Родовища газу на Полтавщині виводять під контроль росії: деталі скандалу

|
Версия для печатиВерсия для печати

Поки окупаційні війська намагаються захопити Донбас, російські олігархи хочуть взяти золотий шматок Полтавщини і поставити під загрозу національну безпеку нашої країни. Йдеться про Свистунківське і Червонолуцьке родовища газу. Їх намагаються вивести під російський контроль.

Детальніше про скандальну історію - у сюжеті ТСН.

Артилерія та авіація, піхота та крилаті ракет, знищення лікарень та торговельних центрів: у загарбницькій війні проти України російські війська використовують будь-які методи. Поки українські захисники відбиваються на Донбасі і повертають південь, росіяни заходять із флангу. Руками проросійського олігарха та недоброчесних суддів вони намагаються захопити найперспективніші родовища газу. Відбувається це тоді, коли вже весь світ усвідомив, що Кремль використовує блакитне паливо як зброю: ним шантажують, ним залякують і за зароблені на ньому гроші купують політиків і чиновників.

Йдеться про Свистунівське і Червонолуцьке родовища на Полтавщині. За даними геологів, тут зариті майже два мільярди 200 мільйонів кубів газу. Це щонайменше чотири мільярди доларів.

Історія тягнеться від початку 2000-х. Тоді державна компанія "Укрнафта" за власний кошт розпочала геологічні дослідження. Газ шукали понад десять років, а коли знайшли, то на перспективну ділянку з’явилися претенденти. Зареєстрована у маленькому селі на Полтавщині фірма "Аркона Газ Енергія" придбала усі дозволи лише за 135 тисяч доларів. Попередньо занизивши цифри виявленого газу, що допомогло знизити і вартість спецдозволу.

НАБУ відкрило провадження і в обвинувальному акті визнало "Укрнафту" постраждалою стороною. Детективи підозрюють, що держбюджет обікрали на 200 мільйонів гривень. Почалися суди. "Укрнафта" вимагала від Державної служби геології та надр скасувати наданий відомством цей дозвіл. Судді на аргументи не зважали і відмовили державному підприємству у задоволенні претензій.

Остаточну крапку у справі поставила трійка суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі Ігоря Федотова, Євгена Сорочко та Наталії Єгорової. Тоді ж новим власником компанії "Аркона газ Енергія" став проросійський олігарх Вадим Новинський, який її купив на виплат за 8,5 млн доларів.

Вадим Новинський - це той бізнесмен, що у травні 2012-го указом президента-втікача Віктора Януковича став громадянином України. Відтоді він ще й у політиці був депутатом у прокремлівському "Опозиційному блоці", а також роками вливав гроші у православну церкву Московського патріархату.

 

Після укладення скандальної угоди компанія православного олігарха пішла на лондонську біржу шукати інвесторів для розроблення родовища. Вже там кількість газу знову збільшилася і повернулася до рівня, заявленого геологами.

За знову відкритими обставинами "Укрнафта" знову подала позов і виграла його. Судді скасували дозволи "Аркони". Але нові власники подали апеляцію. Втім, справа потрапила до рук тих самих суддів, які вже віддали державний газ за безцінь, - це Ігор Федотов, Євген Сорочко та Наталія Єгорова.

Дуже цікава трійка суддів, кажуть у Центрі протидії корупції. "Саме ця колегія суддів буде вирішувати апеляційні скарги щодо конкурсу на САП. Так, це дуже резонансна історія, адже конкурс наразі заблокований", - каже юристка і членкиня правління ГО "Центр протидії корупції" Олена Щерба.

Вона розповіла, що разом із колегами ретельно вивчала біографії суддів. Результати приголомшують. Приміром, пан Федотов лише недавно став українцем.

"Федотов був військовослужбовцем РФ. Лише 2003-го став суддею. В Україні щодо нього був негативний висновок Громадської ради доброчесності. Головні претензії до нього полягають у тому, що родина має дуже багато майна, походження якого не може пояснити", - каже Щерба.

Своєю чергою, Сорочко також має видатки, що не співпадають із доходами. Крім того, він фігурує у не менш резонансних справах. Наприклад, свого часу він дозволив пану Матіосу засекретити декларації військових прокурорів. "Сорочко відзначився у багатьох резонансних справах. Його критикував Мін'юст за те, що він заблокував конкурси на стратегічні державні посади", - наголосила юристка.

Натомість суддю Єгорову добре знають київські активісти. Свого часу вона перетворювала пам'ятки архітектури у торговельні центри. "Це також дуже скандальна історія. Своїми судовими рішеннями виправдовувала від відповідальності Романа Насірова, є доброю подругою судді Вовка", - наголошує Щерба.

Як показує досвід поводження росіян із нафтопереробкою в Україні, їх не цікавлять прибутки. Вони купують, щоб знищити: так було із заводами в Лисичанську, Івано-Франківську та Одесі. Їх викупили, щоби зупинити.

Аналогічна історія чекає і на Свистунівське та Червонолуцьке родовища газу на Полтавщині. Що довше там не добуватимуть український газ, то довше будуть купляти його в Росії. Що довше його куплятимуть у Росії, то більше ракет за зароблені гроші зможуть побудувати кремлівські шизофреники.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю дощитиме в Карпатах і на сході, вдень до +20°С
19:59
Українці гинуть за мільярди Ахметова: благодійне товариство ФК "Шахтар" отримало бронь від мобілізації
19:28
США та Великобританія перевіряють криптовалютні транзакції на суму понад $20 млрд, що пройшли через російську біржу
19:10
The Telegraph: Яка зброя може змінити хід війни в Україні
18:46
Зеленський: рф готує новий наступ у травні-червні, ми не готові до цього (уточнення)
18:07
Як Китай поглинає колись вільний Гонконг
16:59
Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона
14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]