Прем'єр Косова звинуватив росію у розпалюванні конфлікту на Балканах

|
Версия для печатиВерсия для печати

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті попереджає, що посилення напруженості у відносинах між його країною і Сербією на користь тільки путіну.

Про це повідомляє The Guardian.

“Прем’єр-міністр Косова Альбін Курті попередив про те, що росія розпалює напруженість між його країною та Сербією через те, що війна в Україні гальмується”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що етнічні серби на півночі Косова, де вони становлять більшість, більше тижня встановлювали барикади, перешкоджаючи вільному пересуванню представників косовської влади, незважаючи на заклики США та ЄС ліквідувати незаконні дорожні загородження.

Зі зростанням ризику насильницьких зіткнень президент Сербії Александар Вучич скористався своїм правом, наданим йому резолюцією ООН, і звернувся до НАТО з проханням надати дозвіл на відправку 1 000 поліцейських і військовослужбовців, посилаючись на необхідність захисту сербських громад.

Запит Сербії у п’ятницю, перший з часу завершення війни у Косові в 1999 році, майже напевно буде відхилено, але занепокоєння викликає те, що він може стати першим кроком до одностороннього рішення про розгортання сил.

Курті стурбований тим, що напружена ситуація може загостритися на користь путіна.

Він зазначив, що російські та сербські сили провели 104 спільні військові навчання у 2021 році.

Косовський лідер додав, що він погодився дати військам під керівництвом НАТО – KFOR час, щоб переконати тих, хто на барикадах, відступити.

Глава уряду Косова додав, що барикади є кроком до поділу країни, незалежної від Сербії з 2008 року.

“Наше занепокоєння полягає в тому, що усунення цих барикад не може виключити жертв. І тому ми хочемо бути якомога обережнішими, щоб переконатися, що не буде дестабілізації і буде встановлений відносний мир і безпека. Але ми не можемо дозволити, щоб це порушення законності і конституційності тривало вічно. Тому, так, це має закінчитися, і що швидше то краще”, - сказав Курті.

За його словами, ЄС і США згодні з тим, що барикади мають бути прибрані.

“Я думаю, що наших західних партнерів і друзів хвилюють зв'язки Белграда з Москвою. Ми не знаємо, як вони можуть бути оперативними у разі зростання напруженості у бік ескалації на півночі”, - додав Курті.

Як повідомлялося, Косово офіційно передало заявку на вступ до ЄС.

Республіка Косово - частково визнана держава, яку Сербія вважає своєю територією. Парламент Косова проголосив незалежність краю 2008 року.

П’ять країн ЄС – Кіпр, Греція, Іспанія, Румунія та Словаччина – не визнають незалежності Косова.

Наприкінці листопада представники країн-членів ЄС погодилися з пропозицією лібералізувати візовий режим для громадян Косова з 1 січня 2024 року.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]