Дмитро Філон: ДК "Укрспецекспорт" - корупція під "омофором" СБУ

|
Версия для печатиВерсия для печати

Гра в наперстки — азартна гра, що зазвичай є одним із видів шахрайства. Вікіпедія каже, що наприкінці 1980-х в Україні гра приносила великі прибутки представникам злочинного світу. Нажаль мусимо констатувати, що приносить вона прибутки і зараз, лише шахраї з вулиць перемістились у державні структури та великі підприємства. Поговоримо про один з яскравих прикладів таких наперсточників, які затесалися у таку надважливу структуру, як ДК "Укрспецекспорт", бо там, як то кажуть: лише встигай слідкувати за руками! Ще у липні 2022 року Міністерство оборони України створило Агенцію оборонних закупівель, як єдиний національний орган, який має забезпечити централізовану закупівлю товарів і послуг у сфері національної безпеки та оборони. Перед цим, ще у березні, Кабінет міністрів вивів зі складу Укроборонпрому, Укрспецекспорт та дві його "філії": "Прогрес" та "Спецтехноекспорт". Тимчасово, на час воєнного стану, їх передали до сфери управління Міністерства оборони, де свої корупційні маніпуляції і продовжують наші сумнозвісні "наперсточники".

У класичній грі в наперсток махінаціями займається ціла група осіб. Подібно до сицилійської мафії, у наперсточників також є своя ієрархія, від чого залежить і отримані ними доходи. Половину чи навіть більше забирає "пахан", тобто організатор цього шахрайства, а все інше між собою ділять так звані "низові", "верхові" та "маяки" (група прикриття). Давайте ж розберемось у нашій "мафії" та хто ж працює на так званого "пахана" і приносить йому касу.

Отже, в нашому випадку вертикаль розпочинається з Єрмака та переходить нижче до Шарапова. Як відомо, ще з перших днів війни ДК "Укрспецекспорт" підпорядкували під друга голови офісу президента Єрмака заступнику міністра оборони Шарапову Д.О.

За цей час з Компанії змінилось три керівника: Ноздря В.І., Жуков Б.В., і зараз вже - Савула І.М. Та всіх їх об’єднують близькі зв’язки з нинішнім керівником офісу президента та паном Шараповим Д.О. Отже, разом вони за час війни безповоротно вивели з компанії на закупівлю озброєння, яке так і не було поставлено до України, понад 60млн$ . Також чимало контрактів було втрачено, просто через небажання реалізовувати їх не через компанії, контрольовані Шараповим.

Тобто і з приходом нового керівника ДК "Укрспецекспорт" Савули І.М. та сірого кардиналу Гадіона В.Б. – знову нічого не змінилося, навпаки почали відновлюватися старі тіньові схеми щодо експорту озброєння та новий переділ ринку. Адже вертикаль так само працює. Все це виглядає, як і в класичній грі в наперстки, де одним із найпоширеніших способів нечесної гри є той, коли підставна особа нібито користується тим, що наперсточник відволікся чи відвернувся, і вгадує, де перебуває кулька, створюючи ілюзію, що гра відбувається чесно. Так само і в "Укрспецекспорті": вся ця кадрова метушня та перестанови лише створюють ілюзію чесної роботи, хоча, як то кажуть – "на манежі все ті ж самі". Тобто "низові" та "верхові" трохи міняються, а "пахан" ляльковод - той самий.

Давай тепер детальніше ознайомимось зі складом цих "наперсточників", хто вони? До речі, слово "люстрація" просто забудьте, майже всі вони успішно будуть свої кар’єри та сидять на схемах ще з часів Януковича.

Шарапов Денис Олександрович. У 99му – старший оперативний офіцер ГУР МО, після чого пішов у підприємці, де його кар’єра швидко злетіла до фінансового директора. А за часів Януковича Денис Шарапов повернувся у держсектор і став першим зам. директора держпідприємства "Укроборонсервіс". Принагідно його сестра Дар’я Шарапова стала співвласницею ТОВ "Торговий дім "Україна-ДР Конго". І саме з Демократичною Республікою Конго Україна мала значні обороти у сфері поставок зброї.

Також, Шарапов – це офіційний бізнес-партнер голови Офісу президента Андрія Єрмака. Вони були бенефіціарами ТОВ "Медійна група європейського партнерства" разом з росіянином Рахамімом Емануїловим (нині цю фірму переоформили на Юлію Науменко, директорку ще однієї фірми Єрмака ТОВ "Ер Пі Ай"). Переносимось у наші дні, де Шарапов потрапив у скандал, коли приніс на засідання антикорупційного комітету зимову куртку для ЗСУ, проте геть не з того контракту, про який усі писали, коли літні куртки подорожчали, бо раптом стали зимовими… Незабутнім став і скандал нецільового використання службового транспорту, коли Шарапов наказав Савулі організувати відрядження на службовому автомобілі представницького класу до Кракова. А що там у Кракові було? Важлива конференція чи підписання контрактів? Та ні, просто саме там перебувала донька самого Шарапова – Марія, і її потрібно було привезти до Києва. Цікаво, що "відрядження" до Польщі було настільки терміновим, що виїзд відбувся 15 вересня, а повернення – 18-го, в день, коли оприлюднили розпорядження Кабінету міністрів про звільнення Шарапова. Ось так люди вижимають з державного ресурсу все до останнього дня, коли ще знаходяться при владі, хоча, як ми вже зрозуміли їх заміна не вплинула на ті схеми, якими вони продовжують керувати, просто вже руками інших.

Гадіон Владислав Борисович – колишній працівник СБУ. Засвітився у скандалі, коли президент Аграрної Академії Василь Петриченко разом з іншими представниками СБУ роздерибанили землі НААН у Гатному Київської області з державної власності в приватну. У грудні 2013 року понад 15 гектарів поділили на 144 ділянки по 10 соток, а згодом цю землю приватизували. Серед нових власників земельних ділянок, що належали НААН опинилися й співробітники СБУ. Це заступник голови СБУ Вадим Поярков, його колеги Дмитро Шишолін та Олександр Шметан, і, звісно, сам - Владислав Гадіон

НАБУ та ДБР вже цікавилися декларацією Гадіона, а саме тим: як він зміг протягом одного року купити аж 16 соток землі біля елітного "Межигір'я" Януковича і одразу побудувати там великий комплекс будівель площею понад 363 кв. м.

Савула Ігор Мирославович - колишній заступник начальника управління Служби безпеки України. Ще за часів президенства біглого Януковича, Савула займав високі пости і завжди входив у різні поважні делегації, які затверджував, власне, сам Янукович. Наприклад, він підписав розпорядження щодо утворення української делегації на пленарне засідання міжнародного режиму експортного контролю "Австралійська група", куди входив Савула, або розпорядження Януковича про делегацію України на конференцію ООН щодо договору про торгівлю озброєннями (18-28 березня 2013 року), куди також входив Савула. Тепер же він керує тим самим ДК "Укрспецекспорт", де аби контролювати такі "золоті" контракти з Пакистаном, нижче за вертикаллю на місце начальника управління Компанії було призначено ще одного "наперсточника" з їхнього клану - Узбека Д.А., по якому, до речі, була відкрита кримінальна справа від 19.01.2021р. №12021000000000054, а Управлінням безпеки не проводилась процедура перевірки його на доброчесність, оскільки Шараповим Д.О. була спущена команда Савулі І.М. взяти на посаду вищезгадану особу незважаючи ні на що… Наразі справу намагаються вже закрити за сприянням того самого Гадіона В.Б.

Отже, аби знову наповнювати свої кармани, в "Укрспецскспорті" утворили для цього нове експортне управління куди і передали напрямок Пакистан. І першою їх справою було поновлення схеми поставок моторної оливи М- 4042ВТ за сприянням ДК "Укрспецскспорт", проте поставки мали відбуватись без участі ДК "Укрспецскспорт", а напряму від підконтрольної Хало О.Л. фірми через фірму "Trojan", яка вже має перепродати цю оливу до Сухопутних Військ Пакистану. Наразі в дебати з приводу поставки включилась АТ "Українська оборонна промисловість".

Таким чином, після призначення Узбека Д.А. на посаду начальника управління, було отримано повний контроль над напрямком – Пакистан. Наразі вже проходить процедура укладання Контракту між фірмою "Trojan", та підконтрольною фірмою Хало О.Л. на поставку оливи без участі ДК "Укрспецекспорт".

Тож, як там кажуть: спритність рук і жодного шахрайства? Продовжуйте слідкувати за руками цих "наперсточників", які створили одночасно і аналогічну схему з ТОВ "Модус оптика", яка формально контролюється Хало О.Л., а отже і всією вищезгаданою вертикаллю. Там, ще на етапі доконтрактної роботи і тендерних пропозицій, які надавались тендерним комітетом СВ ІРП та фірмою "Trojan", відбирались такі товари, що не підлягають експортному контролю, а отже постачались без участі ДК "Укрспецекспорт", що означає просту річ: весь надприбуток, замість держави, отримувала та сама ТОВ "Модус оптика".

Ба більше: усе керівництво "Укрспецекспорта", в особі Савули І.М. та Козія Р.Б. разом з начальником управління Узбеком Д.А., опрацьовують схему сплати агентської винагороди, забороненої на час дії військового стану, шляхом взаємозаліків між заборгованістю фірми "Trojan", ДК "Укрспецекспортом" і Пакистаном. Така схема зменшує потік такої необхідної валюти до бюджету країни.

І наостанок ще одна аналогія: у класичній грі в наперстки підставні "лохи" будуть постійно вигравати, а "розумник" постійно програвати, і тривати це буде доти, доки в "розумника" не закінчаться гроші чи він сам не зрозуміє, що став жертвою шахраїв. Коли таке стається, до нього підходять "бики" (охорона наперсточника) і просять піти. Хотілося аби в нашій грі держава і платники податків не стали тим самим "розумником", якого врешті-решт роздягнуть до нитки, а потім спокійно попросять відійти і не заважати.

Тож, аби цього не сталося, для професійних розслідувачів, громадських активістів чи народних депутатів є чергова порція інформації, з якою вони знають що робити. Шахрайство має бути покарано!

(Джерело).

Автор: Дмитро Філон, голова Громадської організації у ГО "Ревізор"

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
В Україні у середу тепло до +10-18°, тумани
19:33
Податківиця-"слуга" Хотенко позичила 2,8 млн грн у 12-річного сина та отримала дві квартири в подарунок від матері - громадянки рф
19:08
МСЕК ліквідують з 31 грудня – президент ввів у дію рішення РНБО
18:11
В органах прокуратури втричі більше осіб з інвалідністю, ніж у середньому серед населення, а серед начальників – 38%
17:10
Генпрокурор Костін йде з посади - він тікає від відповідальності
17:01
Цифровізація, перевірки, аудит: на РНБО нарешті визначили, як прибрати злочинність у МСЕК
16:03
Тернопільський обласний прокурор Андрій Миколайчук за 2 роки війни отримав понад 500 тис. грн пенсії як інвалід
14:04
"Россия - наше дело": що залишила упц (мп) у черкаському соборі (ВІДЕО)
12:01
Двічі судився з Пенсійним фондом: керівник Запорізької облпрокуратури Сергій Спільник отримує одну з найбільших пенсій у галузі
10:36
$450 тис. і паспорт рф: СБУ затримала керівницю МСЕК Миколаївщини

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]