Директор «Моссаду» заявив, що спробам Ірану поставити Росії ракети змогли запобігти

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Росія та Іран нарощують співпрацю у військовій сфері: у Тегерані були готові дати Москві ракети, а та продає йому сучасну зброю, яка може загрожувати самому існуванню Ізраїлю. Про це заявив на конференції боротьби з тероризмом директор ізраїльської служби зовнішньої розвідки «Моссад» Давид Барнеа.

На додаток до безпілотників, які Іран уже близько року продає Росії для використання у війні проти України, Тегеран також мав намір надати їй ракети ближнього та далекого радіусу дії, заявив Барнеа (його цитує газета The Times of Israel ). Але, як пише The Moscow Times, за його словами, спроби поставити ракети запобігли. Барнеа не надав більше жодних подробиць, лише додав: «У мене є відчуття, що незабаром буде попереджено нові угоди».

Спочатку, як повідомляли західні ЗМІ з посиланням на розвіддані, іранці не хотіли давати ракети. Але у жовтні 2022 р. The Washington Post писала, цитуючи представників США та їх союзників, що Тегеран таємно погодився послати ракети «земля — земля»: до відправлення готувалася перша партія ракет Fateh-110 і Zolfaghar, здатних вражати цілі на відстані до 300 і 700 км. відповідно.

Представник Ради національної безпеки при Білому домі Джон Кірбі говорив у грудні, що, за даними США, Іран розглядає можливість продажу Росії сотень балістичних ракет.

Однак у березні 2023 р. Financial Times повідомляла з посиланням на оцінки НАТО, що в Москві не наважуються на закупівлю, побоюючись, що тоді США почнуть постачати Україні свої ракети великої дальності ATACMS. Представники Вашингтона тоді публічно попереджали Іран про негативні наслідки розширення військової співпраці з Росією.

З того часу подібні ракети Київ отримав від Великобританії та Франції, а адміністрація Джо Байдена, за останніми повідомленнями, схиляється до того, щоб нарешті надати ATACMS. Що стосується російської техніки, Барнеа сказав: «Ми боїмося, що натомість росіяни передадуть іранцям те, чого вони не мають, сучасна зброя, яка, звичайно, загрожуватиме світу [та  Ізраїлю] і навіть нашому існуванню». Але якщо від дій Ірану постраждають ізраїльтяни чи євреї, лідери Ірану поплатяться, бо тоді Ізраїль дістанеться «до найвищих ешелонів» іранського керівництва, попередив глава «Моссаду».

Кірбі в грудні говорив, що в обмін на ракети Росія пропонує Ірану «безпрецедентну військову та технічну підтримку, яка перетворює їхні стосунки на повноцінне партнерство в оборонній сфері». За його словами, Росія навчає іранських льотчиків управлінню винищувачами Су-35, які може отримати Іран протягом року.

«Аргумент»


В тему: 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У четвер в Україні короткочасні дощи усюди, крім заходу
19:43
В. о. керівника детективів БЕБ Ткачук став на бік злочинців з "тютюнової мафії". Це людина Татарова
18:04
Майно із церкви-фортеці на Хмельниччині вкрав піп упц (мп)
16:12
Замах на Фіцо: прем'єр у тяжкому стані, "найближчі години вирішальні"
16:09
"Відома львівська фабрика і фабрика відомого конвертатора з Києва": БЕБ проводить обшуки у чотирьох виробників сигарет
14:12
Дружина одеського судді підчас війни купила апартаменти в Маямі за 12 млн грн. Офіційних доходів на це сім'я не має
12:04
Українцям варто готуватися до колапсу на АЗС та різкого подорожчання автопалива – експерт
10:02
ЗСУ відійшли біля Лук'янців та Вовчанська на Харківщині
09:58
Президент України скасував візити до Іспанії та Португалії через ситуацію на фронті. Про це чомусь повідомляє CNN, а не речник Зеленського чи його "телемарафон"
09:01
Українські чиновники, політики, судді та прокурори мають багатомільйонну нерухомість в ОАЕ - розслідування Dubai Unlocked

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]