Футбол під бомбами: для чого й як Україна запускає свій чемпіонат

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Перший в історії турнір в умовах повномасштабної війни". Так керівник української асоціації футболу (УАФ) Андрій Павелко називає чемпіонат, що стартує напередодні Дня Незалежності. Повномасштабне вторгнення російських військ 24 лютого поставило український футбол на межу виживання. Розіграш прем'єр-ліги - найвищого за рівнем чемпіонату України - був зупинений на невизначений термін. Його так і не поновили, чемпіоном розіграшу оголосили лідера турнірної таблиці на той момент - донецький "Шахтар". В єврокубках українці, на відміну від російських клубів, залишились, але домашні матчі змушені проводити в безпечній Польщі. Але що робити далі з вітчизняним футболом українські чиновники вирішували майже пів року. І за підсумками роздумів ухвалили почати новий розіграш прем'єр-ліги. Попри постійну загрозу ракетних ударів з Росії та Білорусі.

Про це йдеться у статті ВВС.

Вже опівдні 23 серпня на найбільшому українському стадіоні НСК "Олімпійський" цей експеримент має початися з протистояння "Шахтаря" і харківської команди "Металіст-1925".

Порожні трибуни і укриття

За словами Андрія Павелка, питання щодо відновлення футбольного чемпіонату у воюючій країні погодили ще на початку червня на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.

До безпосереднього старту розіграшу спортивні функціонери і військове керівництво розробили спеціальний алгоритм, щоб максимально убезпечити футболістів і тренерів.

Так, про глядачів мова взагалі не йде. Вони зможуть дивитись футбол тільки в трансляції по телевізору.

Нову прем'єр-лігу вирішено проводити при порожніх трибунах і в містах максимально віддалених від фронту.

Мова йде про Київ, столичну область, а також західні регіони, зокрема Львів і Закарпаття.

На стадіонах, крім футболістів, тренерів і арбітрів, дозволено бути обмеженій кількості журналістів, клубного персоналу, поліцейським, рятувальникам і медичним службам.

Оператори спортивних споруд зобов'язані мати план евакуації та привести у готовність укриття.

Такі захисні споруди мають бути розташовані від стадіонів на відстані не більше 500 м та вміщувати повний склад учасників матчів.їуаф

Голова УАФ Андрій Павелко на відкритті футбольного майданчика в місті Жовті Води на Дніпропетровщині. Зараз воно розташоване менш ніж за 100 км від лінії фронту. ФОТО: АНДРІЙ ПАВЕЛКО

У випадку оголошення повітряної тривоги диктор стадіону повинен про це оголосити і попросити усіх перейти в укриття. Арбітр матчу одразу дає свисток про зупинку футбольного протистояння і разом з гравцями та тренерами також вирушає до бомбосховища.

Знаходитись там вони мають до завершення повітряної тривоги.

"Ми всі розуміємо важливість поновлення футбольних змагань в умовах війни, але водночас підкреслюю: найважливіше в такій ситуації — не спортивний результат, а безпека", — акцентує заступник голови Київської військової адміністрації Сергій Клявлін.

"Загрозливий" тиждень

Слід зауважити, що саме матч-відкриття чемпіонату України з футболу припадає на тиждень святкування Дня Незалежності, який українська влада називає загрозливим для атак з боку Росії.

Саме через це керівник Київської військової адміністрації, генерал Микола Жирнов заборонив проведення масових заходів в столиці 22-25 серпня.

Міська влада публічно закликала мешканців столиці цього тижня бути особливо пильними: безумовно дотримуватися заходів безпеки і за сигналу повітряної тривоги одразу йти в укриття.футбол

Журналісти виходять з укриття після завершення повітряної тривоги на стадіоні "Олімпійський". Київ, 22 серпня. ФОТО: REUTERS

"У найближчі дні можливі загрози нанесення військами рф ракетно-бомбових ударів по центрах прийняття рішень, військових об'єктах, об'єктах оборонної промисловості, критичної інфраструктури та розташованих поруч житлових масивах, а також об'єктах, що забезпечують життєдіяльність населення під час відзначення Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України", - сказано в повідомленні КМДА.

Комунальний транспорт скорочує години роботи на найближчі дні, а працівники установ поблизу урядового кварталу отримали вказівку попрацювати дистанційно в цей період.

"Ми маємо бути свідомі того, що цього тижня Росія може постаратися зробити щось особливо гидке, щось особливо жорстоке. Такий у нас ворог", - попереджає президент Зеленський.

Ці попередження не стали причиною для скасування матчу "Шахтаря" на київському стадіоні у центрі столиці.

Відхід легіонерів і повернення легенд

Яким же має бути цей унікальний "воєнний чемпіонат"?

В ньому візьмуть участь 16 команд, так само як і минулого року. Повертаються після довгої перерви в елітний дивізіон колись потужні "Кривбас" (Кривий Ріг) і "Металіст (Харків).

Відродження першої команди пов'язують безпосередньо із зацікавленістю в цьому президента Зеленського. Кривий Ріг - його рідне місто і очільник держави два роки тому особисто курував процес відродження клубу.

"Кривбас" на рубежі тисячоліть був потужним гравцем в українському футболі: виходив в фінал кубка, двічі ставав бронзовим призером і грав в єврокубках. В 2013 році припинив існування через банкрутство.

Харківський "Металіст", що належить бізнесмену Олександру Ярославському, також був бронзовим призером (шість раз) і одного разу здобув срібні нагороди. Виходив до чвертьфіналу Ліги Європи. Був ліквідований через борги в 2016 і відродився минулого року.

Фаворити розіграшу в букмекерів незмінні - київське "Динамо" і донецький "Шахтар".шахтар

Гравці "Шахтаря" на тренуванні перед початком нового сезону. В команді майже не залишилось легіонерів. Київ, 22 серпня. ФОТО: REUTERS

Але цьогоріч вони змушені майже повністю обходитися без своїх важливих елементів - футболістів-легіонерів. Річ у тому, що через війну УЄФА змінила свої правила і дозволила гравцям-іноземцям достроково розривати свої контракти з українськими клубами і їхати з країни.

Цією новацією абсолютна більшість з них і скористалися. Так, "Шахтар", який завжди робив акцент на бразильських футболістів, лишився зовсім без них. Стартує в УПЛ він лише з двома легіонерами - хорватом Невеном Джурасеком і нападником з Буркіна-Фасо Лассіною Траоре.

"Динамо" і взагалі залишилось з одним іноземцем у складі - поляком Томашем Кендзьорою.

В таких умовах вітчизняні гранди були змушені робити акцент на розвитку доморощених талантів або повертати з-за кордону якісних українських гравців.

Наприклад, "Шахтар" вже повернув з Угорщини колишніх гравців збірної України Олександра Зубкова і Івана Петряка.

Єдиний телепул не для усіх

Історичним новий сезон УПЛ стає не тільки через військові умови, а також через такий звичний для західного вболівальника технічний момент, як єдиний телепул. Тобто усіх матчі чемпіонату транслюються виключно на одному телеканалі, найчастіше за платною передплатою.

Попередні 30 років українські команди, точніше їх власники, не могли дійти згоди і матчі показували різні мовники, зокрема і безкоштовні загальнонаціональні.

В середині серпня було повідомлено, що з нового сезону єдиний транслятор матчів в Україні таки з'явиться. Ним стане ірландська компанія Setanta Sports. Контракт розраховано на три сезони, сума договору складає 16,2 млн доларів.

Щоправда, не всі власники клубів пристали на такі умови. Зокрема, Ігор Суркіс, керівник "Динамо" наголосив, що не погоджується з цим і виступає проти трансляції матчів своєї команди на платному кабельному телеканалі.

суркіс

Власник "Динамо" Ігор Суркіс і головний тренер команди Мірча Луческу. Суркіс виступив принципово проти єдиного телепулу для всіх команд УПЛ. ФОТО: ФК "ДИНАМО" (КИЇВ)

На його думку, у поточних важких економічних умовах багато українців не мають змоги платити за перегляд матчів улюбленої команди. Відповідно, поєдинки "Динамо" будуть принципово транслюватися на загальнонаціональному каналі "2+2".

Проти єдиного телепулу виступили також керівники луганської "Зорі", дніпровського "Дніпра-1" і львівського "Руху".

Як вирішиться ситуація наразі не відомо. За ігнорування телепулу до клубу можуть бути застосовані санкції і навіть позбавлення очок в турнірній таблиці.

чернігів

Футбольний стадіон в Чернігові, розбомблений російськими військами. ФОТО: GETTY IMAGES

Український футбол сильно постраждав від війни. Зруйнована інфраструктура, як, наприклад, стадіони в Чернігові і Миколаєві, відтік іноземних гравців, суттєве зменшення фінансування і навіть викрадення в полон футбольних арбітрів російськими військовим. Ці всі обставини вказують, що відновлення розіграшу футбольного чемпіонату - не є очевидним рішенням під час війни.

Але керівництво держави і вітчизняного спорту має іншу думку.

"Відновлення змагань - це сигнал всьому світу, що український дух не зламати!", - акцентує керівник УАФ Андрій Павелко.

На фото REUTERS уорі: вболівальниця з українським прапором на стадіоні в Ліверпулі, Англія. Тут 29 липня відбувся благодійний матч між місцевим "Евертоном" і київським "Динамо"

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 20 квітня
20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]