Литва передала в Гаагу докази злочинів режиму Лукашенка

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Не виключено, що Міжнародний кримінальний суд тепер видасть ордер на арешт самопроголошеного президента та деяких його соратників.

Уряд Литви звернувся до прокурора Міжнародного кримінального суду за запитом Національної академії наук і на основі матеріалів, зібраних організацією, яку очолює Павло Латушка. НАУ повідомила про передачу Гаазькому трибуналу документів про злочини проти людяності, вчинені Олександром Лукашенком проти білорусів, повідомляє belsat.eu.

«Цей день увійде в історію Білорусі, тому що перший і на сьогодні найважливіший крок на шляху до досягнення справедливості для білоруського народу, для сотень тисяч жертв злочинів проти людяності, скоєних диктатором Лукашенком і його помічникіами», – прокоментував голова НАРБ, заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Павло Латушка.

НАУ готувала ці документи з квітня минулого року. Деякі злочини Лукашенка мають транскордонний характер, оскільки скоюються не лише на території Білорусі, а й у країнах-учасницях Римського статуту.

Матеріали передали до Міністерства юстиції Литви, де докази визнали обґрунтованими, пакет документів доповнили міжнародною експертизою і все це передали до Міжнародного кримінального суду.

Це прецедент: вперше в історії трибуналу держава-учасниця Римського статуту висуває претензії за злочини, скоєні в країні, яка не приєдналася до статуту.

Злочини, в яких звинувачують нинішню владу, - це депортація, переслідування білорусів в еміграції та "інші нелюдські дії подібної тяжкості".

«Режим Лукашенка змусив мирне населення залишити територію Білорусі, створюючи атмосферу страху і терору за допомогою нелюдського, жорстокого поводження, такого, що принижує гідність, поводження, за допомогою політично мотивованого позбавлення волі, тортур, зґвалтувань, вбивств, позбавлення основоположних прав та інші злочинні дії.» - пояснили в НАУ.

Масштабність злочинів підтверджує минулорічний звіт Парламентської асамблеї Ради Європи та цьогорічний звіт Управління Верховного комісара ООН з прав людини, згідно з якими близько 300 тисяч білорусів змушені залишити батьківщину.

«Більшість постраждалих від депортації перебувають у Литві та Польщі, з огляду на це подібний крок польської сторони, де перебуває більшість постраждалих, є особливо важливим», – впевнені в НАРК.

Друга група злочинів – переслідування білорусів за кордоном. Також йдеться про загрози життю та здоров’ю, переслідування родичів, які залишилися в Білорусі, позбавлення майна, заочні та політично мотивовані вироки, позбавлення доступу до основних державних послуг, напади на конкретну групу осіб з дискримінаційних мотивів, використання мови ворожнечі. 

Латушка подякував уряду Литви, правозахисникам, адвокатам і всім організаціям, які допомогли зібрати матеріали, і закликав інші країни також надіслати звернення до Гаазького трибуналу:

«Лукашенко і його соратники будуть притягнуті до відповідальності. Нам важливо підтримати якомога більше країн, щоб відповідальність наступила якомога швидше. Ми впевнені, що це призведе до ордера на арешт Лукашенка».

Проте, схоже, крок Вільнюса не став несподіванкою для нинішньої влади Білорусі. Про це свідчить стаття міністра закордонних справ Максима Рижанкова , опублікована 26 вересня. Він закликав Литву до дружби, водночас звинувативши сусідню країну в підтримці «державного перевороту» в Білорусі та «розв’язуванні недалекоглядної гібридної війни проти білоруської держави та народу».

Не виключено, що це була спроба задобрити і відмовити Литву від звернення до трибуналу.

Ще раніше, 18 вересня, прес-секретар Лукашенка Наталія Ейсмант "розкрила приховані плани" демократичних сил, традиційно назвавши білорусів у вигнанні "втікачами". Ще тоді вона говорила про загрозу переслідування Міжнародним кримінальним судом:

«Аргумент»


Читайте також: 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]