Колаборант із Харкова розповів, що з російським куратором його познайомив адвокат

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Печерський районний суд міста Києва визнав громадянина Росії винним в умисних діях на зміну меж території та державного кордону України, а також незаконному поширенні інформації про українських військових.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 4 вересня.

Міхаіл Сазонов проживає в Україні з 1989 року, після того як закінчив Харківське вище воєнне авіаційно-інженерне училище. У 2012-му отримав посвідку на постійне проживання в Україні як громадянин РФ, постійно мешкає у місті Харкові.

У 2014-2015 році він притягувався до кримінальної відповідальності за тероризм  участь у терористичній групі «Харківські партизани». Його звільнили від кримінальної відповідальності на підставі того, що він добровільно повідомив правоохоронні органи про злочинну діяльність і сприяв розкриттю справи.

Як розповів Сазонов у суді, у 2015 році вони з адвокатом побували в місті Бєлгород, де він познайомився із російським генералом. Адвокат представив йому генерала як мецената фонду звільнених із полону громадян РФ. Чоловіки обмінялись контактами і почали спілкуватись на різні теми через Telegram. 

Із того часу приблизно 3-4 рази на рік Сазонов зустрічався із генералом у Бєлгороді і отримував різного роду завдання. У 2019-му Сазонова притягували за шпигунство, його представляв той самий адвокат, що і минулого разу, і справу закрили з аналогічних причин. Підставою послужило те, що Сазонов, начебто, самостійно звернувся до Управління СБ України в Харківській області та добровільно заявив про свій звʼязок із представником РФ і отримане за півтора місяці до цього завдання щодо збору відомостей про українських військових, нічого на виконання цього завдання не зробив.

Із початком повномасштабного вторгнення у 2022 році спілкування Сазонова із російським генералом продовжилось. Останнього цікавила інформація по Харківській області, зокрема  місця розташування та рід діяльності військових частин ЗСУ, бази та склади, тощо. Сазонову необхідно було дізнаватись результати «прильотів» по Харкову та області, повідомляти місце розташування збройних формувань, техніки, тощо. 

Сазонов визнав 10 епізодів передачі інформації у Telegram за період квітня 2022  серпня 2023 року. Зокрема, в серпні 2022-го він надіслав фото на підтвердження ракетного удару по району розташування будівлі Харківської обласної державної адміністрації, у вересні 2022 року передав інформацію про рух авіаційної техніки Збройних Сил України, повинен був зʼясувати яка техніка в аеропорту, передав фотопідтвердження завдання ракетного удару по будівлі управління стратегічних розслідувань та ін.

28 вересня 2023-го, приблизно о 6-7 ранку, квартиру Сазонова обшукали та його затримали. Чоловік одразу в усьому зізнався і добровільно дав доступ правоохоронцям до своїх мобільних телефонів та ноутбуку, видав всі телефони, накопичувачі памʼяті, флешки, тощо. 

Вислухавши обвинуваченого, суд суд визнав недоцільним дослідження решти доказів щодо фактичних обставин справи, які сторонами не оспорювались.

За сукупністю злочинів Сазонова засудили до 9 років увʼязнення з конфіскацією майна.

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:02
17 вересня в Україні подекуди місцями короткочасний дощ, гроза, до +27° тепла
19:11
Затримали двох 16-річних паліїв, які за гроші виконували завдіння рашистів
18:20
МЗС України запрошує представників ООН та Червоного хреста на Курщину
17:01
Оперативна інформація станом на 16.00 16.09.2024 щодо російського вторгнення
17:01
Оперативна інформація станом на 16.00 16.09.2024 щодо російського вторгнення
16:11
Боротьба з корупцією відіграє ключову роль у залучення інвесторів для відбудови України
15:44
В Одесі затримали агента рф, який шпигував за мобільними групами ППО та штурмовою бригадою «Лють»
14:43
Держзрада учасників злочинної організації, до складу якої входили нардепи та експрокурор
13:25
У соцмережі Телеграм поширюють фейк про роздачу продуктів нібито на честь 30 річниці організації
12:23
Влада Німеччини запроваджує прикордонний контроль на сухопутних кордонах країни

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]