Білий дім розглядає можливість надання Україні крилатих ракет великої дальності JASSMs

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Ідея передачі Україні JASSMs може означати зміну політики Байдена щодо ударів по Росії. Це рішення потенційно могло б свідчити про ймовірні зміни у політиці США щодо ударів углиб Росії.

Таке у коментарях для Української служби Голосу Америки припустили двоє колишніх американських військових високопосадовців.

Нині радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі заявив, що жодних змін у політиці Вашингтона не було, однак додав, що американські та українські представники постійно ведуть діалог щодо оборонних потреб Києва. Ці обговорення продовжаться зокрема на зустрічі Міжнародної контактної групи з оборонної допомоги Україні в форматі "Рамштайн" 6 вересня, де очікується присутність й президента Володимира Зеленського.

У Пентагоні питання про передачу Києву ракет JASSMs коментувати також відмовились. При цьому перші згадки про нібито "відкритість" президента США Джо Байдена до цієї ідеї з'явились ще у серпні.

Ймовірний політичний вплив

Як повідомляв Голос Америки, ракети класу "повітря-земля" Joint Air-to-Surface Standoff Missile — JASSM досі застосовували на американських літаках, як-то F-15, B-1B, B-2, B-52H, F-35, а також на F-16, які уже стали на озброєння Повітряних сил ЗСУ.

Існують дві модифікації - радіусом дії приблизно 370 км і понад 800 кілометрів. Саме через дальність дії цих ракет оглядачі кажуть про посилення тиску на Вашингтон у питанні зміни політики ударів вглибині РФ.

Чарльз Коркоран, генерал ВПС США у відставці у коментарі Голосу Америки назвав повідомлення "обнадійливим знаком". "Я сподіваюся, що це означає, що вони (Вашингтон) також дозволять їм (Києву) використати їх на повну. Адже я вважаю, що не буде сенсу надавати їм зброю великої дальності, яку вони не зможуть використовувати, ми можемо надати зброю малого радіуса дії, яка є набагато дешевшою, якщо ми не збираємося дозволяти стріляти нею на великі відстані".

За його словами, передача цих ракет "це не матиме жодного значення, якщо з політичних міркувань з України не знімуть ці "кайданки", щоб дозволити їй використовувати всі можливості ракети".

Джеффрі Фішер, полковник ВПС США у відставці, висловив припущення, що, ймовірно, адміністрація Байдена могла схвалити "вибрану групу цілей, якою вони були б задоволені", для ударів такими ракетами у РФ. "Це будуть стратегічні цілі... Це були б аеродроми, пункти запуску ракет", - сказав він і додав, що навряд чи йдеться про промислові потужності, які підживлюють російську воєнну машину.

Раніше під час візиту до Вашингтона міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що адміністрація Байдена все ще розглядає запит Києва щодо зняття обмежень для ударів у Росії, і підтвердив, що представив список можливих цілей ЗСУ.

Колишній авіатор зі США, який також був посадовцем у Пентагоні та відповідав за співпрацю з Україною, розповів Голосу Америки, що у питанні цієї зброї "є елемент, важливий і поза сьогоднішньою війною". "Це також політичне зобов’язання, і через 5 або 10 років це все ще буде важливо, тому що росіяни зрозуміють, що українці мають зброю, щоб точно вдарити по них далеко за кордоном", - розповів він на умовах анонімності.

На що здатні ці ракети

Усі троє співрозмовників Голосу Америки називають JASSM надзвичайно точною і потужною зброєю, яка може бути дуже корисною для ЗСУ для завдання ударів по стратегічних воєнних цілях у Росії далеко за кордонами України. А що далі росіяни змушені відсувати свої сили від кордону, то важче їм працювати на фронті, сказав колишній американський авіатор.

Він додав: "Це також забезпечує безпеку українських літаків, оскільки вони можуть запускати здалеку. ... Це дорогі ракети, їх використовують проти ключових цілей, а не проти вантажівок чи інших простих цілей".

Фішер також вказав, що важливим є сумісність JASSM із винищувачами F-16, які вже є в Україні, "тож не потрібно працювати над проблемами сумісності із МіГ-29 або Cу-27 або Су-25".

За його словами, перевагою цих ракет є й те, що в арсеналах США та союзників є чимало цієї зброї, й що для України ключовим є "не питання якості, а питання кількості". "Українцям справді потрібно набагато більше F-16, їм потрібно набагато більше винищувачів, набагато більше зброї, набагато більше боєприпасів. І навіть якщо вони правильно отримають круту зброю, вони не отримують її у потрібній кількості", - зазначив колишній високопосадовець ВПС США й НАТО.

 

При цьому усі опитані експерти застерігають від сприйняття JASSM або будь-якої іншої західної військової техніки як "суперзброї" і сподівань, що така зброя сама собою кардинально змінить ситуацію на полі бою.

«Аргумент»


В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]