Після посилення санкцій Росії довелося закуповувати долари у Африці

|
Версия для печатиВерсия для печати

 У січні 2024 року Росія придбала готівкові долари на суму 29 млн 210 тисяч доларів у африканської держави Руанда.

 

Про це свідчать закриті дані російської митної статистики, які оприлюднило видання "Верстка".

У постачанні були банкноти номіналом 100 доларів. Згідно з митною декларацією, їхня загальна вага склала 292,1 кг. Готівку придбали у міністерства оборони Руанди. Покупцем з боку Росії виступав "Рособоронекспорт" - єдиний державний посередник з торгівлі продукцією військового призначення.

Раніше Росія завозила валюту «недружніх» країн через Туреччину та ОАЕ.

Після початку війни Росія через санкції почала ввозити частину доларових банкнот через Туреччину та ОАЕ, повідомляло агентство Reuters. Займалася цим компанія "Аеро-трейд", яка керує магазинами duty-free в аеропортах п'яти російських міст, у тому числі в московському Внуково, писав проект "Система". Компанія була пов'язана з власником інших великих мереж duty-free Аразом Мехдієвим, який за сумісництвом є зятем Ільгама Рагімова — однокурсника Володимира Путіна.

В решті постачання готівки, які здійснювала «Аеро-трейд», країна відправлення не вказана. Ймовірно, це стало можливим через тип бізнесу самої компанії — «Аеро-трейд» у деклараціях описувала отримувану валюту як «виторг для бортової торгівлі» або «розмін для бортової торгівлі», випливає з митних даних.

Через посилення санкцій США у 2024 році постачання валюти до Росії ускладнилося.

«Аеро-трейд» займалася імпортом готівки весь 2023 рік аж до 18 січня 2024 року — того дня компанія оформила два останніх постачання банкнот еквівалентом 20 млн доларів і 20 млн євро, випливає з даних митниці, з якими ознайомилася «Верстка». Це сталося через місяць після того, як США пригрозили штрафами установам, які допомагають Росії обходити санкції. Ще через п'ять днів — 23 січня — «Рособоронекспорт» і придбав готівку у Руанди. З того часу як мінімум до 30 квітня доларові банкноти до Росії не ввозилися.

У березні 2022 року, відразу після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, США заборонили будь-які продажі та постачання до Росії доларових банкнот. До цього, згідно з даними митниці, ввезенням готівки займалися російські банки.

«Аргумент»

 


В тему: 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]