Штучний інтелект підніме ВВП у США та ЄС на 7% за 10 років

|
Версия для печатиВерсия для печати

За даними дослідження Goldman Sachs, останні досягнення у розвитку штучного інтелекту (ІІ) можуть призвести до автоматизації чверті всієї роботи, що виконується у США та єврозоні. Це дасть імпульс продуктивності праці та може за десять років підняти глобальний ВВП на 7%. При цьому торкнуться 300 млн робочих місць. Втім, експерти наголошують, що це не означає масових звільнень — багато людей будуть позбавлені монотонних обов'язків і зможуть зайнятися більш креативною діяльністю, що тільки підвищить загальну продуктивність праці.

Економісти американського банку Goldman Sachs (GS) опублікували дослідження, присвячене можливим наслідкам генеративного ІІ для економіки та ринку праці розвинених країн та всього світу. Вже зараз багато експертів відзначають, що нові технології вплинуть на ринок праці таку саму дію, яку надала автоматизація виробництва в 1970-1980-х. Але якщо тоді технології торкнулися «синіх комірців», тобто робітничих промислових підприємств, то зараз йдеться про «білі комірці».

На думку GS, найбільші ризики генеративний ІІ є для офісних співробітників на адміністративних посадах, а також для співробітників юридичної сфери.

Автори доповіді вважають, що у США та Європі вплив ІІ відчують на собі близько 63% усієї робочої сили. Решта 30% співробітників, які зайняті в основному фізичною працею або працюють поза офісами, навряд чи зможуть відчути на собі цю технологію, хоча деякі аспекти та їх роботи можуть бути автоматизовані.

Економісти GS не поспішають робити апокаліптичних висновків — на їхню думку, лише 7% робочої сили США можуть опинитися під скороченням.

Втім, як і в колишні хвилі автоматизації, таким співробітникам, як правило, пропонують перенавчання та працевлаштування у більш затребуваних галузях і, як правило, з творчішою роботою. Таким чином, ІІ тільки в США в найближчі десять років зможе підвищити продуктивність приблизно на 1,5% на рік — тоді як останні десять років продуктивність праці в США зростала лише на 1,3% на рік.

Щодо світової економіки, то впровадження сучасних ІІ-технологій хоча б у половині компаній може підвищити світовий ВВП на 7% у найближчі десять років, це еквівалентно приблизно $7 трлн. Підвищиться і продуктивність світової економіки — приблизно на 1,4% на рік у найближче десятиліття. 

"Прямі наслідки генеративного ІІ для ринку праці в короткостроковому періоді можна назвати негативними, - вважають автори доповіді, економісти GS Джозеф Брігс і Давеш Коднані. - Але в довгостроковому періоді вплив на продуктивність праці та зростання економіки буде позитивним".

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]