення наприкінці липня села Прогрес між Авдіївкою та Покровськом російські війська вийшли на фланги та в тил українським підрозділам, які обороняли сусідні ділянки фронту. Ті, у свою чергу, змушені були залишити позиції. Не допомогли й контратаки ЗСУ за участю танків. У результаті збройні сили рф просунулися до Покровська — найважливішого логістичного вузла українських військ на Донеччині — ще на кілька кілометрів. І поки що не зрозуміло, як командування ЗСУ може стабілізувати ситуацію.

Також українська армія, незважаючи на перекидання резервів, продовжує втрачати позиції у селищах Нью-Йорк та Залізне у Торецькій агломерації. Війська між селищами вже перебувають під загрозою оточення. Крім того, зс рф змогли перебратися через канал Сіверський Донець — Донбас у Годинному Яру та створити (поки що) невеликий плацдарм на його західному березі. Українській стороні посилити позиції під Покровськом, Торецьким та Часовим Яром важко, бо на інших напрямках, зокрема на півдні Донбасу, теж назріває криза оборони.

Покровський напрямок

 

Після захоплення села Прогрес зс рф просунулися далі вздовж залізниці Очеретине — Покровськ, а також на північ і південь від неї. Відео, зняті дронами з обох боків, показують, що російські війська, відбивши невеликі танкові контратаки ЗСУ, вийшли до сіл Веселе, Бажане та Тимофіївка. Було захоплене і село Вовче на південь від Прогресу.

Картографічний сервіс Deepstate, близький до Міноборони України, малює навіть похмурішу картину: за його даними (не підтвердженим відео чи фотографіями), Веселе та Тимофіївка вже захоплено, а Бажане обійдено російськими військами з півночі.

Темпи просування сил зс рф свідчать про те, що в обороні ЗСУ є дірка шириною в кілька кілометрів, яку українське командування не змогло закрити за минулий тиждень. Це може призвести до нових територіальних втрат - і подальшого просування російської армії вздовж залізниці на Покровськ, а також на північ - у напрямку до траси Покровськ - Костянтинівка - Часів Яр.

 

Все це загрожує ЗСУ порушенням звичної логістики на всьому фронті від Покровська до Часового Яру — отже, уможливлює нові кризи оборони.

Торецька агломерація

Російські війська зайняли центр селища Залізне (Залізне; раніше — Артемово), у тому числі більшу частину кварталу багатоповерхової забудови, в якому розташовувався основний укріплений район ЗСУ.

зс рф вийшли до підніжжя терикону (штучного пагорба) на півночі Залізного. За териконом знаходиться місто Торецьк - головна мета російського наступу.

На заході Залізного російські війська просунулися на кілька кілометрів у напрямку до селища Нью-Йорк (за радянських часів він називався Новгородське). При цьому в центрі Нью-Йорка зс рф намагаються наступати в північно-східному напрямку, тобто назустріч угрупованню, яке штурмує Залізне. Це ставить під загрозу оточення ті війська між селищами, що розташовуються в зміцненнях, що створювалися ЗСУ з 2015 року. Якщо динаміка російського наступу не зміниться, ЗСУ скоро доведеться відступити з цих позицій.

Часів Яр

З'явилися відео, на яких російські війська атакують на західній стороні каналу Сіверський Донець - Донбас у Годинному Яру. Це стало можливим після захоплення мікрорайону каналу на східному березі в липні.

Поки зс рф діють у вузькій смузі на березі каналу між залізничним мостом та місцем, де канал тече у трубах під землею (якраз біля мікрорайону Канал).

Якщо ЗСУ дозволять російським військам закріпитися, це може призвести до різкого погіршення ситуації у Часовому Яру.

Красногорівка

Російські війська захопили весь центр міста Красногорівки (між Авдіївським фронтом та давно окупованою Мар'їнкою). На завершення штурму у них пішло понад півроку — бої в межах Красногорівки почалися ще взимку.

При тому, що штурм йшов багато місяців, його завершення було швидким: ЗС РФ пробилися через північні та західні околиці міста, чим, ймовірно, змусили ЗСУ залишити район багатоповерхової забудови в центрі під загрозою оточення.

Судячи з того, як закінчилася оборона центру Красногорівки, українські війська відчувають дефіцит сил. Це може дозволити зс рф розвинути наступ на південь у напрямку Курахового — головного логістичного вузла ЗСУ в південній частині Донбасу.

Вугледар

зс рф змогли перерізати головний шлях постачання великого українського укріпрайону на півдні Донбасу навколо міста Вугледару.

Дорога, якою раніше постачалося Вугледарське угруповання, йде від Курахового через село Костянинівка — і далі на південь до Вугледару повз високі та міцні промислові приміщення шахти Южнодонбаська-1 та Южнодонбаська-3 у селі Водяне. Російська авіація із зими 2022 року постійно бомбила шахти, проте це не змогло порушити українську оборону в Вугледарі.

 

Тепер російські війська вийшли до дороги Курахове — Вугледар на південь від села Костянтинівка (на ній було встановлено прапор, що свідчить про ступінь важливості цього досягнення для російського командування), захопили південну околицю самої Костянтинівки і майже впритул просунулися до шахти Південнодонбаська-1. Якщо ЗСУ не зможуть відтіснити зс рф від дороги, всю логістичну систему забезпечення Вугледару потрібно буде змінювати (активніше задіяти шляхи на північ і захід від міста). Зробити це буде особливо тяжко під час осінніх дощів.

Погіршення ситуації під Вугледаром, який прикривав собою всю південну частину оборони ЗСУ в Донбасі, може призвести до кризи в районі Курахового та Великої Новосілки (на південь від якої зс рф теж продовжує повільний наступ).

Зображення вгорі: пошкоджений внаслідок обстрілу Свято-Георгіївський храм у селі Олександро-Шультине на Донеччині. Фото: Kostiantyn Liberov / Libkos / Getty Images

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]