Світовий банк прогнозує втрату цілого десятиліття зростання глобальної економіки через війну в Україні і пандемію - FT

|
Версия для печатиВерсия для печати

Згідно з новим дослідженням Світового банку, світова економіка ризикує втратити десятиліття зростання. І ця втрата буде ще більш важкою, якщо нинішні фінансові потрясіння спричинять глобальну рецесію.

Міжнародна організація попередила, що пандемія Covid-19 і вторгнення Росії в Україну завдадуть довгострокової шкоди економічним показникам, підриваючи зусилля, спрямовані на підвищення світового рівня життя, скорочення бідності та боротьбу зі зміною клімату. Про це пише  Financial Times, додаючи, що, згідно з висновками Світового банку, наслідки нещодавніх потрясінь будуть більш довготривалими і призведуть до сповільнення темпів зростання до кінця поточного десятиліття. Воно буде приблизно на третину меним, ніж у перші 10 років 21-го століття.

Індерміт Гілл, головний економіст Світового банку, сказав, що падіння рівня сталого зростання було спричинене «меншою кількістю роботи, меншими інвестиціями та меншою торгівлею», ніж у більш швидкі періоди зростання та розвитку в 1990-х та 2000-х роках. Банк прогнозує, що темпи зростання, які світова економіка зможе підтримувати в цьому десятилітті, становитимуть лише 2,2% на рік. Хоча з 2011 до 2021 року цей показник становив з 2,6%, а в першому десятилітті 21 століття - 3,5%.

Дослідження Світового банку показало, що пандемія створила величезну невизначеність для компаній і знизила темпи зростання інвестицій у світі до 3,5% на рік, що вдвічі менше, ніж було впродовж останніх двох десятиліть. Коронавірус також завдав шкоди дитячій освіті, що, в свою чергу, вплинуло на навички на робочому місці і призвело до того, що в багатьох країнах працює менше людей, ніж очікувалося.

Вторгнення Росії в Україну ще більше посилило невизначеність і скоротило інвестиції, особливо в Європі, - зазначає Світовий банк. Геополітична напруженість з 2010 року призвела до того, що темпи зростання світової торгівлі навіть дещо відстають від темпів економіки. Айхан Косе, який очолює відділ справедливого зростання, фінансів та інституцій Світового банку, сказав, що поєднання цих факторів означає, що «золота ера розвитку, схоже, добігає кінця».

«Ми знаємо, що уповільнення перспектив глобального зростання може бути набагато різкішим, якщо вибухне ще одна фінансова криза, особливо якщо вона супроводжуватиметься ще однією глобальною рецесією», - сказав він.

Світовий банк підкреслив, що втрата десятиліття зростання не можна назвати неминучим. Але щоб цьому запобігти, потрібні «титанічні колективні політичні зусилля, щоб відновити темпи зростання в наступному десятилітті до середнього рівня попереднього».

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]