Криза в українській обороні розростається - ЗМІ

|
Версия для печатиВерсия для печати

Російські війська посилюють тиск відразу на багатьох ділянках фронту. ВСУ перекидають резерви в найгарячіші точки — але криза в українській обороні розростається. До чого може призвести тиск зс рф?

Про ситуацію на лінії фронту станом на 12 липня розповідає видання Meduza.

Російські війська увірвалися до селищ на околицях міста Торецька (на північ від Донецька). Це призвело до чергової кризи Збройних сил України (ЗСУ): командування змушене шукати резерви, щоб закрити пролом в обороні. До Торецької агломерації ЗСУ відправили підрозділи (з 95-ї десантно-штурмової бригади) з Куп'янського фронту. Там українська армія теж має кризу: російські війська просуваються до річки Оскол, через яку постачаються сили ЗСУ на великому плацдармі на кордоні Харківської, Донецької та Луганської областей — і загрожують порушити це постачання. Крім того, продовжується наступ збройних сил (зс) рф на північ від Торецька, в районі міста Часова Яру, і на захід - на Авдіївському фронті. Все це обіцяє важкі місяці для української армії: поки що сил для того, щоб зупинити російські атаки, недостатньо. При цьому командування ЗСУ продовжує перекидати резерви на Харківську та Вовчанську ділянки. Мета (поки що дуже віддалена) — витіснити зс рф за кордон Харківської та Білгородської областей і вивільнити сили для інших напрямків.

Харків та Вовчанськ

ЗСУ успішно атакували російські позиції у селі Глибоке на північ від Харкова: їм вдалося обійти село із заходу та вийти на північні околиці. Глибоке, де залишаються російські війська, тепер охоплено ЗСУ з трьох сторін. Колони постачання та підкріплення, які російське командування намагається провести до села, зазнають ударів дронів ЗСУ. Причому не лише у Харківській області, а й у Білгородській.

У Вовчанську (куди, ймовірно, російське командування перекинуло резерви, зокрема з Бахмутського фронту) ситуація залишається вкрай заплутаною. Сили двох армій займають позиції у житловій забудові та промислових зонах міста, а також на його околицях, без чіткої лінії фронту: в одному кварталі можуть бути як підрозділи ЗСУ, так і ЗС РФ. При цьому часто такі квартали фактично оточені силами супротивника, а постачання боєприпасами, їжею та водою здійснюються дронами.

У центрі, судячи з одного з опублікованих відео, російські війська змогли форсувати річку Вовча та увійти до південної частини міста. Однак, можливо, відео (з обстрілом, як стверджується, російських позицій на південному березі Вовчої) неправильно атрибутоване — це може бути й обстріл українських позицій.

Неясною залишається ситуація на північному сході міста, де впереміш діють як російські, так і українські війська.

Куп'янський фронт

Російські війська, проти яких після перекидання резервів ЗСУ на інші напрями діють відносно слабкі сили, просунулися до села Піщане у центрі української оборони. Від нього до річки Оскол — близько 10 кілометрів, до Куп'янська-Вузлового — 12. Якщо ЗСУ не зможуть зупинити цей наступ, то найближчими тижнями може виникнути криза оборони й у Куп'янська.

При цьому ЗСУ використовують боєздатні з'єднання для локальних наступів на південь від Куп'янська — на Сватівському напрямку та в Кремінських лісах. Ймовірно, українське командування хоче за рахунок цих атак відтягнути російські війська з Куп'янського напрямку.

Сіверський напрямок

ЗС РФ продовжують локальний наступ на південь та південний схід від міста Сіверська.

Після тривалих боїв (вони почалися ще півтора роки тому) їм вдалося зайняти принаймні частину села Спірне між Лисичанським нафтопереробним заводом та Сіверськом.

Назустріч угрупованню у Спірному наступають російські війська з району Роздолівки (частково захоплена зс рф у червні). За останній тиждень їм вдалося просунутися приблизно на два кілометри у північному напрямку.

Часів Яр

зс рф завершили першу фазу операції у важливому для української оборони місті Часовому Яру: було захоплено мікрорайон Канал на сході міста. Ця частина операції зайняла понад три місяці і коштувала зс рф великих втрат в особовому складі та техніці.

Подальший наступ до центру міста утруднений географією: центр знаходиться на височини і за каналом Сіверський Донець — Донбас. Ймовірно, зс рф віддадуть перевагу атакам у лоб спробу обходу центру Часового Яру з півдня (з боку Клещіївки) і з півночі (з боку ще не захопленого мікрорайону Калинівка).

Торецьк

зс рф потужними атаками на трьох дільницях прорвали першу лінію оборони ЗСУ в Торецькій агломерації (на південь від Часового Яру) і заглибились у житлову забудову на п'ять-сім кілометрів за два тижні боїв.

Бої йдуть уздовж каналу Сіверський Донець — Донбас у селищах Дружба, Північне (колишнє Кірово), Південне (колишнє Ленінське), місті Залізне (колишнє Артемове), а також у селищі Нью-Йорк (колишнє Новгородське).

Як стверджується, для прориву оборони ЗСУ біля каналу Сіверський Донець — Донбас та в районі Нью-Йорка зс рф використовували багатокілометрові тунелі. Ними війська змогли вийти в український тил. Аналогічна тактика використовувалася взимку під час штурму Авдіївки. У всіх випадках тунелі ведуть із території, яку проросійські сили контролювали з 2014-2015 років. Можливо їх почали копати роки тому.

У Нью-Йорку і в Південному російські війська після початкових успіхів загрузли в боях у багатоповерховій забудові і піддаються контратакам українських резервів, що підійшли (у тому числі з району Куп'янська).

Авдіївський фронт

Після кількох місяців боїв на захід та північний захід від захопленої в лютому Авдіївки зс рф завершують операцію зі створення плацдарму для подальшого наступу у напрямку дороги Покровськ — Костянтинівка — головної артерії постачання українських військ у Годинному Яру та Торецьку.

ЗСУ майже повністю витіснені за річку Вовча (не плутати з річкою Вовча у Вовчанську Харківської області) та Карлівське водосховище.

Ймовірно, незабаром зс рф завдадуть удару на північний захід безпосередньо у напрямку дороги Покровськ — Костянтинівка або на північ — у напрямку самої Костянтинівки, щоб відсікти Торецьку агломерацію від основних сил Авдіївського угруповання ЗСУ із заходу.

Інші напрями

Російські війська завершують захоплення міста Красногорівка на північ від Мар'їнки. Підрозділи ЗС РФ, атакуючи з півдня та сходу, вже вийшли до північної околиці міста.

Ймовірно, наступною метою російського наступу буде місто Курахове – основна база постачання ЗСУ на півдні Донбасу. Атакувати у напрямку Курахового можна як з боку Красногорівки, так і з боку Карлівки на південному фланзі Авдіївського фронту.

Фото: Jose Colon / Anadolu / Getty Images

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]