Президент України процитував Чапліна на Каннському кінофестивалі: зал аплодував стоячи

|
Версия для печатиВерсия для печати

Президент Володимир Зеленський виступив онлайн на відкритті чергового Каннського кінофестивалю, процитувавши славнозвісний монолог із фільму Чарлі Чапліна "Великий диктатор".

Про це повідомляє Reuters.

"Найстрашніші диктатори ХХ століття любили кіно – це відомо про них. Але з того, що залишилося після них, найважливіше – це моторошні документальні кадри кінохроніки. А також фільми, якими було кинуто виклик цим диктаторам.

1 вересня 1939 року в Каннах мав розпочатися перший фестиваль, але вибухнула Друга світова війна. 6 років кіно були на фронтах цієї війни разом з усім людством. 6 років кіно боролося і за свободу, і також, на жаль, на користь диктатурі. Тепер, повертаючись до того кіно, ми можемо побачити, як свобода рухалася до перемоги. І як зрештою вона не дозволила диктаторам захопити серця людей.

На цьому шляху було багато важливих пунктів, але, все ж, найбільш видатний – у 1940 році. Коли на противагу антагоністу, світ побачив, на перший погляд, непомітного хлопця, який зовсім не був схожий на героя, але виявився таким. "Великий диктатор" Чарлі Чапліна не знищив тоді реального – реального диктатора. 

Але завдяки ньому кінематограф перестав бути німим – німим в усіх сенсах цього слова. Кіно говорило – і це був голос майбутньої перемоги свободи. Вже тоді у 1940 році, коли з екрані прозвучало "Людська ненависть пройде, і диктатори помруть, і влада, яку вони забрали в людей, повернеться до людей. І поки люди вмирають, свобода ніколи не загине…"

Потрібен новий Чаплін, який доведе і зараз, що кінематограф перестав бути німим" - сказав Зеленський.

Президент закликав митців кінематографу не ігнорувати лихо українського народу й реагувати на нього у своїй творчості. Він підкреслив, що свобода переможе лише тоді, коли провідні митці світу не стоятимуть осторонь від боротьби українців проти російської диктатури.

Зеленський також процитував низку відомих цитат із інших класичних кінострічок, аби увиразнити масштаб жахів війни в Україні для провідних представників кінематографу.

Він процитував слова, які вимовлені персонажем полковник-лейтенантом Біллом Кілґором (грає Роберт Дюваль) у фільмі "Апокаліпсис сьогодні" Френсіса Копполи 1979 року. Персонаж, який вимовляє глузливі слова про нищівні бомбардування цивільного населення під час війни у В’єтнамі, виступає там як символ виродження людяності під час війни. 

Президент підкреслив, що українці відчули жахливий цинізм цих відомих слів із кінострічки, але вже особисто в живу. 

Крім того, Зеленський пояснив, що звичайні українці переживають те саме, що й Ґвідо з фільму "Життя прекрасне" Роберто Беніньї. За сюжетом, у фашистській Італії єврей Ґвідо, якого кинули до концтабору з його сином, постійно вигадує гру для свого сина, аби той не здогадався, що їм загрожує загибель. 

 

"Великий диктатор" став першим звуковим фільмом Чарлі Чапліна. За сюжетом, Чаплін грає і простого хлопця-перукаря, який візуально дуже схожий на диктатора-антисеміта Аденоїда Хінкеля, котрий запанував у його країні.

У певний момент хлопець зумів опинитися через помилку за трибуною диктатора, і він, несподівано для самого себе, виголошує промову за свободу, рівність і демократію, засуджуючи цинізм, жорстокість і безглуздість ницого режиму диктатора.

Фільм показували 1940 року в кінотеатрах США, коли в Європі вже другий рік тривала Друга світова війна між нацистською Німеччиною та Союзниками, однак СРСР на той час залишався ще в стані миру з режимом Гітлером.

1964 року Чаплін, через 24 роки після прем’єри фільму, визнав, що не наважився би знімати таке кіно, якби знав про масштаб жорстокості в нацистських концтаборах.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

12:04
Українцям варто готуватися до колапсу на АЗС та різкого подорожчання автопалива – експерт
10:02
ЗСУ відійшли біля Лук'янців та Вовчанська на Харківщині
09:58
Президент України скасував візити до Іспанії та Португалії через ситуацію на фронті. Про це чомусь повідомляє CNN, а не речник Зеленського чи його "телемарафон"
09:01
Українські чиновники, політики, судді та прокурори мають багатомільйонну нерухомість в ОАЕ - розслідування Dubai Unlocked
08:30
Втрати ворога станом на 15 травня
08:00
Україна атакувала у Севастополі, Ростовській області та Підмосков'ї
20:00
У середу хмарно з проясненнями, короткочасні дощі, прохолодно
18:07
Офіс генпрокурора збрехав про закриття 20% справ проти бізнесу за дорученням Зеленського
16:03
На Сумщині жителям 10-кілометрової зони від кордону з росією рекомендують евакуюватися
15:13
Ухилянт-"мажор" Олександр Слобоженко погрожує журналісту Ткачу

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]