Юрій Касьянов: Про "український шахед"

|
Версия для печатиВерсия для печати

Нам треба мати масове виробництво дешевих, точних, невеликих, непомітних для противника дронів, сотні яких, що запускаються на добу, можуть влаштувати в глибокому тилу противника Армагеддон. Але дилетанти та всезнайки думають інакше. І вкладають величезні гроші в те, що збиватиметься противником так само, як ми збиваємо "шахеди".

Про це пише Юрій Касьянов у своєму блозі у виданні Цензор.Нет.

Цієї ночі Україну атакували 15 "шахедів"; 13 із них було збито. Сили ППО навчилися боротися з цими, досить великими, галасливими, помітними в радіолокаційному та інфрачервоному діапазонах, цілями.

Шахеди були грізною зброєю на початку, коли ще була вироблена тактика протидії їм, і коли цих дронів у противника було багато - він міг одним масованим запуском буквально паралізувати систему ППО.

Тепер, ймовірно, Іран не здатний виробляти потрібну кількість, а власне виробництво ворог ще не налагодив. І ми навчилися збивати. А найголовніше - такий дрон, такого "калібру" (розміру), з такими характеристиками помітності, виявити, а значить, знищити не так складно.

Здавалося б, досвід застосування противником великих ударних дронів, і наш досвід протидії їм мали чогось навчити нас. Але багатьох нагорі – у державних, бюрократичних, військових та волонтерських колах не залишає ідея "створити наш український шахед".

Чи не врахувати досвід, не провести аналіз, не зробити краще, а просто повторити - "щоб він ніс хоча б п'ятдесят кілограм на тисячу кілометрів!" - І на виході, як не крути, виходить той же "шахед", нехай навіть зовні не схожий, але такий же великий, важкий, помітний на радарах, галасливий і звичайним "стингером", що легко збивається.

Великим людям невтямки, що для ураження танка достатньо бойової частини вагою в 1-2 кг - стільки важить кумулятивний заряд або "ударне ядро", а для знищення ворожих літаків на аеродромах, зенітно-ракетних комплексів взагалі достатньо 1 кілограма осколкового боєприпасу спрямованої.

Головне не вага вибухівки, а точність влучення, бо навіть 100 кг авіаційна бомба небезпечна лише на відстані 120 метрів, далі уламки вже не вражають.

Нам треба мати масове виробництво дешевих, точних, невеликих, непомітних для противника дронів, сотні яких, що запускаються на добу, можуть влаштувати в глибокому тилу противника Армагеддон.

Але дилетанти та всезнайки думають інакше. І вкладають величезні гроші в те, що збиватиметься противником так само, як ми збиваємо "шахеди".

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]