Ассанж уклав угоду з Мін'юстом США і вийшов на волю

|
Версия для печатиВерсия для печати

Останні п'ять років він провів у в'язниці у Лондоні, а до цього сім років переховувався у посольстві Еквадору.

Джуліан Ассанж залишив лондонську в'язницю Белмарш, де перебував з 2019 року. Повідомлення про це з'явилося в акаунті WikiLeaks у соцмережі X (колишній твіттер) у ніч проти 25 червня. Визволення під заставу 52-річного засновника WikiLeaks санкціонував Високий суд у Лондоні.

З в'язниці Ассанж вирушив до лондонського аеропорту Станстед, де сів на літак. У WikiLeaks заявили, що він повернеться до Австралії до родини (Ассанж - громадянин Австралії). При цьому, за даними Associated Press, літак із Ассанжем приземлився в Бангкоку для дозаправки. Як очікується, потім літак вирушить на одну з територій США в Тихому океані — Сайпан, столицю Північних Маріанських Островів.

Ассанжа звільнили з в'язниці, де він провів 1901, після того, як він уклав угоду з міністерством юстиції США, яке домагалося його екстрадиції з Великобританії. Офіційно угоду поки що не завершено.

Як повідомляє The New York Times, Ассанж в обмін на звільнення з британської в'язниці погодився визнати себе винним за одним із 17 пунктів звинувачення у незаконному отриманні та публікації секретних даних щодо національної безпеки.

Згідно з судовими матеріалами, на які посилається The New York Times, Ассанж постане перед американським судом у Сайпані. За словами неназваного співробітника правоохоронних органів США, очікується, що Ассанжа засудять до п'яти років позбавлення волі - терміну, який він уже відбув у в'язниці у Великій Британії.

Ассанж має постати перед судом у Сайпані 26 червня, а «після завершення розгляду», як заявили в Мін'юсті США, зможе вирушити до Австралії.

Джуліан Ассанж – засновник організації WikiLeaks, що спеціалізується на публікації секретної інформації. WikiLeaks публікувала дипломатичні депеші американських посольств, документи про війну в Іраку та Афганістані, зокрема відео авіаудару в Багдаді, при якому загинули журналісти та мирні жителі. Крім того, під час передвиборчої кампанії 2016 року в США організація опублікувала листування Демократичної партії.

У США Ассанжа звинувачують у незаконному одержанні та публікації секретних даних (17 пунктів, до 10 років позбавлення волі за кожен), а також у змові з метою комп'ютерного злому (до п'яти років ув'язнення). У сукупності Ассанжу загрожує до 175 років ув'язнення. Прихильники Ассанжа називають його переслідування політичним.

Джуліан Ассанж протягом семи років, починаючи з 2012 року, переховувався у посольстві Еквадору у Лондоні. Еквадор дав Ассанжу статус біженця на тлі звинувачень у сексуальному насильстві у Швеції. У 2017 році Еквадор надав йому громадянство, але потім позбавив його і громадянства, і статусу біженця. У 2019 році британська поліція на запит США заарештувала Ассанжа. У 2022 році суд у Великій Британії вирішив, що його можна екстрадувати до США, у травні 2024 року суд дозволив Ассанжу оскаржити це рішення.

Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

19:18
Іспанські науковці створили салат де рівень бета-каротину збільшили до 30 разів
18:28
Південна Корея криміналізувала зберігання та перегляд секс-діпфейків
17:24
У Козачій Лопані дрон рашистів влучив у цивільну автівку: загинув суддя Верховного Суду Леонід Лобойко
16:28
Міжнародний інститут преси оприлюднив заяву щодо позовів Портнова проти українських ЗМІ
15:22
Риторика Китаю та його одночасна підтримка Москви “не складаються докупи” - Блінкен
14:57
Російські загарбники двічі вдарили "Шахедами" по лікарні в Сумах, росте кількість загиблих
13:32
ЦАХАЛ повідомив про ліквідацію лідера Хезболли Хасана Насралли
12:30
У Кривому Розі під завалами адмінбудівлі, куди вчора влучила ракета рашистів, знайшли тіло чоловіка
11:32
Президент Фінляндії: Україна не стане членом НАТО, поки не вступить до ЄС
10:11
У Німеччині вже саджають за постачання люксових автомобілів до Росії

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]