Суд на Вінниччині очолив суддя, якого засудили за корупційний злочин

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Тиврівський районний суд Вінницької області очолив суддя Ігор Ратушняк. Він до цього роками очолював цей суд і у грудні 2023 року отримав обвинувальний вирок від Вищого антикорупційного суду. На думку Ратушняка, цей вирок є замовним, бо він посварився з родичкою народної депутатки від партії «Слуга Народу». Зараз Ратушняк оскаржує вирок в апеляції.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

У Тиврівському районному суді Вінницької області обрали голову суду. На таємному голосуванні серед трьох кандидатів вибрали Ігоря Ратушняка, який і попередні рази очолював суд.

Ігор Ратушняк відомий тим, що у грудні 2023 року Вищий антикорупційний суд виніс йому вирок за отримання неправомірної вигоди. За даними обвинувачення, у серпні 2021-го суддя висловив готовність за гроші визнати право власності на земельну ділянку. Суддя оцінив кожен гектар у 40 тисяч грн. У підсумку понад 3 гектари Ратушняк оцінив у 120 тисяч гривень ($4 620 станом на 2021 рік).

Детективами НАБУ спільно з Управлінням Нацполіції задокументували два факти передачі коштів — $3 000 та $1 620.

Обшуки в Ігоря Ратушняка / фото НАБУ

Обшуки в Ігоря Ратушняка / фото НАБУ

У результаті судового розгляду ВАКС засудив Ігоря Ратушняка до 7 років в’язниці, заборонив впродовж 3 років обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування та присудив конфіскацію майна.

Ми розкажемо, куди витрачаються твої податки. Май сміливість знати! Долучайся до «Слідство-клубу»

Вирок ще не набрав чинності, бо Ратушняк оскаржує його в апеляції. На думку вже голови Тиврівського районного суду Вінницької області, вирок є незаконним і замовним.

«Мене обвинувачують у тому, що я прохав неправомірну вигоду, і написали, що я отримав. Однак, що прохав — немає ніяких доказів, і сам агент правоохоронців теж спростував інформацію, що я просив у нього неправомірну вигоду», — каже в коментарі журналісту «Слідства.Інфо» суддя Ігор Ратушняк.

Ігор Ратушняк каже, що перед початком цієї історії з хабарем, обвинуваченням і судом, він посварився з матір’ю народної депутатки від партії «Слуга Народу» Ірини Борзової, через що йому почали погрожувати. Результатом цих погроз, на думку Ратушняка, є судова справа та вирок, який зараз суддя намагається оскаржити в апеляційній інстанції.

За словами Ігоря Ратушняка, вирок і можливе засудження не заважало йому стати головою суду: «Будь-який юрист, який прочитає цей вирок, зразу все зрозуміє, що він недосконалий. Також треба врахувати, що вирок — це перша інстанція, а є ще апеляційна інстанція та Верховний Суд. За статистикою, 80% вироків ВАКСу скасовує Верховний Суд. Я сподіваюсь, що мене почують і я отримаю справедливий та законний вирок».

Активісти з ГО «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан» проаналізували судову практику Ратушняка у справах п’яних водіїв та виявили, що у цих справах адвокатом підозрюваних у порушенні правил дорожнього руху є В’ячеслав Когутницький. Саме цей адвокат захищає Ігоря Ратушняка у ВАКСі.

На думку «Автомайдану», Когутницький та Ратушняк через певну схему дозволяли п’яним водіям уникати відповідальності за свої дії.

«Спочатку справа розподіляється на певного суддю. Когутницький заявляє судді відвід, мотивуючи це тим, що суддя проявляє упередженість до громадян України, або ж у нього склалися конфліктні відносини із суддею. А відвід розглядає хто? Правильно, Ратушняк! І так, задовольняє цей відвід, після чого справа переходить вже до нього. Ну і фінал — Ратушняк закриває справи щодо порушників за відсутністю події та складу правопорушення», — пише «Автомайдан».

«Аргумент»


Читайте також: 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]