Вугільна промисловість росії за крок до банкрутства через санкції

|
Версия для печатиВерсия для печати

Російська вугільна промисловість зіткнулася із ризиком масових банкрутств. Через західні санкції російські компанії втратили преміальні ринки збуту, а пошук альтернативи на азіатських ринках змушує продавати продукцію з серйозним дисконтом, що б'є за доходами. Більше того, заборона на імпорт вугілля з Росії з боку Європейського союзу, яка запрацювала 10 серпня, вже фактично зупинила морські постачання вугілля з Росії, наземні транспортні потужності просто не можуть прийняти такі обсяги постачання.

Про проблеми російської вугільної промисловості у четвер, 25 серпня, пишуть «Известия» та агентство Bloomberg.

Про суворі ризики для всієї промисловості йдеться у протоколі засідання Держради з енергетики, на який посилаються «Известия». Чиновники визнають, що санкції значно збільшили витрати російських компаній, на цьому фоні міністерство енергетики рф навіть запропонувало перерахувати ставки податку з видобутку корисних копалин (ПВКК) для всієї галузі, щоб знизити витрати. Відомство пропонує відмовитись від використання австралійського індексу SGX TSI FOB Australian Premium Coking Coal ОТС при розрахунку цього податку для вугілля, повернувши фіксовану ставку податку, яка була до 2022 року. Зміни дозволять знизити навантаження приблизно на 4 млрд. рублів на рік.

У 2021 році обсяг постачання вугілля до Європи оцінювався в 48,7 млн ​​тонн, це приблизно 21,8% від усього вугільного експорту Росії, або €8 млрд на рік. Після введення санкцій цей ринок остаточно закрився для російських виробників. Більше того, проблеми є з поставками до Японії, Південної Кореї та Тайваню — ці країни побоюються санкцій і не готові співпрацювати з російськими компаніями.

У результаті Росії доводиться конкурувати за азіатські ринки з Австралією та іншими лідерами вугільного ринку, пропонуючи значний дисконт на свою продукцію. Знижки допомогли наростити частку поставок до Китаю на 22%, зазначає видання, проте не наводить частку у грошовому вираженні.

Агентство Bloomberg відзначає, що санкції фактично зупинили постачання вугілля з Росії, тому що міжнародні морські перевізники та страховики не готові порушувати санкційний режим. Як приклад, агентство наводить найбільшу вугільну компанію Росії — СУЕК, чиї поставки по воді в прямому сенсі стали: з середини серпня компанія не змогла відправити жодного сухогруза зі своїм вугіллям.

Проблема в тому, що ЄС заборонив страхувати судна з російським вугіллям. Міжнародний ринок страхування, як зазначає агентство, поділено між американськими, європейськими, британськими та швейцарськими компаніями, які виконують санкції Заходу. На пошук альтернатив знадобиться час, а вартість страхових послуг буде явно дорожчою через підвищені ризики.

З аналогічними проблемами у грудні 2022 року може зіткнутися і російська нафтова галузь: нафтове ембарго передбачає заборону страхування транспортування енергоносіїв морським шляхом. Поки що російська влада намагається переконати партнерів укласти довгострокові договори про постачання нафти, щоб уникнути можливих наслідків західних санкцій.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:12
Президент України підписав указ, який закриває доступ військових до онлайн-казино - за це боровся сержант Павло Петриченко, який загинув у Донбасі
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 20 квітня
20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]