Головний помічник Зеленського маніпулює владою, викликає критику і не вибачається - Washington Post

|
Версия для печатиВерсия для печати

Автори: Шивон О'Грейді, Девід Л. Стерн, Ізабель Хуршудян, Washington Post

КИЇВ – Якщо головним досягненням актора та коміка Володимира Зеленського, коли його було обрано у 2019 році, було те, що він грав президента на телебаченні, то найвищою кваліфікацією всемогутнього керівника його адміністрації Андрія Єрмака було те, що він був другом Зеленського.

Глава Офісу Президента, як формально називається посада Єрмака, не завжди мав величезний вплив в Україні. Умови воєнного часу, включаючи воєнний стан, сконцентрували виняткову владу в адміністрації президента, що зробило Єрмака, мабуть, найвпливовішим главою адміністрації в історії країни - практично невідмінним від свого начальника.

Єрмак і Зеленський так рідко з'являються один без одного, що Олег Рибачук, який обіймав посаду керівника адміністрації тодішнього президента Віктора Ющенка, висловив деяке запитання: хто командує і чи взагалі вони є окремими людьми?

"Єрмак, на відміну від багатьох своїх попередників, потрапив туди, не маючи жодного досвіду роботи в уряді", – сказав Рибачук. "Він із самого початку повторював цю мантру: "Моя єдина мрія, моє єдине прагнення - бути тінню президента, бути скрізь, де президент хоче, щоб я був".

"Ось так він зображує себе, - додав Рибачук, - невіддільним".

Близькість Єрмака до президента – і очевидний вплив на нього – викликала шквал звинувачень: у тому, що він недемократично консолідував владу в адміністрації президента; керував непотрібною зачисткою вищих чиновників, включаючи головнокомандувача генерала Валерія Залужного; обмежив доступ до Зеленського; і прагнув особисто контролювати майже кожне важливе рішення воєнного часу.

Однак тепер легітимність президента та його головного радника зіткнеться з ще серйознішими проблемами, оскільки п'ятирічний термін Зеленського офіційно спливає 20 травня. Конституція України забороняє вибори в умовах воєнного стану. Але оскільки Зеленський залишиться на своїй посаді, він буде вразливий для звинувачень у тому, що він використав війну для підриву демократії - захоплення контролю над ЗМІ, відтискання критиків та суперників на другий план та підняття Єрмака, свого друга, якого ніхто не обирав, над професійними державними службовцями та дипломатами.

Деякі з цих звинувачень незаперечні. Відповідно до указу, виданого Зеленським невдовзі після російського вторгнення в лютому 2022 року, шість великих телевізійних станцій 24 години на добу транслюють один і той же контент новин під назвою "Телемарафон Єдині Новини", який, на думку критиків, змусив замовкнути інакодумство.

Будь-які подібні звинувачення, напевно, будуть висунуті Росією, яка в останні дні ініціювала нові військові напади і зараз окупує близько однієї п'ятої території України. Подібні звинувачення з боку Москви були б лицемірними, враховуючи, що президент Росії Володимир Путін неодноразово обходив обмеження щодо термінів, щоб залишитися при владі. Але Росія протягом десятиліть намагалася посіяти внутрішні розбіжності в Україні, щоб дестабілізувати країну, і, на думку експертів, Кремль не проґавить шанс використати звинувачення в тому, що Зеленський зловживає владою. І ніхто не втілює владу кабінету Зеленського більше за Єрмака.

"Росіяни скористаються цим", - сказав один український чиновник з великим стажем про термін повноважень Зеленського, що закінчується. Щоб зберегти легітимність, Зеленський "має мати довіру", сказав цей чиновник, виступаючи, як і багато інших для цієї статті, на умовах анонімності, щоб зберегти політичні відносини та уникнути відплати.

"Довіра до нього падає, - сказав чиновник, - тому що дії Єрмака постійно відбиваються на президенті".

В інтерв'ю з більш ніж дюжиною нинішніх та колишніх українських чиновників та законодавців, іноземних дипломатів та інших людей, які знають Єрмака чи працюють з ним, навіть його прихильники визнали, що він має надзвичайно широкі повноваження у сфері управління та зовнішніх комунікацій. Дехто каже, що він навіть контролює, яким чиновникам дозволено виїжджати за кордон і коли – подробиця, яку його офіс відмовився коментувати.

Критики кажуть, що останнім часом, коли коло радників Зеленського звузилося, Єрмак відсунув на задній план Міністерство закордонних справ, втручався у військові рішення та виступав посередником у ключових угодах з партнерами, включаючи Сполучені Штати – завдання, яке, на їхню думку, має вирішувати президент.

Деякі українські та західні чиновники кажуть, що підозри щодо найближчого помічника президента підривають авторитет Зеленського і викликають сумніви у тому, хто несе відповідальність за рішення: Зеленський чи призначений ним заступник, який часто пише у Твіттері смайликами.

Деякі чиновники взагалі відмовилися говорити про Єрмак, побоюючись наслідків.

Майкл Макфол, колишній посол США в Росії, який разом із Єрмаком є співголовою Міжнародної робочої групи з російських санкцій, сказав, що Єрмак виконує багато ролей.

"У певному сенсі він де-факто прем'єр-міністр, міністр закордонних справ та керівник апарату", - сказав Макфол. "Я знаю, як усі скаржаться на Єрмака. ... Але я б сказав, що зворотний бік - це війна. І я думаю, що він страшенно ефективний у своїй роботі".

Немає політичного досвіду

Колишній юрист та кінопродюсер Єрмак, як і Зеленський, не мав підготовки для управління країною, не кажучи вже про країну, яку намагаються знищити. І все-таки він це робить. Єрмак, який колись вважався тінню Зеленського, тепер розглядається як частина правлячої дуополії.

Навіть Єрмак визнає, що багато хто просто не хоче його присутності.

"Навіщо тут знову цей Єрмак? Навіщо? сказав він у недавньому інтерв'ю, наслідуючи своїх критиків. Його трохи роздратована відповідь: "Я працюю, - наполягає він, - від імені... президента".

Критики Єрмака описують його як дратівливого та владного. Дехто звинувачує його в тому, що він російський агент (зараз це звичайна образа в Україні), що він та його близькі категорично заперечують.

Єрмак, якому 52 роки, на шість років старше Зеленського, народився і виріс у Києві в сім'ї українця та матері, яка народилася в Росії, у Санкт-Петербурзі. Цей факт він частково захищає, показуючи її фотографію із синьо-жовтим тату українського тризуба на передпліччі. Вона зробила її на своє 77-річчя. Його батько обіймав високопосадову посаду у радянському посольстві в Кабулі, що породило чутки про те, що його родина підтримує зв'язки з Росією та її службами безпеки.

Єрмак має брата, 45-річного Дениса, якого звинувачують у тому, що його зняли на відео при спробі використати свої сімейні зв'язки для продажу посад в адміністрації Зеленського. Пізніше Антикорупційне бюро України тихо закрило справу, а Єрмак заявив, що вся ця неприємна історія була "інформаційною операцією" проти його брата, котрий зараз служить в українській армії.

"Ніхто не любить про це згадувати", - сказав він про роль свого брата на передовій.

У відомстві Єрмака не назвали конкретну бригаду його брата, але заявили, що він служить у загоні з іноземними добровольцями, "який бере активну участь у бойових діях".

Єрмак отримав ступінь магістра права в Українському національному університеті імені Тараса Шевченка, працював юристом у сфері розваг та кінопродюсером. Він сказав, що відхиляв політичні пропозиції до приходу до влади Зеленського, бо ніколи не вірив у "людей у сірих костюмах". Навіть зараз він заявив: "Я не думаю про своє політичне майбутнє" - твердження, яке заперечують його критики.

Він сказав, що не пам'ятає, коли зустрів Зеленського, але вони товаришують близько 15 років. Зеленський запросив інших друзів зі своєї кінопродюсерської компанії приєднатися до нього в політиці, серед них Сергій Трофімов, який обіймав посаду заступника глави президентської адміністрації; Іван Баканов, який був головою Служби безпеки України; та Сергій Шефір, помічник президента.

Усіх було звільнено після 2022 року внаслідок того, що багато хто називає чисткою під керівництвом Єрмака. "Мені сумно, до чого дійшло", - сказав один із колишніх чиновників.

Незалежно від того, спланував це Єрмак чи ні, Залужний – дуже популярний генерал, якого вважали найсильнішою політичною загрозою Зеленському у будь-якій передвиборчій кампанії – був усунений від своєї посади та призначений послом у Великій Британії.

"У президента немає оточення. Є одна людина, яка впливає на рішення президента", - сказав український чиновник із великим стажем. – Більше нікого немає.

"Вплив Єрмака є монопольним", - додав чиновник, назвавши це "трагедією".

Головний дипломат?

Раннім квітневим днем Єрмак, високий і широкоплечий, з коротким каштановим волоссям, одягнений, як завжди, повністю в армійсько-зелений колір, увірвався до конференц-зали президентської адміністрації.

Помічник ретельно підготував своє місце на чолі столу з блокнотом, олівцем, склянкою та двома пляшками води – одна з прозорою кришкою, що наводило на думку про те, що вода негазована, а інша зелена, що наводило на думку про газовану воду, але в іншому без етикетки. Єрмак проігнорував своє місце та плюхнувся між двома журналістами Washington Post.

Один репортер, вказуючи на незвичайні пляшки, спитав Єрмака, чи не боїться він отруїтися.

"Я не думав про це", - відповів він, схопивши вже відкриту пляшку одного з репортерів і зробивши ковток. (Пізніше він припустив, що він, ймовірно, третя за популярністю мета вбивства в Росії після Зеленського та голови Служби безпеки України.)

Єрмак був усміхненим і веселим. Напередодні президент Байден підписав довгоочікуваний пакет допомоги Україні на 61 мільярд доларів.

Єрмак має прямі зв'язки із найвпливовішими людьми у Вашингтоні, серед яких – радник із національної безпеки Джейк Салліван. "Ми звіряємо ситуацію на дуже регулярній основі", - сказав Салліван про Єрмака під час візиту до Києва у березні. Офіс Саллівана не відповів на численні запити щодо подальших коментарів.

Єрмак створив глобальне портфоліо, виступаючи як ключова сполучна ланка для багатьох іноземних чиновників. Він заперечує посягання на інтереси міністра закордонних справ, але також каже, що війна показала йому, що "класичній дипломатії може прийти кінець" та що "деякі з наших послів працюють недостатньо ретельно".

За його словами, до вторгнення він був кіноманом та завжди рекомендував фільми друзям. Тепер він не має на це часу: він працює мінімум 19 годин на день і часто прокидається вночі кілька разів, щоб перевірити свій телефон.

Залучення глобального Півдня

Наступним завданням є організація нового раунду односторонніх мирних переговорів України, цього разу у Швейцарії у червні. Росію не запрошують, а мирна формула України з 10 пунктів не містить поступок території, що робить її невигідною для Москви.

Тим не менш, Єрмак зосереджений на тому, щоб переманити потенційних партнерів на Глобальному Півдні подалі від Росії - завдання, за його словами, давно назріле, безперервне і "непросте". Минулого року йому вдалося залучити Китай до столу переговорів у Джідді, Саудівська Аравія. Очікується, що на зустрічі в Женеві візьмуть участь щонайменше 50 країн.

"Вам потрібні люди, які можуть досягти мети, і ви знаєте, що вони на 100 відсотків лояльні до вас", - сказав Макфол. "От яку роль Єрмак грає для президента Зеленського".

Один із помічників порівняв Єрмака з головним виконавчим директором країни і сказав, що його ефективність заслужила на довіру Зеленського. "Президент може бути впевнений, - сказав помічник, - якщо є певне завдання, він просто його виконає". Інший розповів, що Єрмак навчив свою команду приймати будь-яке рішення менш як за хвилину.

Зважаючи на все, поки Зеленський буде при владі, при владі буде і Єрмак.

"Вони керують країною", - сказав один іноземний дипломат, назвавши Зеленського "добрим поліцейським", а Єрмака - "поганим поліцейським".

"Він не просто вдає поганого", - сказав дипломат. "У нього є реальна влада, і він займається мікроменеджментом багатьох, багатьох речей".

Єрмак, за словами іншого дипломата, є "одночасно воротарем, який контролює доступ, та сірим кардиналом".

Єрмак захоплено висловлюється про Зеленського, хвалюючи його інтелект і дипломатичні здібності. Він заперечував, що при владі перебуває хтось, окрім Зеленського.

"Він слухає кожного", - сказав Єрмак. "Але вирішує сам".

Андрій Єрмак, колишній юрист та кінопродюсер, який очолює президентський офіс Володимира Зеленського під час війни, можливо, є найвпливовішим головою адміністрації в історії України. Фото: Washington Post

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:18
Розкрадання 88 млн грн на ремонті офісу тотально корумпованої Держміграції: отримав підозру екскерівник ДМС
13:42
Син посадовця Вінницького комісаріату, вимагав 20 тисяч доларів США за оформлення виїзду за кордон
12:02
Родина експосадовця СБУ казково розбагатіла після його звільнення з УЗ (ВІДЕО)
11:55
Заарештовано 2 директорів департаментів Ibox bank за міскодинг для нелегальних казино
11:24
Інформаційні атаки на військових: дискредитація заради політичних інтересів?
10:01
Єврокомісія створює аудиторську раду, яка контролюватиме використання 50 млрд євро Україною
09:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті та втрати ворога на 18 червня
08:00
На Ростовщині після атаки БПЛА палає нафтобаза
20:00
У вівторок без опадів майже по всій Україні
18:06
Не заглушиш – не вб'єш. F-16 можуть покласти край домінуванню росії в галузі радіоелектронної боротьби

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]