НБУ подав до Ради законопроєкти про перейменування копійок у шаги

|
Версия для печатиВерсия для печати

Національний банк розробив та подав до Верховної Ради пакет законопроєктів про зміну назви розмінної монети України з "копійки" на "шаг".

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Telegram.

"Національний банк звертається з проханням підтримати ініціативу НБУ з відновлення історичної справедливості у сфері грошового обігу та зміни назви української розмінної монети з "копійка" на питомо українську – "шагˮ, – йдеться у листі регулятора до голови ВР Руслана Стефанчука.

Зазначається, що Нацбанк вважає дерусифікацію та декомунізацію в монетарній сфері обов’язковою умовою для ствердження української грошової одиниці як невід’ємного атрибуту суверенної держави та сучасної української нації.

Ухвалення відповідних законопроєктів не передбачає додаткових витрат. При цьому уже відкарбовані монети спеціально не вилучатимуть, вони будуть перебувати в обігу разом з новими шагами.

Наступного року Нацбанк планує відкарбувати 20 мільйонів монет.

Як повідомлялося, Національний банк України ініціює зміну назви розмінної монети "копійка" на "шаг" для відновлення історичної справедливості та посилення національних традицій у грошовому обігу України. 

Експерти та історики підтримують зміни. Зокрема, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України Андрій Бойко-Гагарін зазначає, що "шаг" для позначення дрібної монети є суто українською назвою для дрібних монет, тому її повернення до сучасного грошового обігу – логічне та науково обґрунтоване.

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

15:20
9 з 11 контрабандистів зі "списку Зеленського" вже вивели з-під санкцій. Це потужна перемога Офісу президента
14:01
Родина посадовців ДБР за кілька років купила нерухомості та автівок на 35 мільйонів - Слідство.Інфо
13:53
Нацполіція начебто призначила службове розслідування щодо корумпованого генерала Шайхета, який у робочий час тренується в спортзалі
12:50
Справа щодо держзради Дубінського та Деркача вже в суді
11:59
НБУ подав до Ради законопроєкти про перейменування копійок у шаги
10:02
ВРП звільнила суддю Вищого адмінсуду України Масло, яку підозрюють у недекларуванні на суму 7,8 млн грн, її оголосили в розшук
08:00
Ворог захопив три села в районі Мирнограда на Донеччині
07:45
У російській тюрмі померла українська журналістка Вікторія Рощина
20:00
У п'ятницю в Україні трохи дощитиме лише на заході та півночі, тепло
17:18
Глава УГКЦ зустрівся із Папою Франциском, говорили про звільнення полонених

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]