Семочко судитиметься з Україною доти, поки його не посадять

|
Версия для печатиВерсия для печати

Позов Сергія Семочка щодо поновлення на посаді першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України розглядатиме Велика палата Верховного суду України.

Про це свідчить реєстр судових справ.

Деталі: Справу №640/22970/19 за позовом Семочка до СЗР України про визнання протиправним та скасування рішення, поновлення на військовій службі та посаді, стягнення грошового забезпечення за час вимушеного прогулу передали на розгляд Великої Палати Верховного Суду 13 грудня. Відповідачем буде СЗР.

Раніше, 13 січня 2021 року, Верховний суд частково задовольнив позов Семочка до президента: визнав протиправним і скасував указ Петра Порошенка від 12 квітня 2019 року №143/2019 року "Про звільнення Семочка С.О. з посади першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України" через порушення процедури підготовки указу. При цьому Верховний суд відмовив у поновленні Семочка на посаді першого заступника голови СЗРУ.

Але ексрозвідник окремо судився через наказ свого керівництва, вимагаючи поновлення. У цій справі спершу Окружний адмінсуд Києва став на сторону Семочка. Згодом апеляційний суд зайняв протилежну позицію і відмовив звільненому спецслужбовцю.

Відтак Семочко подав скаргу до Касаційного суду у складі Верховного суду. Той побачив правову колізію, а саме розбіжності між законом "Про військовий обов`язок і військову службу" та окремим положенням, яке регулює службу в зовнішній розвідці.

Касаційний суд через можливе різне трактування закону вирішив не ухвалювати рішення самостійно, а передати справу до Великої палати. Як зазначили в суді, це має забезпечити "спрямованість на розвиток права в цілому та спрямованість на формування єдиної правозастосовчої практики".

Нагадаємо: у жовтні 2018 року журналісти оприлюднили інформацію, що сім'я Семочка нібито володіє трьома будинками загальною вартістю близько $8 млн, а родичі мають російські паспорти.

Тоді НАБУ відкрило справу Семочка за статтею "незаконне збагачення", а в СБУ розпочали кримінальне провадження за статтею "державна зрада".

12 квітня 2019 року президент Петро Порошенко звільнив Сергія Семочка із СЗР. 23 травня того ж року Семочко подав позов до суду про незаконність указу президента. Згодом відповідачем у справі був новий президент Володимир Зеленський.

У червні 2019 року Верховний суд відхилив позов Семочка про незаконне звільнення президентом, бо той не вклався у визначений законом термін.

13 січня 2021 року Верховний суд частково задовольнив позов Семочка до президента: визнав протиправним і скасував указ Порошенка, але не поновив на посаді.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему
10:06
Звичайне шахрайство: фігурант журналістських розслідувань ексочільник УСБУ Миколаївщини Герсак став громадським діячем та збирає грантові кошти для ветеранів (ФОТО)
09:31
Типове "зе": "слуга народу" Роман Кравець шантажує таксі "Uklon"через Telegram-канал "Джокер" - вимагає $200 тисяч
09:01
Суд зобов’язав упц (мп) повернути державі Успенський собор ХІІ ст. у Каневі
08:35
У Росії виробництво бензину впало на 14% після атак на НПЗ - Росстат
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 28 березня
20:00
У четвер дощитиме трохи в Карпатах, вдень до +20°С
19:22
У Польщі через перевірку контррозвідки звільнили генерала, який відповідав за підготовку ЗСУ

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]