«Приватна угода» може дозволити Україні запустити ракети Storm Shadow по Росії

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Сполучені Штати та Великобританія мають намір дозволити Україні використовувати ракети Storm Shadow для завдання ударів по російській території, проте не оголошуватимуть про своє рішення публічно.

Про це пише видання  The Times із посиланням на західних дипломатів.

Протягом тривалого часу британська та американська влада обговорювала можливість схвалення використання ЗСУ ракет Storm Shadow для ударів по РФ. Очікувалося, що це рішення ухвалять під час візиту глав зовнішньополітичних відомств США та Великобританії Ентоні Блінкена та Девіда Леммі до Києва 11 вересня. На той момент було підготовлено два варіанти підсумкової заяви: один передбачав офіційний дозвіл на використання ракет, а інший вказував на те, що обговорення продовжуються. У результаті через невирішені деталі було озвучено другий варіант, пише видання.

Джерела The Times стверджують, що дозвіл на використання Storm Shadow для ударів по військових об'єктах на території РФ може бути наданий наступного тижня під час Генасамблеї ООН, але це зроблять непублічно, щоб не дати Росії можливості підготуватися до атаки.

16 вересня представник Держдепартаменту США Меттью Міллер, підбиваючи підсумки зустрічі президента Джо Байдена з прем'єр-міністром Великобританії Кіером Стармером, заявив, що США поки що не готові зняти обмеження на використання Україною далекобійної зброї для ударів по російських об'єктах.

Того ж дня The Times із посиланням на обізнані джерела повідомила, що Великобританія не дозволить Україні використовувати Storm Shadow без узгодження зі США. За словами співрозмовників видання, Лондон не має наміру діяти самостійно, оскільки американські системи наведення відіграють ключову роль для точності влучень. Водночас, джерела зазначали: Сполучені Штати, швидше за все, дадуть свою згоду на застосування цих ракет на Генасамблеї ООН, яка пройде 22–23 вересня.

19 вересня Європарламент ухвалив резолюцію, яка закликає країни ЄС негайно зняти всі обмеження на удари ЗСУ по російській території з використанням західної зброї. У документі йдеться, що ці обмеження заважають Україні повноцінно реалізувати своє право на самооборону та роблять її вразливою. «Недостатні постачання боєприпасів та зброї, а також обмеження на їх використання загрожують підірвати ухвалені досі зусилля», — сказано в резолюції.

«Аргумент»

 

Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]