Газпром порушив контракт, припинивши постачання газу до Польщі та Болгарії - Єврокомісія

|
Версия для печатиВерсия для печати

Рішення російського Газпрому припинити постачання газу для компаній у Польщі та Болгарії на порушення контракту є безпідставним і неприйнятним.

Про це у Брюсселі на брифінг заявив речник Європейської комісії Ерік Мамер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Про причини того, чому було перервано постачання газу в Польщу і Болгарію, варто запитувати Газпром. Саме вони мають пояснити, чому раптово припинили постачання для польських та болгарських компаній, які купували цей газ. Ми вважаємо, що це є порушенням умов контракту і не є прийнятним. І для переривання постачання газу немає жодних поважних причин», - сказав речник ЄК.

Він нагадав, що Єврокомісія шукає шляхи для зменшення енергетичної залежності країн Євросоюзу від поставок російського вуглецевого палива. Зокрема, це здійснюється за рахунок пошуку нових, надійних постачальників газу, наприклад контактів із Сполученими Штатами, які вже поставляють газ до Європи. Крім того, Єврокомісія підтримує країни-члени у розвитку та вдосконаленні енергетичної інфраструктури.

«Ми продовжуємо працювати разом із країнами-членами та координувати спільні зусилля, врегулювати цю ситуацію ринковими заходами. На цей момент, наскільки я знаю, немає жодних проблем на європейському ринку газу», - додав Мамер.

Він окремо наголосив на тому, що Єврокомісія не отримувала інформації про порушення тими чи іншими компаніями країн-членів санкцій, запроваджених Євросоюзом проти російської федерації, зокрема у сфері розрахунків за енергоресурси.

«Імплементація санкцій, їх моніторинг і забезпечення належать до відповідальності країн-членів. Тож справа країн-членів ЄС, які погодили санкції, забезпечити повагу до них під час будь-яких дій... Якщо країни-члени не виконують своїх зобов’язань з погляду імплементації санкцій, існують правові рамки, за якими Європейська комісія може розпочати правову процедуру щодо такої держави-члена», - зауважив Мамер.

Речник Єврокомісії з питань енергетики Тім Макфі підтвердив, що Єврокомісія не має інформації щодо порушення будь-якими європейськими компаніями санкцій ЄС, зокрема у розрахунках із Газпромом.

«Ми перебуваємо у тісному контакті з країнами-членами, щоб допомогти їм у вирішенні цієї ситуації. Щодо укладення майбутніх контрактів, ми маємо виходити з того, щоб припинити залежність від вуглецевого палива з росії якнайшвидше. У нас була можливість обговорити це з енергетичними компаніями, вислухати їхнє бачення шляхів для вирішення ситуації. Наша мета – покласти край залежності від росії, саме про це раніше говорила президент Єврокомісії», - наголосив Макфі.

Як овідомлялося, 27 квітня російський монополіст "Газпром" повністю призупинив постачання газу болгарській компанії "Булгаргаз" та польській PGNiG у зв'язку з несплатою в рублях.

1 квітня президент росії володимир путін указом зобов'язав вести розрахунки за газ тільки в рублях із країнами, які уряд росії визнав «недружніми» за їхню позицію щодо повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Більшість урядів країн Євросоюзу заявили про відмову оплачувати поставки російського газу в рублях. Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн застерегла, що перехід на розрахунки з росією у рублях буде означати порушення санкцій ЄС проти росії, зокрема проти її банківського сектору, у зв’язку із розв'язаною рф війною проти України.

«Аргумент»ґ


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]