"Пряме зіткнення з країнами НАТО ми ще побачимо" - Чалий

|
Версия для печатиВерсия для печати

Колишній посол України в США Валерій Чалий в бесіді з кореспондентом "Цензору" проаналізував сьогоднішню пресконференцію Генсека НАТО Йєнса Столтенберга та розповів, як європейські та американські партнери розмірковують над планом запровадження відносно РФ ембарго на постачання газу та нафти. А також пояснив, чому, на його думку, пряме зіткнення путінських військ з країнами НАТО неминуче.

Бесіду у повному форматі публікує Цензор.нет.

— Які висновки ви зробили для себе за підсумками сьогоднішньої пресконференції генсека НАТО Йєнса Столтенберга?

— Очевидно, що зусилля української сторони були направлені на те, аби домогтися закриття неба над Україною. Були завищені очікування, адже очевидно, що навряд чи такі рішення могли бути прийняті саме зараз. Сподіваюсь, що у країн НАТО є інші рішення, як допомогти Україні в цьому питанні.

Якщо ж говорити про настрої у самому НАТО, то ясно, що в данному випадку свою роль зіграла навіть не різна позиція країн, а все-таки більшої мірою думка НАТО, що можна уникнути прямого зіткнення з Росією. Я вважаю цю думку помилковою. На жаль, наші аргументи повністю не почули — але самі події будуть коригувати цю позицію. Якщо зараз немає цього рішення, то принаймні я почув від Генерального секретаря, що воєнна допомога Україні з тих країн, які він назвав — США, Канада, Британія, Туреччина та інші країни НАТО — буде підсилена. Я сподіваюсь на цю його заяву і, відповідно, швидкий результат.

І ще. Багато хто з українців зараз є розчарований цим. Не треба так робити. Нагадаю слова Черчилля: "Дуже важко воювати з союзниками; єдине, що ще важче — воювати без них".

— За останюю добу які нові обнадійливі сигнали ви почули від Європи та наших американських партнерів? І на якому напрямку проривів, на жаль, немає?

— Очевидно, що зараз більш швидкими темпами іде підсилення економічних, фінансових санкцій як щодо ототочення Путіна, так і конкретно проти російської економіки. Йде серйозне обговорення введення ембарго на постачання газу. Є підготовчі дії запровадження — не завтра, звичайно, а в майбутньому — ембарго на постачання нафти. Це те, що є основними джерелами поповнення російського бюджету — і, відповідно, фінансування війни. Таких рішень прямо сьогодні не буде — але йде серйозне обмірковування введення таких санкцій. Це великі санкції, і вони потребують відповідної підготовки багатьох країн.

— Що саме мається на увазі?

— Для цього, наприклад, необхідно, щоб деякі країни збільшили постачання нафти на ринок, а деякі — переорієнтувалися на інші джерела.

Другий момент. Мої контакти і спілкування показують, що плани, які вже перебудовують в різних країнах, орієнтуються на більш довгі військові сценарії, ніж раніше. Очевидно, що в таких умовах опрацьовуються логістичні ланцюги підтримки України зброєю. При цьому серйозно розглядається можливість підтримки української протиповітряної та протиракетної оборони. Питання тільки, якими засобами. Це питання ще не вирішено.

І третє: я вважаю важливим питанням поточного часу (і дуже сподіваюсь на його виконання) надання Україні військових літаків деяких країн Європейського Союзу.

— Скажіть, а щодо питання закриття неба над Україною — чи висловлюються за це окремі країни?

— Закриття повітряного простору серйозно обговорюється. Справа в тому, що, з одного боку, є неготовність вводити всі засоби для забезпечення повного закриття неба над Україною. Але пропонуються інші рішення, які свого часу були застосовані в різних країнах.

— А саме?

— Це можуть бути коридори або контроль повітряного простору над небезпечними об‘єктами (такими, наприклад, як атомні станції). Також це можуть бути кіберзасоби, а не безпосередньо атаки на порушників ракетами.

Тобто іде серйозне обговорення таких кроків, які б, безперечно, означали новий етап підтримки України з боку, в першу чергу, країн НАТО. Разом з тим, для українців, які грунтовно аналізують ситуацію, очевидно, що на такий крок вони мають іти. Тому що, з моєї точки зору, вони ніяк не уникнуть прямого зіткнення з агресором.

— А чому ви так вважаєте?

— Я вважаю ймовірним сценарієм те, як Путін робив раніше. Спочатку вони провели незаконну анексію Криму; потім, щоб прикрити це, — фактично окупували частину української териорії на Донбасі. Після цього, щоб прикрити ту окупацію, — пішли війною на всю Україну. А для того, щоб прикрити свої злочини, їм треба піднімати ставки. Тому я думаю, що пряме зіткнення з країнами НАТО ми ще побачимо. В Росії впевнені, що НАТО слабке і не відповість належним чином. Тому я абсолютно не здивуюся, якщо буде атака, наприклад, на одну з балтійських країн.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:02
17 вересня в Україні подекуди місцями короткочасний дощ, гроза, до +27° тепла
19:11
Затримали двох 16-річних паліїв, які за гроші виконували завдіння рашистів
18:20
МЗС України запрошує представників ООН та Червоного хреста на Курщину
17:01
Оперативна інформація станом на 16.00 16.09.2024 щодо російського вторгнення
17:01
Оперативна інформація станом на 16.00 16.09.2024 щодо російського вторгнення
16:11
Боротьба з корупцією відіграє ключову роль у залучення інвесторів для відбудови України
15:44
В Одесі затримали агента рф, який шпигував за мобільними групами ППО та штурмовою бригадою «Лють»
14:43
Держзрада учасників злочинної організації, до складу якої входили нардепи та експрокурор
13:25
У соцмережі Телеграм поширюють фейк про роздачу продуктів нібито на честь 30 річниці організації
12:23
Влада Німеччини запроваджує прикордонний контроль на сухопутних кордонах країни

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]