Костянтин Корсун: Про деградацію корумпованого Держспецзв’язку

|
Версия для печатиВерсия для печати

«Україною керують переважно невігласи» - якщо хтось має сумніви щодо цієї концепції, то ось вам ще один аргумент на підтримку її обґрунтованості.

Є у нас таке відомство Держспецзв’язку – Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації. Наскрізь корумпована і абсолютно безглузда. Займається створенням безуглих регуляцій, проводить перевірки і косить бабло. При цьому ніц не виконує роль захисту національних інформаційних ресурсів. І ще з якогось переляку закуповує БПЛА для ЗСУ. Попередньому керівнику та його заступнику (з питань цифровізації, між іншим) НАБУ оголосило підозру за корупцію. Тобто структура-паразит у чистому вигляді. Але з амбіціями до небес: Держспецзв’язку чомусь вважає себе головною організацією з кіберзахитсу країни.

Ладно, про все це я написав десятки дописів

Але ж «героїчні кіберзахисники» ще й намагаються роздавати свої цінні поради. Я випадково побачив рекомендації стосовно «скорочених посилань» і можу впевнено сказати, що це показовий індикатор деградації державного управління.

Спочатку Держспецзв’язку рекомендує непрацюючий сервіс goo.gl.

Причому сам Google вже десь рік намагався попередити користувачів: увага, наш сервіс скоро припиниться, алярм, алярм. Але у Держспецніхуа про це не чули.

Окей, це можна пояснити тупістю звичайною. «Ну про%балі» (С), ну скопипастили зі старих методичок.

Але рекомендувати з офіційної сторінки державного органу посилання, які рекламують підсанкційні продукти виробництва країни-агресора - це вже, перепрошую, диверсія. Інформаційна спецоперація. Треба швидко допитати людину, яка складала та розміщувала цей допис, поцікавитися її агентурним псевдонімом і який спосіб зв’язку з кремлівським куратором.

Ну і ще пару дрібніших приколів.

«Довіряйте своїй інтуїції» радить українцям Держспецзв’язку.

А це точно поради з кібербезпеки? Не навчатися, не працювати над собою, а просто довіряти інтуїції?

Тут же доганяє наступне одкровення від Держспецзв’язку: «Якщо щось здається занадто хорошим, щоб бути правдою, то, ймовірно, так воно і є» - брр, це як взагалі розуміти? Якщо щось здається занадто хорошим, щоб бути правдою – так це і є правда?

Шо ви там курите?

І до речі, при чому до цього всього кібер-кіт? Давно це у вас? До лікаря зверталися?

До речі, гляньте перелік тих, хто вподобав цю дичину, може там є хтось зі знайомих ;-)

Що хочу сказати. На цьому прикладі нам вкотре продемонстровано когнітивні якості «правлячого класу»: стоматолог з гнилими зубами повчає  важливості догляду за ротовою порожниною. Шарікови нарешті отримали міністерські портфелі та завзято «регулюють» високотехнологічні галузі.

Кричуща некомпетентність у поєднанні з дикою безвідповідальністю: так завжди буває, коли на вищі керівні посади призначати буквально випадкових людей, які не мають найменшого уявлення «а чим таким мене тут поставили керувати».

Та й в цілому, я вже років п’ять запевняю: Держспецзв’язку не можна поремонтувати «новими ліцами», його можна лише ліквідувати.

Замість цього пост-совкового корупційного Г. незле було створити сучасні незалежні (наголошую – незалежні!) агенції з кібербезпеки та із захисту персональних даних. З конкурсними комісіями з вирішальним словом західних фахівців, з обов’язковими перевірками на доброчесність, з працюючим громадським контролем, з підзвітністю та прозорістю. І скоротити роздутий штат дармоїдів зі статусом військовослужбовців.

Бо з оцим ДСС331 нас до Євросоюзу точно не приймуть, запевняю.

P.S.: А про скорочені посилання і чому я їх використовую, я розказував ось тут. Більше скріншотів тут.

Автор: Костянтин Корсун, експерт з кібербезпеки. У 2000-2005 заступник керівника відділу боротьби з комп’ютерною злочинністю при Департаменті контррозвідки СБУ. Засновник та перший керівник CERT-UA. Колишній директор та співзасновник української кібер-компанії

(Джерело)

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]