Росія готувала переворот у Вірменії та тренувала для цього бойовиків

|
Версия для печатиВерсия для печати

Росія готувала переворот у Вірменії та тренувала для цього бойовиків на базі власного «Вірменського батальйону», заявили в Єревані . Цей батальйон створив кримінальний авторитет із Горлівки, а командує їм найманець Пригожина

Служба національної безпеки Вірменії запобігла спробі збройного держперевороту в країні, повідомляє Слідчий комітет республіки.

Слідчі розкрили групу з п'ятьох громадян Вірменії, двох вихідців із Нагірного Карабаху та кількох невстановлених осіб, які з початку року вербували вірмен у найманський російський «Вірменський батальйон» (АрБат).

Бойовикам обіцяли щомісячну зарплату 220 тисяч рублів та військову підготовку на якійсь базі батальйону АрБат. Найманців вивозили до Ростов-на-Дону та перевіряли на ідеологічну вірність, у тому числі через поліграф, повідомляє вірменський СК.

Передбачалося, що після цього вони повернуться до Вірменії та розпочнуть збройний переворот, зазначає видання "Важливі історії". Вірменські силовики запевняють, що частина найманців відмовилася брати участь у цій операції, інші ж не встигли довести задум до кінця. Наразі затримано трьох учасників змови, ще четверо у розшуку.

Один із учасників змови — командир карабахського добровольчого батальйону «Чорні пантери» та ветеран війни за Нагірний Карабаха Сероб Гаспарян , його затримано, пише видання Pastinfo. Він перебував в опозиції прем'єру Вірменії Ніколу Пашиняну через заклики до мирного врегулювання конфлікту з Азербайджаном після втрати контролю над Карабахом.

«Вірменський батальйон» — підрозділ, який почав формувати у вересні 2022 року та остаточно склався 2023-го. Нині воно входить до так званої Міжнародної бригади «П'ятнашка», підпорядкованої псевдо-ЧВК «Редут», яка у свою чергу підконтрольна Міноборони. «Пляма» воює на боці «ДНР» з 2014 року під командуванням близького до кримінальних кіл абхазького найманця Ахри Авідзби. До неї традиційно входять найманці із Закавказзя та російські націонал-більшовики.

Насправді «Вірменський батальйон» ніколи не був суто національним чи етнічним формуванням. Підрозділ з'явився за власний кошт вірменського кримінального авторитету з Горлівки («ДНР») Армена Горловського (Саркісяна), який керував загонами так званих тітушок під час Євромайдану, визнавали в самому батальйоні. До батальйону увійшли колишні бойовики «ДНР» із підрозділу загиблої у Горлівці у 2022 році Ольги (Корси) Качури, найманці ПВК «Вагнер» та контрактники Міноборони.

2023 року «Вірменський батальйон» очолив колишній найманець ПВК «Вагнер», уродженець Карабаха Айк Гаспарян. Гаспарян влучиву ПВК із колонії суворого режиму, де відбував термін у 7 років за збройне пограбування, а вже у січні 2023-го отримав медаль особисто з рук Володимира Путіна.

Після заяв СК Вірменії він звинуватив владу республіки в тому, що вона «веде країну до розвалу і краху» і заявив, що його батальйон прийде до Вірменії лише якщо «сам вірменський народ звернеться із закликом про допомогу від зовнішнього ворога» . Сам Айк Гаспарян часто критикував уряд Пашиняна через підсумки карабахської війни.

До 2024 року «Вірменський батальйон» ніяк не виявлявся та діяв лише як підкріплення, розповідало його командування. З цього літа формування відображає настання ЗСУ в Курській області.

На фото: Айк Гаспарян із Путіним / соцмережі
 

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]