Касьянов: Як збільшити виробництво дронів в Україні в десятки разів

|
Версия для печатиВерсия для печати

Як збільшити виробництво дронів в Україні в десятки разів?

Про це розповідає визнаний авторитет у галузі виробництва та застосування бойових БПЛА Юрій Касьянов.

По-перше, треба мати політичну волю, щоб ухвалити єдино правильне державне рішення - консолідувати зусилля державних та приватних підприємств, розробників, виробників, замовників.

Потрібна чітка державна політика, а чи не надія лише " стихійний ринок " . Потрібна енергійна команда. Потрібен драйвер, локомотив змін. Як завжди і скрізь, все впирається в людський фактор - хто ухвалить таке рішення, і хто його здійснюватиме.

Логічно, якби цим зайнялося Міністерство оборонної промисловості, якого в нас чомусь немає, а його функції виконують Мінцифри, Мінстратегпром, Міноборони, Держспецзв'язку... І точно з цим не впорається Укроборонпром, який має бути не реформований, а зруйнований, як абсолютно неефективний і невиправний.

Якщо немає Міністерства, давайте зробимо Державний надвідомчий комітет із безпілотних технологій. І одночасно скоротимо кабінетних "фахівців", які приймають рішення щодо закупівлі дронів у кожному силовому відомстві та роді військ.

Ви, мабуть, не знаєте, що в нас купа чиновників у кожному силовому відомстві вирішує, які дрони потрібні, а які ні; якому виробнику дати гроші, а якого пустити світом. При цьому і армія, і нацгвардія, і СБУ, і ГУР замовляють дуже схожі за своїми характеристиками безпілотники у різних десятків компаній. А ще безпілотники замовляє "Армія дронов" (дай бог їм здоров'я!), і на виході ми маємо повноцінний літаючий зоопарк, який неможливо уніфікувати (за боєприпасами, наприклад), важко обслуговувати, важко вчити операторів ними (різними) користуватися, та й коштують такі дрони значно дорожче.

Надвідомчий комітет з дронів повинен зайнятися впровадженням лінійки уніфікованих, масових дронів, які підходять для будь-якого силового відомства.

Нам потрібен – усім силовикам потрібен – універсальний розвідувально-ударний дрон легкого класу типу “Мавік”.

Потрібен дрон-спостерігач середнього класу типу "матрац". Він може бути бомбером.

Потрібен масовий фпв-коптер – дрон-камікадзе.

Потрібен дрон-ретранслятор.

Потрібен електричний літак-розвідник середнього радіусу дії. Він може виготовлятися у варіанті літака-камікадзе поля бою (наш " ланцет " ).

Потрібен літак-бомбер середнього радіусу дії.

Потрібен літак-камікадзе великого радіусу дії.

Ось вам 7 основних, найбільш популярних типів безпілотників.

Комітет з безпілотників повинен чітко прописати вимоги до них з боку замовників із різних силових відомств (реальних операторів, а не кабінетних "фахівців"), та провести конкурс на кращу модель у кожному сегменті серед усіх учасників ринку – державних та приватних.

Переможець отримує славу і пошану, всі інші учасники ринку, що беруть участь у конкурсі, право і обов'язок виробляти за ліцензією модель, що перемогла. Таким чином, замість 200 моделей фав-коптерів від гаражних виробників ми отримаємо одну стандартну модель за твердою ціною від 200 виробників однакової якості з гарантованим сервісним обслуговуванням.

Комітет повинен стимулювати розвиток ринку шляхом видачі пільгових кредитів на розвиток виробництва та створення державних підприємств, зайнятих випуском стандартної безпілотної продукції. Не треба боятися "державного" - у Штатах державні оборонні арсенали чудово клепають стандартні боєприпаси і навіть розробляють танки, а в Ізраїлі державні оборонні галузеві (галузеві – у цьому головна відмінність від Укроборонпрому) концерни ефективно конкурують із приватними підприємствами.

Комітет повинен консолідувати закупівлі імпортних комплектуючих та матеріалів, створити стратегічні запаси автопілотів, двигунів, навігаційних модулів, іншої електроніки, літієвих батарей. Прямі гарантовані закупівлі, великі обсяги закупівель, усунення митних хабарів - це знизить вартість дронов.

Комітет має також стимулювати виготовлення комплектуючих в Україні, заохочувати розробки, розміщувати замовлення на комплектуючі, надавати пільгові кредити та гранти на розвиток безпілотної галузі.

У сфері діяльності комітету має бути кооперація з розробниками та виробниками дронів у дружніх країнах. Локалізація складання в Україні, спільні розробки, пошук закордонних партнерів – все це має бути у віданні комітету.

Комітет повинен накопичувати досвід використання БПЛА на фронті, проводити аналіз, генерувати покращення технічних характеристик, зміни тактики, проводити зустрічі, круглі столи, семінари для розробників, виробників та експлуатантів, організовувати полігонні та фронтові випробування нових систем.

Все вищесказане не означає, що такий комітет підіб'є всю безпілотну галузь під себе і її жорстко регулюватиме. Завдання комітету очевидні – сприяння масовому випуску стандартизованих дронів, розвитку безпілотної галузі. У будь-якого розробника та виробника залишається право та можливість вести ініціативні розробки, створювати кращі апарати, доводити їх переваги.

Проте, нам потрібно багато стандартних дронів і ще вчора. Ми бачимо, що імперія вирвалася вперед, тому що, як відомо, "росіяни довго запрягають, але швидко їдуть". Інерція імперської бюрократичної машини дуже велика, і вона дала нам деяку фору першому етапі війни; тепер країна зла організувала масове виробництво безпілотників і нарощує кількість.

Російські дрони сьогодні домінують, і "вільний", "стихійний" ринок, на який у нас звикли робити ставку, не компенсує це відставання. Так не було ніколи і ніде – у всіх великих війнах (а наша війна – велика) створювалися механізми, завданням яких була консолідація зусиль для перемоги у війні. У нас натомість працюють умови для безвідповідальності керівників, які зобов'язані займатися обороною, а натомість зайняті особистим збагаченням та кар'єрним зростанням.

Такий підхід – це шлях у нікуди.

Нова бруківка під час війни потрібна лише для того, щоб нею швидше переміщалися танки окупантів.

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]