ДТП із Трухіним: поліція вчасно не передала ДБР відео з бодікамери і "не зберегла" його

|
Версия для печатиВерсия для печати

У Державному бюро розслідувань заявляють, що розуміють відповідальність перед суспільством щодо встановлення істини у дорожньо-транспортній пригоді з автомобілем народного депутата Олександра Трухіна, тому ретельно досліджують усі факти.

Про це директор ДБР заявив Олексій Сухачов на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності., повідомляє пресслужба ДБР.

Очільник ДБР нагадав, що аварія сталася 23 серпня 2021 року, а матеріали кримінального провадження надійшли від Національної поліції до Державного бюро розслідувань лише 2 вересня, тобто на десятий день після дорожньо-транспортної пригоди.

Він зауважив, що у будь-якій ДТП ключову роль відіграють саме первинні заходи, проведені на місці події, зокрема встановлення свідків, забезпечення збереження слідів, встановлення інших джерел інформації про подію.

Тож слідчим ДБР довелось працювати з інформацією, яка була виявлена та документально зафіксована працівниками Нацполіції на початковому етапі розслідування, сказав Сухачов.

“У цій ситуації слідчими ДБР проведено кропітку аналітичну та рутинну роботу для покрокового встановлення всіх обставин дорожньо-транспортної пригоди. Оскільки ми розуміли всю відповідальність перед громадянським суспільством у цьому резонансному запиті на справедливість”, - наголосив директор ДБР.

За його словами, оперативно-слідча група ДБР відпрацювала увесь маршрут руху автомобіля від Полтави до місця аварії, який становить відрізок у 300 кілометрів.

Уздовж цього маршруту встановлено понад 1000 камер спостереження, розташованих на АЗС, автосалонах, житлових будинках, опорах систем спостереження органів місцевої влади, з яких оглянуто та проаналізовано 30 годин відеозаписів.

"За результатами зафіксовано рух автомобіля Audi-A8 з міста Полтава до міста Бориспіль. З найбільш наближених за часом до моменту ДТП ділянок автодороги, зокрема у населеному пункті Борщів Київської області та у місті Борисполі по вулиці Київський шлях, 23 на камерах спостереження чітко зафіксовано, що за кермом вказаного автомобіля перебуває особа в одязі червоного кольору", - ідеться у повідомленні.

Водночас відеозаписи з камер спостереження від вказаного місця до самого місця скоєння ДТП слідчі ДБР не отримали. На запит ДБР підрядна організація офіційно повідомила, що у зв’язку з проведенням ремонту автодороги та заміни дорожньої інфраструктури, системи відеоспостереження на цій ділянці були тимчасово демонтовані.

Крім того, у ході слідства були допитані 12 осіб, як учасники події, так і очевидці, з них восьмеро допитані безпосередньо слідчими ДБР. Були проведені судові експертизи: молекулярно-генетична, автотехнічні, транспортно-трасологічна, судово-медичні.

Щодо відеозапису, оприлюдненого 1 лютого 2022 року на сайті видання “Українська правда”, директор ДБР наголосив, що 25 серпня 2021 року слідчим Національної поліції був направлений запит до Управління патрульної поліції у місті Києві про надання записів з відеореєстраторів поліцейських, які перебували на місці ДТП. Проте відповідь надана не була.

3 вересня 2021 року слідчий ДБР повторно, у тому числі й на електронну адресу Управління патрульної поліції, направив запит про надання записів з відеореєстраторів поліцейських з проханням забезпечити збереження цих відеозаписів.

"28 вересня 2021 року, тобто майже місяць з часу отримання запиту, Управлінням патрульної поліції у місті Києві надано відповідь про те, що 30-денний строк зберігання відеозаписів минув, у зв’язку з чим вони видалені", - зазначив Сухачов.

Доступ до записів з нагрудної камери поліцейського Сергія Петрика з місця ДТП за участі нардепа зі "Слуги народу" Олександра Трухіна мали близько 100 людей.

Про це йдеться у коментарі голови Нацполіції України Ігоря Клименка під час засідання комітету ВР з питань правоохоронної діяльності.

Клименко розповів, що під час скоєння ДТП не було переконання чи це "злочин, чи це не злочин". Окрім того, за його словами 23 серпня, коли сталася ДТП, поліція обслуговувала іноземні делегації і намагалася швидко оформляти всі ДТП по місту Києву. Інформацію про те, що на місце був нардеп поліція отримала через пару годин.  

"Яким чином інформація (з боді-камери – ред.) могла попасти, або не попасти на сервер (поліції – ред.)?

Кожен працівник поліції після закінчення зміни свою боді-камеру ставить на відповідне місце і працівник айті знімає з цієї камери інформацію на сервер… До серверу має доступ дуже багато працівників поліції. Це і ті ж айтішники і працівники моніторингу і працівники підрозділів адмінпрактики. Це означає, що в місті Києві доступ до цієї інформації мали близько 100 чоловік.

Визначити, хто конкретно міг зняти інформацію з сервера на сьогоднішній день неможливо".

Клименко припустив, що оскільки на серверах зберігаються терабайти інформації, то відео могло "накластися", оскільки "жоден представник патрульної поліції, який був допитаний, не може чітко сказати цим відео в ті дні хтось цікавився". "Це звичайна ДТП… що стосується звичайних ДТП, там де звичайна "адмінка" (адміністративне правопорушення – ред.) могла просто накладатися інформація, це один із тих моментів, які ми досліджуємо в рамках службового дослідження", - сказав він.

Через оприлюднення на сайті “Української правди” фрагментів відеозаписів з відеореєстраторів поліцейських 2 лютого 2022 року ДБР скерувало лист на адресу Національної поліції із проханням провести службову перевірку за фактами відмови у наданні відеозаписів з нагрудних відеореєстраторів поліцейських, а також неправомірного розголошення службової інформації та можливого внесення завідомо неправдивих відомостей до листа на адресу ДБР.

Сухачов також зауважив, що окремі фрагменти відеозаписів, оприлюднених ЗМІ, можуть свідчити про наявність ознак вчинення народним депутатом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 369 Кримінального кодексу України (пропозиція надання неправомірної вигоди службовій особі).

У зв’язку з цим слідчий ДБР звернувся до Офісу генерального прокурора щодо прийняття рішення щодо внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення народним депутатом України.

Як повідомлялося, народний депутат від "Слуги народу" Трухін 23 серпня 2021 року начебто спричинив дорожньо-транспортну пригоду на Бориспільській трасі при в'їзді в Київ. Внаслідок ДТП постраждали шестеро людей, серед яких двоє дітей, а також голова Комітету арбітрів Федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник Роман Лишень. За кілька днів після ДТП деякі ЗМІ почали видаляти опубліковану про це інформацію.

31 серпня процесуальний керівник у справі щодо ДТП за імовірної участі Трухіна доручив подальше розслідування цієї події слідчим Державного бюро розслідувань.

Наприкінці жовтня голова фракції “СН” Давид Арахамія повідомив, що слідчий процес у справі Трухіна досі триває, однак найближча до місця ДТП відеокамера показала, що за кермом був не він.

Журналісти видання “Українська правда” оприлюднили розслідування щодо цього інциденту. На відео Трухін звертається до поліцейського зі словами "давай я тихенько в ліс піду", а потім обіцяє "поговорити" з очільником МВС Монастирським. Він також заявив, що не був за кермом автівки, яка потрапила у ДТП. Депутат звертався до правоохоронця та обіцяв "знайтися" потім та "віддячити".

За даними ЗМІ, цього правоохоронця звуть Сергій Петрик.

У МВС заперечують, що Трухін намагався “домовитись” з міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським, і наголошують, що встановлення всіх обставин ДТП належить до повноважень Державного бюро розслідувань.

Зі свого боку, у ДБР заявляють, що слідчі не мали у своєму розпорядженні відео з ДТП за участю депутата.

Вранці 2 лютого Трухіна виключили зі складу партії "Слуга народу". Президент Володимир Зеленський підтримав таке рішення.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У середу в Україні сухо на півдні та сході, ніччю - заморозки
18:07
Юрій Ніколов: Корупційна історія Сольського - для розуміння того, наскільки укорінена в Україні корупція
17:57
"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції Дніпра знайшли 14 млн незаконних активів
17:34
"Довічне" отримав нацгвардієць, який розстріляв своїх співслужбовців на заводі Південмаш у Дніпрі
16:03
На Волині сержант отримав 15 років тюрми за вбивство двох добровольців
15:02
Ціна на газ для населення залишиться незмінною до травня 2025 року
14:06
Захід нарешті помітив російських терористів у рясах
13:59
ДП "Документ" тимчасово не видає документи за кордоном
12:03
Сергій Удод ("Гудвін"): Як організувати ефективну медслужбу в батальйоні
11:03
Звичайне шахрайство: жителі "хрущовки" з Нетішина переказали понад 3,6 млн грн партії "Слуга народу" - Рух "Чесно" викрив мережу фіктивних донорів партії влади

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]