Сьогодні Мальта є головною країною, що постачає європейські паспорти для злочинного оточення Путіна

|
Версия для печатиВерсия для печати

Видача росіянам так званих "золотих паспортів" була звичною практикою для багатьох країн ЄС. Після початку повномасштабного вторгнення Єврокомісія доручила відкликати дозволи на проживання для громадян рф та білорусі, які потрапили під санкції, та скасувати отримання золотих паспортів. Для розуміння, тільки Кіпр на продажу паспортів заробив у 2007-2020 роках 9,7 млрд євро. Але Мальта продовжує ними торгувати і вже заробила на розслідування ЄС. Росіяни, звісно, користуються й іншими лазівками, як потрапити до ЄС – купуючи ті ж паспорти в Чорногорії та Вануату. Але чи робить власне щось Україна, щоб завадити росіянам купувати європейські паспорти?

Про це йдеться у статті видання Цензор.Нет.

Саме цю людину називають головним переговорником від росії щодо отримання іранських БПЛА.

Україна звернулась до західних партнерів із заявою, що в шахедах багато деталей, які виготовляють у США, Німеччині, Канаді, Японії. Але є ще один нюанс – родичі Левітіна ведуть свій бізнес в ЄС та мають там громадянство. З розслідувань центру Навального випливає, що крім бізнесів у росії родина Левітіних має також готельний бізнес у Чорногорії, нерухомість і навіть будинок для літніх людей Чехії.

Ще у 2019 році брат Ігоря Левітіна Леонід та його дружина Лілія отримали громадянство Мальти. При цьому, в автора є всі підстави думати, що сталось це внаслідок хабаря.

У листопаді 2019 знайомий Левітіна австрійський фіксер В’ячеслав Резчиков перевів на рахунок Селін Сіантар 3,2 мільйони євро. Це було оформлено як повернення кредиту.

Селін щойно закінчила інститут стоматології і очікувала на призначення на урядову посаду, яку їй пізніше надав віце-прем’єр Мальти. За жодних умов неможливо уявити, щоб вона, будучи студенткою надала багатомільйонний кредит, який даним платежем Резчиков ніби то їй повертав. Більше того, як вказується у платіжці, 3,2 млн євро є лише частиною "боргу", який мав повернути Резчиков мальтійській студентці, яка є дочкою керівника служби і, як злословить місцева преса, коханки віце-прем’єра Мальти Фірне.

Сам віцепрем’єр Кріс Фірне – просто лауреат всіх можливих корупційних премій. Спочатку Фірне був парламентським секретарем з питань охорони здоров’я в офісі міністра енергетики та охорони здоров’я Конрада Міцці - героя "Panama papers", якому у грудні 2021 року заборонили в’їзд у США.

Потім Фірне перейшов під патронат прем’єр-міністра Мальти Джозефа Муската, якого Проєкт звітності про організовану злочинність і корупцію (OCCRP) назвав "Людиною року" в 2019 році через зростання злочинності та корупції у Мальті.

Видача росіянам так званих "золотих паспортів" була звичною практикою для багатьох країн ЄС.

Після початку повномасштабного вторгнення Єврокомісія доручила відкликати дозволи на проживання для громадян рф та білорусі, які потрапили під санкції, та скасувати отримання золотих паспортів.

Для розуміння, тільки Кіпр на продажу паспортів заробив у 2007-2020 роках 9,7 млрд євро.

Але Мальта продовжує ними торгувати і вже заробила на розслідування ЄС.

Росіяни, звісно, користуються й іншими лазівками, як потрапити до ЄС – купуючи ті ж паспорти в Чорногорії та Вануату.

Але чи робить власне щось Україна, щоб завадити росіянам купувати європейські паспорти?

З неофіційного спілкування в МЗС я зрозуміла, що наразі якихось цілеспрямованих рухів немає.

За моєю інформацією, радник ОПУ Подоляк після публікацій у ЗМІ та звернень депутатів направив звернення до ГПУ, МВС і МЗС із проханням вжити заходів задля того, щоб зупинити торгівлю паспортами ЄС для російських олігархів та посадовців і членів їхніх родин.

"Хотів би поділитися з Вами стурбованістю щодо того кричущого факту, що країни Європейського Союзу протягом багатьох років надавали та продовжують надавати сьогодні, під час розв'язаної Росією людожерської війни, своє громадянство та видають європейські паспорти особам, наближеним до російського президента Володимира Путіна, посадовцям, депутатам і бізнесменам причетним до агресії РФ проти України, що дозволяє цим "діячам" проживати в країнах ЄС та безперешкодно пересуватися країнами Європи, незважаючи на застосовані щодо них санкції", - йдеться у зверненні радника голови ОП.

Подоляк згадує, що кіпрські паспорти останніми роками отримали:

Борис Невзоров - член Ради Федерації РФ;

Олександр Прокоп’єв - член Державної Думи РФ;

Леонід Симановський - член Державної Думи РФ;

Мурад Керімов - заступник міністра природних ресурсів та екології;

Год Нісанов - мільярдер, який безпосередньо організовував та фінансував фіктивні референдуми на окупованих територіях України;

Зарах Ілієв - мільярдер, партнер Нісанова та один з фінансистів агресії;

Олексій Кузмічев - член наглядової ради підсанкційного "Альфабанку";

Олександр Клячин - володар мережі готелів Аzimut Hotels;

Володимир Хрістенко - син ексвіцепрем'єра Христенка;

Михайло Кузовлєв - перший заступник Голови держкорпорациї ВЕБ.РФ;

та тисячі інших.

"Коли світова спільнота звернула увагу на корумповану діяльність посадовців Кіпру з продажу європейського громадянства для громадян держави-терориста, криміналітет РФ обрав іншу країну для отримання європейських паспортів - Республіку Мальта. На сьогодні Мальта є головною країною, що постачає європейські паспорти для оточення Путіна. Завдяки діям посадовців Республіки Мальта сотні російських високопосадовців та члени їх родин придбають європейське громадянство і зухвало обходять світові санкції", - зазначає Подоляк.

У листі він просив СБУ, МВС та Нацпол розпочати комунікацію з правоохоронними органами держав Європейського Союзу та міжнародними організаціями поліцейського співробітництва та ЄПУ Європол з метою ідентифікації громадян РФ, які за кошти, отримані незаконним шляхом, придбали громадянство країн Європейського Союзу.

МВС на запит Цензор.НЕТ повідомило, що направило відповідне звернення до Європолу і зараз очікує відповіді.

Подоляк також просив посольства звернутись до урядів та амбасад країн ЄС з пропозицією провести в найкоротші терміни розслідування того, скільки паспортів було видано тим росіянам, які порушують норми міжнародного законодавства та підтримують, фінансують російську агресію, з метою подальшого анулювання громадянства та вилучення паспортів таких осіб.

Зокрема, радник голови Офісу президента радить особливо пильно звернути увагу на дії Мальти, Латвії, Болгарії та Кіпру.

Попри нелюбов до Цензор.НЕТ Подоляк особливу увагу звертає на історію з отриманням громадянства Левітіними.

Для багатьох може здатися, що розслідування щодо паспортів не така вже і важлива річ. Мовляв, фінмоніторинг і так не повинен давати підсанкційним росіянам вести бізнес.

Але зараз Левітіни просто переписують майно в Чорногорії та Чехії на фунтів. Нещодавно Левітіни почали позбуватися іноземних активів, передавши їх бізнесмену Карену Ванецяну, брату колишнього голови Служби нацбезпеки Вірменії Артура Ванецяна. Йдеться про апартаменти в чеських Карлових Варах і туристичний комплекс на узбережжі Чорногорії – де, як з’ясували "Important Stories", компанії брата Левітіна збиралися забудувати 16 гектарів морського узбережжя віллами та готелем.

По-друге, історія переказу грошей від посередника Левітіна Резчикова – це чистої води корупційний кримінал.

Наші західні партнери справедливо нас критикують за потурання корупції, але маючи корумпованих чиновників у себе, вони також потурають тому, щоб росіяни спокійно атакували українські міста шахедами, але ще й при цьому жили не в своїх хацапєтовках, а в комфортній Європі.

Тому нашому МЗС вочевидь варто вимагати від Мальти позбавити паспорта Левітіна, а МВС слідкувати, як там іде розслідування оборудки.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]