Генсек НАТО попередив, що Європі треба готуватися до другої хвилі біженців з України

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Генсек НАТО попередив, що Путін продовжуватиме атаки на цивільну інфраструктуру України через невдачі на полі бою. І це призведе до нової хвилі втікачів з України в Європу.

Як повідомляє BBC Єнс Столтенберг сказав про це у своєму виступі перед початком дводенної зустрічі міністрів закордонних справ НАТО у Бухаресті, головна тема якої - війна в Україні.

Керівник альянсу зазначив, що Росія була змушена відступити з територій навколо Києва, Харкова і Херсона, а це, на думку Столтенберга, "ознака її слабкості". "Росія зазнає поразки на полі бою. У відповідь на це вони атакують цивільні міста, тому що не можуть завоювати нові території України, а також уникнути поступового звільнення окупованих територій українськими військовими".

Генсек також заявив, що в Росії закінчуються боєприпаси, через це Москва звернулась по допомогу до Ірану. "Путін і Росія готові заподіяти страждання та досягти такого рівня жорстокості, якого ми не бачили в Європі з часів Другої світової". Через масовані ракетні атаки Росії на енергетичну інфраструктуру України можлива нова хвиля біженців у Європу, вважає Столтенберг.

"Останні дані показують, що з 24 лютого до 22 вересня понад 7,4 мільйона біженців втекли з України до Європи. Але ми повинні бути готові до того, що до Європи прибуде більше біженців", - пояснив він. Російські військові тижнями завдають повітряних ударів по енергомережі України, залишаючи мільйони людей без світла і тепла напередодні зимових морозів. 

Водночас альянс демонструє твердий намір продовжувати підтримку України. Про це також сказав Єнс Столтенберг у своїй промові перед початком зустрічі у Бухаресті.

Він підкреслив, що НАТО "не є стороною конфлікту", але наголосив, що члени альянсу надають "безпрецедентну підтримку" Україні, щоби вона могла захистити себе від Росії.

За словами очільника НАТО, союзники України активізувалися, але ще багато чого потрібно зробити. Це, по-перше, допомога Україні з відновлення її критичної інфраструктури. А також, надання додаткових систем ППО.

Столтенберг підкреслив "велике стратегічне значення" Чорного моря для НАТО. Він сказав, що з 2014 року альянс збільшив там свою присутність.

Ці слова пролунали на тлі заяви України про те, що зараз у Чорному морі російський військовий корабель, який може запускати крилаті ракети. "Ми тісніше співпрацюємо з чорноморськими країнами, Грузією та Україною, які є нашими близькими партнерами", - сказав очільник НАТО.

"Чорне море вимагає реакції НАТО на виклики, які ми бачимо в регіоні. Це частина спільної політики альянсу - відповідати на збільшення агресії", - підсумував Столтенберг. Столтенберг відзначив фінансові витрати, які мають багато європейських та інших країн через розв'язану Москвою війну.

"Справді, ми всі платимо ціну за війну Росії в Україні, але ціну ми платимо грошима, тоді як Україна - кров'ю", - наголосив він.

Він заявив, що НАТО не має дозволити Росії перемогти, тому що це означатиме, що Володимир Путін та інші авторитарні лідери будуть впевнені, що насильство можна використовувати для досягнення своїх цілей.

"Не може бути тривалого миру, якщо переможе гнобитель", - наголосив Єнс Столтенберг. Він додав, "ми знаємо, що більшість воєн закінчується за столом переговорів, але те, що відбувається за столом переговорів, нерозривно пов'язане з тим, що відбувається на полі бою". На думку генсека НАТО, нападом на Україну Москва добилась кардинально протилежного результату її заявленим цілям.

Путін часто звинувачує західний альянс у розширенні на Східну Європу після розпаду Радянського Союзу, але, за словами Столтенберга, власне вторгнення Росії в Україну і призвело до збільшення військ і техніки у державах, які межують з Росією.

Генсек НАТО також зазначив, що це майже напевно призведе до розширення альянсу за рахунок нових членів, як-от Швеція та Фінляндія, які перебувають на останній стадії вступу.

Аналіз кореспондента BBC з питань безпеки Джонатан Біл:

НАТО публічно заявляє, що підтримує Україну непохитно. Можуть існувати розбіжності щодо того, яку військову підтримку надати Україні, і навіть як найкраще покласти край війні. Однак консенсус полягає у тому, що Київ має сам вирішувати, які цілі він переслідуватиме.

Деякі члени альянсу вже докладають зусиль, щоб допомогти Україні пережити зиму, тому що Росія продовжує атакувати енергосистему. Додатковою допомогою стане постачання генераторів та зимового одягу для військових.

«Аргумент»

 

 

 

 

 

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]