Країни Азії почали відмовлятися від російського вугілля

|
Версия для печатиВерсия для печати

Ключовий за умов західних санкцій ринок збуту російського вугілля опинився під загрозою — Японія, Південна Корея та Тайвань почали скорочувати закупівлі російського вугілля, намагаючись замінити його постачанням з Австралії.

Про це свідчить митна статистика країн, увагу на яку звернув «Комерсант».

За перші сім місяців 2022 року Південна Корея скоротила постачання вугілля з росії на 3% (до 12,8 млн тонн), Японія — на 25% (до 8,4 млн тонн), найсильніше скоротив частку Тайвань, чиї постачання впали на 33 ,3% і становили 4,4 млн тонн. Видання зазначає, що до війни з Україною азіатський ринок розглядався як один із найперспективніших, що було відображено навіть у Стратегії вугільної галузі.

Консервативний прогноз розвитку галузі передбачав нарощування постачання вугілля до країн Азії з 84 млн тонн у 2018 році до 123 млн тонн у 2035 році. Наростити обсяги поставок передбачалося насамперед за рахунок поставок до Китаю, Індії, Японії, Південної Кореї та В'єтнаму. Проте Японія за Європою вже оголосила про намір відмовитися від російського вугілля у своєму енергобалансі. Частка російського вугілля в японському імпорті у 2021 році оцінювалася близько 11%.

Скоротити постачання має намір і Південна Корея, проте її рівень залежності від російських постачань у рази вищий — у першому кварталі 2022 року на російські постачання припало 68%. Тайвань також оголосив про намір відмовитися від російського вугілля, відмовившись у серпні від переукладання договорів на постачання. Замінити російські поставки планується імпортом з Австралії, проте експерти попереджають, що це значно вдарить по бюджетах, оскільки поставки вийдуть значно дорожчими.

Через відмову від російських поставок вітчизняним компаніям належить перенаправити близько 63 млн із 172 млн тонн всього вугільного експорту країни. Найбільш очевидними ринками збуту експерти називають Китай та Індію, які за прикладом нафтових поставок можуть скористатися ситуацією та наростити постачання російської сировини з дисконтом. Європейський ринок для російських постачальників закрито з 10 серпня, коли було запроваджено повноцінне ембарго на російське вугілля.

Через санкції російська вугільна промисловість опинилася в умовах масштабної кризи. Європейське ембарго фактично зупинило експорт вугілля по воді, а залізничні транспортні потужності просто не справляються з обсягами постачання. В результаті багато російських компаній зіткнулися з реальною загрозою банкрутства через неможливість реалізувати власну продукцію.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]