Президент Польщі Анджей Дуда: «Польща хоче вступу України до ЄС, однак...»

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Анджей Дуда відповів на кілька інших питань, що стосуються польсько-українських відносин, останніх заяв в ООН українського президента та перспектив розвитку цих відносин, а також щодо можливих змін зовнішньополітичного вектора України в бік Німеччини

Анджей Дуда в інтерв’ю wPolityce.pl зазначив, що Польща хоче і домагається вступу України до ЄС, однак робити це треба на тих умовах, на яких сьогодні діє Європейський Союз, зазначає Polskie Radio.

Також Анджей Дуда відповів на кілька інших питань стосовно польсько-українських відносин та перспектив їх розвитку, останніх заяв в ООН українського президента і щодо можливих змін зовнішньо-політичного вектора України в бік Німеччини.

«Будь ласка, запам’ятайте одну річ: коли йдеться про глобальну безпеку, я завжди думаю і говорю про безпеку Польщі в першу чергу. Ми не випадково підтримуємо Україну, це не країна, яка знаходиться за тисячі кілометрів від нас, про яку ми мало знаємо і яка має з нами мало спільного. Це наш сусід, на якого напала держава, яка загрожує нам століттями. Тому через цю агресію наша проблема з росією знову стає актуальною. По-перше, нам шкода наших сусідів, яких росіяни щодня бомбардують, а по-друге, ми вважаємо, що путінські війська потрібно зупинити будь-якою ціною», — заявив польський президент.

Те, що сталося у Нью-Йорку, вважає Анджей Дуда, можна пояснити тільки одним чином — дуже високою емоційністю.

«Я з великим сумом сприйняв слова Володимира, але не тому, що вони взагалі були сказані, а тому, що вони прозвучали з трибуни Генеральної Асамблеї ООН. Так, останніми днями я також говорив про зернову суперечку з Україною, але це були слова на адресу польських ЗМІ. В офіційній промові Президента Республіки Польща прозвучали слова про необхідність захисту України, очікування подальшої підтримки атакованого народу та наголошення на тому, що агресором є росія, а мотивом є її імперські устремління. Я також говорив про це в контексті нашої історії, показуючи майбутнє, до якого має рухатися Європа», — пояснив Анджей Дуда.

Він додав, що «суперечка стосується відкриття польського ринку для потоку зерна з України, жодна країна не може собі цього дозволити. Особливо така країна, як Польща, яка самозабезпечується продовольством, де фермери виробляють стільки, що нам не потрібен імпорт. Ми хочемо допомогти і допомагаємо Україні, ми підтримуємо і будемо підтримувати транзит зерна через нашу територію. Але це лише фрагмент, і невеликий, наших відносин. Звісно, ​​це не та тема, яку варто обговорювати з трибуни Національної асамблеї ООН. Це було, повторюю, сумно і невтішно, але, думаю, не тільки для мене, а й для моїх співвітчизників. Найкраще було б говорити про це за кадром, але не вийшло».

Кореспондент wPolityce.pl запитав, як оцінює президент Польщі те, що Володимир Зеленський зараз зробив ставку на Німеччину.

Коментуючи це питання, Анджей Дуда зазначив, що всі, і Київ, мають пам’ятати, що «допомога, яку ми йому надали у вигляді танків, бронетранспортерів, гаубиць «Краб» та іншої військової техніки, ставить нас у трійку країн, які підтримують Київ. «Володимир Зеленський особисто просив мене створити танкову коаліцію, тому що німці не дуже хотіли відправляти «Леопарди». Ідея тоді полягала в тому, щоб, з-поміж іншого, тиснути на Берлін, чому Польща й посприяла, а Україна отримала обладнання. Вони вже все отримали від нас? У нас є центр у Ряшеві, через який доставляється допомога з усього світу. Через Польщу пролягає траса А4, єдина, що прямує до України. Якщо українці заявлятимуть, що наша допомога більше не потрібна, то... Я скажу, що це дуже смілива думка», — зазначив Анджей Дуда.

«Все, що робить Польща, вона робить з думкою про власну безпеку», — заявив Анджей Дуда.

«Я не хочу, щоб російські війська окупували всю Україну, тому що це означатиме, що вони будуть стояти прямо біля наших кордонів. Я хочу, щоб вони були якомога далі від нас. Я президент Польщі, поляки обрали мене, щоб захищати безпеку нашої Батьківщини», — сказав він.

Що ж до можливої зміни вектора Зеленського в бік Німеччини, Анджей Дуда зазначив, що майбутнє покаже, що для Німеччини буде важливішим згодом: відносини з Україною чи відносини з росією.

У кулуарах саміту ООН, зазначає кореспондент wPolityce.pl, говорили, що Німеччина навіть не приховувала, що зміна влади в Польщі була б їй вигідна. На це президент Польщі відповів, що у цій ситуації можна побачити ширші сценарії.

«Є експерти, які стверджують, що це частина певної німецької тактики. Можливо, німці пообіцяли українській владі, що через свій вплив у європейських інституціях і здатність впливати на країни ЄС призведуть до вступу України до спільноти. Ті ж експерти кажуть, що тому Берлін почне шантажувати інші європейські країни. Чи хочемо ми прийняти Україну, Молдову та країни Західних Балкан до ЄС? Вони скажуть: "Так, якнайшвидше, але за однієї умови: погодьтеся змінити європейські договори". Вони прагнуть відійти від принципу одностайності та приймати всі рішення більшістю голосів. Це фактично призведе до федералізації Європи, багато країн категорично проти цього. Ми хочемо вступу України до ЄС, ми цього домагалися, але давайте робити це на тих умовах, на яких сьогодні діє Європейський Союз», — наголосив Анджей Дуда.

«Аргумент»

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У четвер в Україні короткочасні дощи усюди, крім заходу
19:43
В. о. керівника детективів БЕБ Ткачук став на бік злочинців з "тютюнової мафії". Це людина Татарова
18:04
Майно із церкви-фортеці на Хмельниччині вкрав піп упц (мп)
16:12
Замах на Фіцо: прем'єр у тяжкому стані, "найближчі години вирішальні"
16:09
"Відома львівська фабрика і фабрика відомого конвертатора з Києва": БЕБ проводить обшуки у чотирьох виробників сигарет
14:12
Дружина одеського судді підчас війни купила апартаменти в Маямі за 12 млн грн. Офіційних доходів на це сім'я не має
12:04
Українцям варто готуватися до колапсу на АЗС та різкого подорожчання автопалива – експерт
10:02
ЗСУ відійшли біля Лук'янців та Вовчанська на Харківщині
09:58
Президент України скасував візити до Іспанії та Португалії через ситуацію на фронті. Про це чомусь повідомляє CNN, а не речник Зеленського чи його "телемарафон"
09:01
Українські чиновники, політики, судді та прокурори мають багатомільйонну нерухомість в ОАЕ - розслідування Dubai Unlocked

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]