Олександр Аронець: прецедент Жумаділова та Тишлека - повзуча легалізація російського громадянства під час війни?

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Часом здається, що влада вважає українців такими собі рибками гупі, що не мають пам’яті і не можуть згадати, що було вчора і спитати про це. От і зараз спостерігаємо зусилля двох міністерств звести нанівець скандали із російськими паспортами дружин високопосадовців і закидати їх новими інфоприводами. Але шила в мішку не сховати. Тож давайте обговоримо світоглядне питання.

Чи є російське громадянство близьких родичів громадянина України перепоною/небезпекою для держслужби на топ-посадах? Пригадую, 10 років тому, під час Революції Гідності ми теж обговорювали подібні питання про чиновників уряду та парламенту Януковича. Зрештою, знову доводиться обговорювати у світлі останніх кейсів Жумаділова та Тишлека. І хоча відповідь на дане питання, як на мене, зрозуміла сьогодні і школярам, бачу, варто детальніше пояснити усі ризики.

Наявність близького родича з російським паспортом, тим більш отриманим нещодавно, як у випадку Жумаділова – це прямий шлях до шантажу і вербовки, як наслідок – дуже висока ймовірність залежності від російської влади. Перебування такого чиновника на посаді – пряма загроза національній безпеці. Допуск таких людей до влади – скринька Пандори, що профанує боротьбу із російським впливом. А виправдання цих чиновників спростовує саме життя, яке дає зовсім інші приклади, зокрема з доволі близького минулого часів Януковича.

І як би хто не намагався знайти собі виправдання, маємо і зворотні приклади, які показують, що отримувати російське громадянство, маючи родичів у росії чи на окупованих територіях України, зовсім необов’язково. Нещодавно з’явилась новина, що росія оголосила в розшук співачку Джамалу. Нагадаю, вона не була в її рідному Криму з 2014 року, через окупацію пропустила поховання дідуся та рідної тітки. Це свідома патріотична позиція артистки, яка надихає тисячі українців, які з 2014 року покинули рідний Крим.

А за декілька днів до оголошення Джамали у російський розшук була інша новина, яка мене, як випускника Могилянки (що завжди була, є і буде форпостом патріотизму та українськості), особисто зачепила. Випускник та професор Києво-Могилянської Академії, а сьогодні голова ДП "Державний оператор тилу" Арсен Жумаділов написав пост, де без жодної нотки сорому не просто визнав факт наявності російського громадянства у дружини, але й підтвердив, що вона отримала громадянство та паспорт добровільно уже після окупації Криму! А ще держслужбовець топ-рівня, який відповідає сьогодні за важливе питання національної безпеки, а саме за харчування та одяг для ЗСУ, виправдовуючи себе, заявив наступне: "Ситуація ускладнювалась нашою етнічною приналежністю та специфікою моєї роботи… Дружина до останнього не отримувала той "паспорт", але з метою доступу до півострова цей документ вона дійсно отримала…".

А що цей чиновник хоче сказати десятками тисяч, якщо не сотням тисяч українців, які покинули Крим, Донецьк та Луганськ у 2014му, втратили там все своє майно, починали життя з нуля? Хтось востаннє бачився з родиною, не побував на похованні рідних, адже для них власна національна гідність – це не порожній звук. А що цей чиновник скаже Джамалі, яку переслідує росія? В неї ситуація не ускладнена її "етнічною приналежністю та специфікою її роботи?".

Зрештою, чому пан Жумаділов приховав цей факт від громадськості, не оприлюднив його перед призначенням на держслужбу? Якщо він сам вважає, що "чинне законодавство визначає документи, видані на окупованих територіях, як нікчемні", чому ж посоромився про це сказати? Пригадую, як олігарх Коломойський кепкував з української Конституції, коли його запитали за подвійне громадянство, заявивши, що "потрійне не заборонене". Схожа зневага до українського законодавства від чиновника Жумаділова, який не бачить жодних моральних та патріотичних дилем у добровільному отриманні російського громадянства його дружиною.

Більше того, через кілька днів після публічного визнання факту наявності громадянства росії у дружини, Арсен Жумаділов таки визнав етичну проблему. І написав, що його сім’я вирішила відмовитись від російського громадянства, вже не називаючи паспорт рф "нікчемним" і наголосивши, що це тривала процедура. Я знову закипів, коли читав це цинічне кон’юнктурне виправдання, адже з цього випливає, що сім’я так само ухвалювала рішення про отримання дружиною громадянства. А ще той факт, що, якби ця історія не вилізла на поверхню, то ніхто і не намагався б відмовитись від паспорта країни-терориста. А прикриватись трагедією цілого народу, як на мене, дуже цинічно. Українці з Донецька та Луганська не в таких самих умовах були? Джамала не в таких умовах була? Як би не було, бачимо, що чиїхось дружин отруюють важкими металами, а чиїсь не бачать проблем в отриманні російського громадянства під час війни.

Я правильно зрозумів, що на рівні держави починається якась інформаційна кампанія за "нормальність наявності громадянства росії" під час страшної повномасштабної війни? Може, тоді запросимо на роботу до міністерств терористів Пушиліна з Губарєвим? У них такі самі "нікчемні" документи, як і дружини пана Жумаділова.

Заступник глави Нацполіції Тишлек, у дружини якого також знайшли паспорт рф, відсторонений від виконання обов’язків – зараз за цим фактом відбувається службове розслідування. У Міноборони навіть цього не зробили. Ну є російський паспорт і є – з ким не буває. Хоча дружина Тишлека отримала паспорт рф до окупації Криму, і його засуджують за те, що дружина досі не здала роспаспорт. Натомість дружина Жумаділова отримала його добровільно вже в останні роки. До речі, чому пан Жумаділов соромиться написати, в якому саме році це сталось?

Наприкінці свого допису пан Жумаділов риторично запитує підписників: "Чи можуть це використовувати проти мене? Звісно. І будуть. Піддаючи сумніву мою громадянську позицію. Звісно, ті, хто мене не знає особисто, в це може повірити. Ті, хто знають, сподіваюсь, ні".

Я не знаю цього пана, не знаю наскільки він ефективний управлінець, хоча про його роботу і можна знайти доволі позитивні відгуки. Але навіть, якщо він надзвичайно ефективний, я відношусь до категорії тих, хто може піддати сумніву його громадянську позицію, адже якщо ця історія "ок" для держави – ми знецінюємо жертву тих сотень тисяч вимушених українських переселенців, які втратили домівки та рідню. Для них це не "ок" співпрацювати, колаборувати з окупантами, а тим паче добровільно отримувати громадянство держави терориста. І для мене не ок. І я не хочу, щоб в нас це в принципі для когось стало нормою, незалежно від особистих обставин, які могли бути у дружини пана Жумаділова. Наперед відповідаючи на питання тих, хто давно мене знає і знає мою родинну історію, моя мама, хоча з 1999 року живе в Італії, громадянства італійського не набула, давно маючи усі на те підстави. І так, мені було б не комфортно, якби мама набула громадянство іншої держави, хоча діти за батьків і не відповідають.

Як ця історія повинна була б завершитись, на мою думку? Арсен Жумаділов повинен вибачитися перед суспільством і подати у відставку. Вибачитись за приховування даного факту від суспільства і за подальші виправдання в стилі "а шо тут такого".

Інакше, як і з кейсом Тишлека, влада інформаційно легалізує російські паспорти і можливість "робочої" комунікації із тими, хто катував, ґвалтував і розстрілював у потилицю мирних українців у Бучі.

Якщо близьким родичам топ-чиновників можна отримувати російський паспорт, то чому не можна вести бізнес у ДНР та платити податки до російського бюджету? Чому не можна продавати росіянам продукцію подвійного призначення, якою потім нас будуть вбивати? Чому не можна віддати їм Херсонщину та Запоріжжя? Відмовитись від Криму?

Кейс Жумаділова і Тишлека – вкрай небезпечний для країни прецедент. Це скринька Пандори, яку точно не варто розпаковувати."

Автор: громадський діяч, публіцист, правозахисник, волонтер (БФ "Нащадки Сагайдачного")

Вгорі: Заступник голови Нацполіції: зв’язки з криміналітетом і теща-мільйонерка на яку записують багатства

(Джерело).

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]