Російські сервіси ремонту техніки змушені використовувати компоненти нових та уживаних гаджетів

|
Версия для печатиВерсия для печати

Для ремонту смартфонів, ноутбуків та іншої електроніки в росії через дефіцит комплектуючих сервісні центри починають використовувати компоненти нових гаджетів. Очікується зростання та термінів ремонту як мінімум удвічі: техніку, ввезену за так званим "паралельним імпортом" (тобто без дозволу правовласника), доведеться відправляти до країн, де їх виробили.

Про це повідомляє російське видання Коммерсант.

Джерела "Ъ" на ринку електроніки говорять, що на тлі нестачі компонентів для ремонту смартфонів, планшетів, ноутбуків та іншої техніки російські сервіси з ремонту змушені розбирати на запчастини нові гаджети та використовувати деталі уживаних пристроїв. Після початку російського вторгнення в Україну ряд виробників техніки заявили, що припиняють постачати свої пристрої та запчастини на територію росії, серед них Apple, Samsung, Dell, Asus та інші. У сервісних центрах з ремонту техніки Apple минулого тижня заявили, що терміни ремонту пристроїв можуть досягати тижня через нестачу запчастин.

Додатково ускладнює ситуацію початок реалізації в росії техніки, завезеної по так званому "паралельному імпорту".

Як стверджують рітейлери, витрати на сервісне обслуговування та його організацію, які раніше несли виробники, тепер перейшли до дистриб'юторів.

Через нові схеми постачання можуть збільшитися і терміни гарантійного обслуговування електроніки. Через "паралельний імпорт" здебільшого планується постачати гаджети, призначені для країн ЄАЕС. «Електроніка реєструється в одній із країн ЄАЕС – наприклад, у Казахстані чи Киргизії, а також, наприклад, Сербії чи Чорногорії. За вимогами виробника гарантійне обслуговування має здійснюватися в цих країнах», - пояснило одно із джерел "Ъ". Тому, додало воно, дистриб'юторам доведеться відправляти техніку для ремонту в одну з цих країн, що щонайменше вдвічі збільшить терміни. "Ситуація ускладнюється тим, що в Казахстан, наприклад, раніше не поставлявся такий обсяг комплектуючих для ремонту, який потрібно зараз, а більшість їх йшла через росію", - уточнює співрозмовник.

За словами гендиректора Acer у росії Дмитра Кравченка, близько 90% ремонтів раніше проводилося протягом п'яти робочих днів, але зараз ці терміни можуть бути довшими залежно від доступності комплектуючих.

"Ті запчастини, які неможливо отримати з-за кордону, ми намагаємося компенсувати за рахунок розбирання іншої продукції, так званих донорів", - підтвердив Кравченко.

Він уточнив, що на товари, ввезені за допомогою "паралельного імпорту", гарантія від Acer взагалі не буде доступною, всі зобов'язання несе або імпортер або продавець. У re:Store також кажуть, що ремонт «паралельних» товарів у авторизованих сервісах Apple неможливий. У «М.Видео-Эльдорадо» лише заявили, що планують продовжувати роботу з сервісними центрами, що діють.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]