росія уникнула економічного колапсу, проте спад все ж таки почався

|
Версия для печатиВерсия для печати

За шість місяців, після повномасштабного російського вторгнення в Україну, проти країни - агресора було впроваджено сім пакетів санкції та безліч персональних обмежень. Наразі Росіє лідирує у санкційному списку світу, і давно "лишила позаду" Іран, Сирію, Північну Корею та Венесуелу. Та попри очікування, і тимчасове падіння долара, економічна ситуація в країні все ще контрольована.

Про це повідомляє CNN.

Основним джерелом надходження іноземної валюти в російську економіку безперечно був і залишається експорт корисних копалин. І якщо через газовий шантаж, блакитне паливо не так стрімко поступає на європейський ринок, то дружні Китай та Індія охоче скуповують дешеву нафту з РФ. 

Ще в перші місяці війни з Росії "пішли" безліч компаній та всесвітньо відомих брендів. Зокрема закрилися заклади харчування McDonalds та Starbucks, повністю вийшли з російського ринку Apple, Lenovo, Renault, Volvo, Wolkswagen, Audi, Jaguar та багато інших.

Та попри це російська економіка витримала "першу хвилю" санкцій. Стараннями державного банку РФ змогла втримати національну валюту від знецінювання і, з певними нюансами, укріпити долар. У березні поточного року, коли США заморозили валютні резерви Росії, рубль дійсно впав до рекордно низького рівня. Проте вже через кілька місяців російська валюта зміцнилася, та відновився до найсильнішого рівня щодо долара США з 2018 року.

Досягти цього вдалося шляхом жорсткого контролю руху капіталу та підвищення відсоткових ставок весною 2022, які наразі вже переважно скасовані. Центральний банк РФ заявляє, що вдалося знизити інфляцію, і замість рекордних 18% у квітні, загальне зростання цін сповільнюється і становитиме від 12% до 15% упродовж року. Також покращився прогноз і для ВВП країни-агресора, очікується скорочення на 4-6%, замість раніше прогнозованих 8 - 10%.

Припинення обслуговування карток Mastercard та Visa для внутрішнього ринку Росії теж не мали руйнівного ефекту, адже ще у 2017 році в країні була створена власна платіжна система та кредитні картки "Мир". А після зустрічі Путіна з Ердоганом, в Туреччині оголосили про намір запустити російську платіжну систему, що дозволить громадянам РФ користуватися картками у цій країні.

Пройшов і перший шок від закриття улюблених McDonalds і Starbucks, адже ці заклади по суті лише змінили вивіски. Після незаконної анексії Криму у 2014 році, значна кількість західних брендів у Росії, під тиском уряду, локалізували деякі або всі свої ланцюжки постачання. Тому коли ці бренди пішли, росіяни змогли відносно легко купити їх і продовжили керувати ними, просто змінюючи назву та обгортку.

Проте своєчасні та продумані кроки російської влади, ще не гарантують зростання та процвітання економіки країни. Довгострокова стабільність РФ залежить від її енергетичного сектора, що досі є найбільшим джерелом державних доходів.
Багато у чому показовим буде зимовий період.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (IEA), постачання російського газу до Європи за останні 12 місяців скоротилося приблизно на 75%, хоча прибутки Росії від продажу нафти та газу в ЄС подвоїлися у період із березня по липень 2022 року у порівнянні з середнім показником за останні роки.

Трохи інша ситуація склалася на ринку нафти. Попри прогнози експертів, щодо імовірного скорочення експорту "чорного золота" на три мільйони барелів на день, РФ вдалося залишитися на колишньому рівні. Це стало можливо завдяки знайденим новим ринкам збуту в Азії.

За інформацією консалтингової компанії із сировинних товарів Kpler, від 24 лютого, переважна частина російської нафти морським шляхом потрапляла в азійський країни. У липні частка цього експорту становила 56% у порівнянні з 37% у липні 2021 року. Для прикладу морський імпорт Індії з Росії зріс на понад 1700%.

Вирішальне значення матиме те, як розгортатимуться події в грудні 2022 роки, коли набуде чинності європейське ембарго на 90% російської нафти. За попередніми оцінками, два мільйони барелів російської нафти на день будуть у підвішеному стані. Імовірно, що частина піде знову ж таки в Азію, але експерти сумніваються, що попит буде досить високим, щоб поглинути її всю. Китай не може купувати набагато більше російської нафти, ніж він уже закупив через уповільнення внутрішнього попиту, а також тому, що йому просто не потрібно більше нафти того сорту, який Росія експортує.

Не останню роль відіграватиме ціна на російську нафту. Чи зможе Росія дозволити собі знижки, щоб завоювати нові ринки?

"Знижка в 30% від 120 доларів за барель - це одне", - зазначає Міністр економіки РФ у 1990-х роках Андрій Нечаєв: "Знижка від $70 - інша справа".

І хоч глобальна інфляція сприяє енергетичному сектору Росії, громадяни країни все ж таки відчувають на собі її вплив. "Вартість життя" в РФ зростає так само як і у Європі.

"З точки зору рівня життя, якщо вимірювати його реальними доходами, Росія відстала приблизно на 10 років", - заявив Нечаєв.

Проте імовірно, найбільший вплив матимуть технологічні санкції, зокрема ті що застосовані проти авіаційної галузі та експорту напівпровідників до РФ, який скоротився аж на 90%. Це шкодить виробництву в цілому, від автомобілів  до комп'ютерів. Через це на країну очікує значне відставання у глобальному технологічному плані.

Тому, на думку експерті, вплив санкцій буде швидше повільним, а на Росію чекає тривалий період стагнації. Економічний спад в країні вже почався.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]