Ключова сировина для літаків Finnair надходить з РФ від компанії, пов’язаної з Кремлем

|
Версия для печатиВерсия для печати

Більшість пасажирських літаків Finnair складають літаки компанії Airbus, що все ще використовує російський титан.

Доступна ціна російського титану зробила його популярним в західних країнах. Як виявилося, його досі використовують в деталях літаків компанії Finnair. Про це йдеться в розслідуванні фінського видання  Yle.

Російська група ”ВСМПО-АВІСМА” має 25-відсоткову частку у світовому виробництві титану в авіаційній промисловості. Вона виробляє титанову губку, з якої далі виготовляють власне титан. Крім того, група домінує у виробництві титанових компонентів, особливо для авіаційної промисловості.

Наприклад, гіганти пасажирського літакобудування американський Boeing і європейський Airbus використовують у своїх літаках російський титан. Приблизно третина титану Boeing і до половини титану Airbus надходять з Росії.

Найбільшим виробником титанової губки є Китай, йдеться у звіті Комісії ЄС, але китайський титан не перероблявся переважно для авіаційної промисловості.

За даними OEC (The Observatory of Economic Complexity), у 2022 році Росія отримала від експорту титану 671 мільйон доларів. Тоді ж титан був 49-м найбільш експортованим з Росії продуктом.

Про залежність Заходу від російського титану в розпал загарбницької війни Росії проти Україні свідчить і той факт, що Євросоюз і США не запровадили санкцій проти ПАТ ”Корпорація ВСМПО-АВІСМА” та її титану.

Захід не вводив санкцій проти ”ВСМПО-АВІСМА”, хоча директор компанії ”Ростех” Сергій Чемезов є близьким прихильником Путіна й особисто потрапив до санкційного списку ще у 2014 році після захоплення Росією Криму.

Більшість пасажирських літаків Finnair складають літаки Airbus. Уряд Фінляндії володіє майже 56% акцій Finnair.

Журналісти Yle запитали групу Airbus, чи компанія все ще використовує російський титан для деталей пасажирських літаків групи.

– Ми підтвердили використання російського титану в авіації. Титан, що походить з Росії, не заборонений міжнародними законами та правилами. У нас є й інші постачальники металу, – відповів Yle представник компанії.

Компанія запевняє, що повністю дотримується всіх міжнародних законів і норм, включаючи санкції.

Журналісти Yle звернулися до Finnair із запитанням, чи можливо, що компанія причетна до фінансування військового фонду Кремля через російські компанії ”ВСМПО-АВІСМА” і ”Ростех”.

Директор із комунікацій Finnair Пяйвют Таллквіст каже, що весь нинішній парк Airbus компанії був придбаний до нападу Росії на Україну:

– Наші можливості впливати на ланцюжки постачання як окремої авіакомпанії обмежені. Звичайно, ми вимагаємо від усіх наших постачальників дотримання законодавства та санкцій ЄС.

Журналісти Yle також запитали компанію Patria, звідки до Фінляндії надходить титан для будівництва винищувачів F-35.

Як відповів керівник проекту Петрі Хепола, Patria не бере участі в ухваленні рішень щодо вибору матеріалів і постачальників програми F-35, а використані матеріали будуть частиною міжнародного ланцюга постачання матеріалів для програми.

Джерело:  Yle

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]